Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Karitsan lapaa hitaasti haudutettuna

4 kommenttia

karitsan-lapa-padassa

Kun sulattelin Bovikin karitsan lapaa pakastimesta, ilahduin kun paketista paljastui lapa kolmeen osaan leikattuna. Olin arponut kahden eri ohjeen välillä. Tein isommat palan Koko lihan maku –kirjan periaatteen mukaan. Berthan poikien kirjassa ei ole ohjetta karitsan lavalle, mutta muita ohjeita voi hyvin soveltaa tähän. Olen tehnyt vastaavilla tavalla naudan rintaa ja vasikan poskea.

Kirjassa on ohjeet sous-vide –menetelmälle sekä miten saadaan vastaavaa makua ilman sous-vide –välineitä. Keittiöni varustelusta puuttuu vakumaattorit ja sirkulaattorit. Herkullista syntyy näinkin: ensin kypsytellään hitaasti matalassa lämmössä uunissa, sitten keitetään paistoliemestä kastike ja otetaan lihalla komea pinta pannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Olen itse lisännyt prosessiin rasvan erottamisen paistoliemestä. Etenkään lampaan rasva ei maistu minulle, joten rasvan kuoriminen parantaa kokonaisuutta. Kolesterolilääkärikin tykkää.

Varaa siis 6-7 tuntia tämän tekemiseen. Aktiivista tekemistä tosin on kovin vähän, enimmäkseen odottelet että aika tekee herkullisen tehtävänsä. Voit myös hyvin jakaa työn kahdelle päivälle, jolloin kastikkeen rasva ehtii hyvin jähmettyä kuorittavaksi. Jos oikaiset rasvan kuorimisesta, aikaa menee 4-5 tuntia.

karitsan-lapa-pinta

Bovikin karitsan lapaa hitaasti haudutettuna

  • 1 -1,3 kg karitsan lapaa
  • sormisuolaa
  • timjamia
  • rosmariinia
  • mustapippuria
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 3 valkosipulin kynttä kuorineen
  • kiehuvaa vettä
  • (valkoviiniä)
  • (tuoretta persiljaa)

Suolaa ja pippuroi karitsan lapa. Laita liha kannelliseen uunipataan. Lisää pataan kuorittu ja halkaistu sipuli, kuoritut porkkanat ja valkosipulin kynnet kuorineen, rosmariinia tai timjamia tai molempia. Kaada päälle sen verran kiehuvaa vettä, että liha juuri ja juuri peittyy.

Laita padan päälle folio tai leivinpaperi tiivistämään kantta. Nosta 150 asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi.

Anna lihan jäähtyä paistinliemessä. Kaada liemi toiseen astiaan ja joko pikajäähdytä hangessa tai nosta liha ja kasvikset sekä kastike erillisissä astioissa jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Kuori rasvakerros pois ja keitä kastiketta kokoon kunnes jäljellä noin puolet nesteestä. Maista ja mausta tarpeen mukaan. Jos maku on kovin rasvainen, tilkka valkoviiniä tai sitruunaa tasapainottaa. Myös tuore persilja virkistää kastiketta jos maku vivahtaa hieman tunkkaiselle, etenkin jos käytät lammasta karitsan sijaan. Bovikin karitsan kastike ei kaivannut mitään tuunaamista.

karitsan-lavat-tuoreena

Laita liha ja liemestä makua imeneet kasvikset uunivuokaan. Sivele kastikkeella lihan pintaa ja paahda 200 asteisessa uunissa kiva pinta lavalle. Lopuksi kiillota pinta kastikkeella.

Tarjoa kastikkeen, uunijuuresten, valkosipulilla tai persiljalla maustetun perunamuussin kanssa.

Se toinen tapa tehdä karitsan lapaa. Se ei oikein toiminut. Maistoin täydellisen herkullista karitsaa tuttavien luona. Liha oli jätetty roseeksi. Kokki muisteli, että liha oli lapaa. Hän vain otti pinnan pannulla ja kypsensi lihan lopuksi uunissa roseeksi. Ei onnistunut minulta se, en tiedä missä vika. Ehkä lapa ei ole sellainen osa jota voi näin laittaa. Onneksi siitä tuli tosi hyvää kun paistoin sen kypsäksi riisin kera seuraavana päivänä.

karitsan-lapa

 

Advertisements

4 thoughts on “Karitsan lapaa hitaasti haudutettuna

  1. Karitsa on niin hyvää, kunhan malttaisi hauduttaa aina tarpeeksi kauan. Herkullisen kuuloinen resepti ja annos kaunis. Oikein hyvää pääsiäistä!

    • Pitkään haudutettu karitsa on kyllä ihanaa! Onneksi pääsiäisenä on aikaa haudutella 🙂 Hyvää pääsiäsistä punaiseen keittiöönkin!

  2. Hidas haudutus houkuttelee maut upeasti esille. 🙂 Herkullisen näköinen ruoka!

    • Kiitos Terhi! Hidas on paras, paitsi jos ei ole aikaa. Onneksi pääsiäisenä on aikaa rauhassa haudutella :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s