Pääsiäinen, tuo ihana tekosyy syödä hyvin ja laittaa ruokaa rauhassa. Kokosin monta vaihtoehtoista karitsamenua. Täältä löytyy myös tipumenu sekä edullinen ja taatusti herkullinen päivälliskokonaisuus naudan rinnan ympärille rakennettuna. Suositusviini löytyy aina ohjeen ohesta.
Osan menuista voit valmistaa hitaasti ja rauhassa etukäteen ja istahtaa vain valmiiseen pöytään. Lisukkeita kannattaa tehdä kerralla reilusti, niin säästyt seuraavana päivänä multitaskingilta.
Naudan rinta on edullista ja herkullista ruokaa, jolla saat ruokittua isommankin joukon ja maineen pitokokkina. Tekeminen on vain niin helppoa, että älä vain paljasta sitä ettei maine mene. Aloita naudan rinnan valmistaminen edellisenä päivänä, kypsennä lihaa monta tuntia, annan se jäähtyä omassa liemessään, kaada liemi erilliseen astiaan ja nosta sekä liha että liemi jääkaappiin. Seuraavana päivänä saat kuorittua ylimääräisen rasvan liemestä kätevästi ja keitettyä aivan taivaallisen herkullisen kastikkeen, kuumennat vain lihan uunissa ja tarjoilet!
Pitkäperjantaina karitsaa
Karitsa on itseoikeutetusti pääsiäisen juhlapöydän sankari. Maistuisiko pitkään ja hartaasti punaviinissä haudutettua karitsan potkaa? Tarjoa sen oheen selleri-perunamuusia ja uunijuureksia.
Alkuun kurpitsasosekeittoa palsternalla ja parmankinkulla ja pääruoaksi jotain näistä karitsaherkuista:
- karitsan kyljyksiä pannulla paistettuna tai grillattuna
- voissa paahdetut palsternakat (säästä muutama keitosta tähän)
- parmesaaniperunat
tai
Yksi kaikkien aikojen suurin karitsasuosikkini on karitsapata vuoristopaimenen tapaan:
tai
- hidasta kartsanpotkaa punaviinissä
- selleri-perunamuussi
- uunijuureksia
Lankalauantaina kevätkanaa tai muuta tipua
Pääsiäistiput kuuluvat pääsiäispöytään muussakin mielessä kuin pörröisinä keltaisina koristeina. Pekoninystävä tykkää siitä kun kääräiset tipun pekoniristikkoon. Kevätkananpoika saa pekonin makua ja pekoni kanan makua. Ehdoton win-win!
Alkuun voit tarjota tuoretta pataleipää. Pääsiäisenä kaupat ovat nykyään auki vähän joka toinen päivä, mutta toisaalta on kiva kerrankin käyttää pitkän pyhän rauha hyödyksi ja tehdä pataleipää. Näillä vinkeillä onnistut, sillä minäkin onnistuin. Harjoittelin ensin hartaasti ja keksin lähes kaikki keinot epäonnistua. Oikaise sinä suoraan onnistumiseen näillä ohjeilla.
ja pääruoaksi herkkullista tipuruokaa:
- kevätkanaa pekonilla
- risottoa herkkutateilla
- raikas salaatti
Pääsiäissunnuntaina naudanrintaa pitkään haudutettuna (aloita edellisenä päivänä)
Alkuun uunissa paahdettua pataleipää parmankinkulla. Pääruoaksi ihanaa naudanrintaa. Muista aloittaa tämä jo edellisenä päivänä tai parikin päivää etukäteen.
- pääruoaksi hitaasti kypsennettyä naudanrintaa
- kokoon keitettyä kastiketta haudutusliemestä
- punajuurispelttiä
tai
- perunamuussia (tee kerralla enemmän, syy selviää maanantain menussa)
- naudanrinnan kanssa padassa kypsennettyjä uunijuureksia
Pääsiäismaanantaille peuraa
Vieläkö maistuisi karitsaa? Vai joko vaihdetaan peuraan?
tai
tai
tai
- kokoelma aiempien päivien lisukkeista (risottoa, spelttiä, perunaa…)
- lisukkeet kokoelma aiempien päivien lisukkeista
- raikasta salaattia
Aiempia pääsiäismenuja:
Pääsiäisen 2014 menu oli vahvasti tipuvaikutteinen: ankkaa, maissikanaa, kevätkananpoikaa, sorsaa, helmikanaa, jyväbroileria. Kurkkaa täältä tipumaiset menut.
22.3.2016 14:21
Nam, nyt tuli nälkä! Jälleen niin upeita kuvia ja reseptejä =).
22.3.2016 14:22
Kiitos, Makunystyrä! Pääsiäinen on ihanaa aikaa, ehtii herkutella hartaasti 🙂