Joskus ei vaan huvita se tavallinen. Kotoinen. En nyt viittaa parisuhteeseen vaan jauhelihapihveihin. Olin suunnittelut tekeväni sunnuntaina peruspihvejä sen verran, että niistä riittää viikollekin. Kaipasin kuitenkin vaihtelua. Jääkaapissa on aina puttanesca-tarpeet. Pasta alla puttanesca on eteläisen Italian cucina poveran eli köyhän keittiön herkku. Ilotyttö tuli kotiin raskaan päivän jälkeen, kaivoi kaapista säilykkeet ja väsisi nopean pastan. Nakkasin samat ainekset maustamaan jauhelihaa. Jätin pois kuitenkin chilin ja laitoin miedot määrät mausteita, sillä minulla oli laatujauhelihaa, Charolee-karjan lihaa Ylinevan tilalta.
- 800 g pihvikarjan jauhelihaa
- 2 kananmunaa
- 5 valkosipulin kynttä
- 4 rkl soijakastiketta
- kourallinen silputtua persiljaa
- 2 kourallista korppujauhoja
- mustapippuria myllystä
- 4 isoa anjovisfilettä
- 15-20 pientä kaprista (suolaan säilöttyjä)
- 8 oliivia
- voita ja oliiviöljyä
Laita kapriksen marjat vesikuppiin hetkeksi likoon, jotta suolaisuus vähän liukenee veteen.
Sekoita jauhelihan joukkoon kaksi kananmunaa ja kaksi kourallista korppujauhoja. Anna korppujauhojen turvota taikinassa ja pilko sillä välin loput ainekset.
Pilko anjovisfileet (ne italialaiset, ei suomalaista abbaa) ja oliivit. Käytin vanhasta oliivipurkista savustettuja mustia oliiveja, joten laitoin niitä varsin vähän.
Pilko valkosipuli ja persilja.
Purista vesi kapriksista ja pilko pieniksi.
Lisää jauhelihataikinaan pilkotut valkosipulit, persilja, kaprikset, oliivit ja anjovikset. Koska monessa aineksessa on suolaa, älä lisää sitä. Jos varot suolaa, laita soijakastiketta vähemmän. Minusta soijakastike on must, parhaiden jauhelihapihvien salainen ase. Itse asiassa tein kaksi satsia pihvejä, toisen tavallisia ja toisen puttanescan tapaan. Mausteiden määrät on kerrottu tuolla 800 g jauhelihan määrälle.
Laita kaksi laakeaa lautasta tasolle ja muotoile märillä käsillä tasakokoisia jauhelihapihvejä. Jos jauheliha ei käyttäydy kunnolla vaan pihvit hajoilevat, lisää joko kananmuna tai korppujauhoja.
Kuumenna kahdella paistinpannulla voita ja oliiviöljyä. Voit toki paistaa yhdellä pannulla kaksi satsia.
Paista pihvit kauniin ruskeiksi, aluksi reippaahkolla lämmöllä. Alenna lämpöä ja laita kannet pihvien päälle. Anna pihvien hautua hetken kannen alla.
Ripottele päälle tuoretta persiljaa. Tarjoile perunamuussin ja salaatin kera.
6.4.2016 09:07
Resepti meni jakoon meidän työpaikan kahvipöydässä. Luulen että tuolla nimellä oli iso osuus asiaan 😂
6.4.2016 09:09
Sitä ei koskaan tiedä mikä se saa innostumaan :). Jos tykkää anjoviksista, kapriksista ja oliiveista, tykkää tästäkin!