Rapeanahkaista, mehevää, punertavaa ankanrintaa ja kastiketta boysenmarjoista, oijoi! Marjaisa kastike tuo sitä raikkautta, makeutta ja hapokkuutta mitä ankka kaipaa kaverikseen.
- 400 g ankanfile
- sormisuolaa
Boysenmarjakastike
- ankan paistorasvaa
- loraus valkoviiniä
- 1-2 rkl hunajaa
- 1 rkl valkoista balsamicoa
- sormisuolaa
- mustapippuria myllystä
- voita
- 1 dl pakastettuja boysenmarjoja
Viillä ankan rintafileen nahkapuolelle ristikkäiset viillot sentin välein, mutta varo, ettei viilto mene rasvan läpi lihaan saakka.
Ripottele suolaa nahkapuolelle ja laita ankka kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin. Nosta lämpötilaa pikkuhiljaa. Näin nahkapuolesta tulee rapea ja rasva sulaa pannulle.
Paista ankkaa reilu 15 minuuttia nahkapuolelta. Painele filettä välillä lastalla tasaisesti pannua vasten, jolloin se kypsyy tasaisesti. Ripottele sormisuolaa.
Samalla aloitetaan jo kastikkeen valmistelu. Taklaan tällä viikunakastikkeen ohjeella tulevaa ongelmaa, jossa kastike aloitetaan kun ankka on paistettu ja lepäämässä foliossa. Ankka ehtii usein jäähtyä liikaa.
Kerää kastikeainekset hollille. Kun ankasta on irronnut jo kunnolla rasvaa, sitä reilu loraus toiselle paistinpannulle.
Käännä rintafile samalla kun teet kastiketta. Jatka fileen painelemista paistinlastalla pannua vasten, siten eri puolet paistuvat tasaisesti. Paista toista puolta viisi minuuttia. Kokonaispaistoaika riippuu tietysti fileen paksuudesta ja halutusta kypsyydestä.
Lorauta kastikepannulle valkoviiniä ja nosta kastike kiehumaan. Lisää hunaja, valkoinen balsamico ja suola. Rouhaise mustapippuria ja ripottele sopivasti suolaa. Lisää jäiset marjat ja hämmennä varovasti. Maista. Tavoitteena on marjaisa, sopivasti suolainen ja makea kastike, mutta hapokkuuden kuuluu hitusen voitolla mauissa. Voit lisätä hieman voita antamaan kiiltoa kastikkeelle ja taittamaan kastikkeen hapokkuutta.
Kun filettä on paistettu yhteensä 20-22 minuuttia, kiedo se folioon leikkuulaudalle lepää, laita pyyhe peitoksi. Kun ankka on vetäytynyt hetken, leikkaa se siivuiksi.
Tarjoa jasminriisin tai jyväpastan kanssa.
Ankan kanssa tällä kertaa kokeillut burgundilaiset eivät ansaitse suositteluja. Ankanrinnan ja viikunakastikkeen kanssa on aina sopinut loistavasti Bouchard Bourgogne Pinot Noir. Vadelmakastikkeen kera maistuivat Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012 ja Matua Marlborough Pinot Noir 2013.