Nyt osui ajoitus kohdalleen: laadukkaat karitsankyljykset ja mustaherukan lehtien puhkeaminen. Olen halunnut kokeilla jo tovin Tallbergin ohjetta. Grillasimme ihania Aholaidan tilan luomukaritsan kyljyksiä ennakkoon vietetyn äitienpäivän herkuksi.
Karitsan kyljyksiä ja kastiketta mustaherukan lehdistä
- 7-8 luomukaritsan kyljystä
- loraus oliiviöljyä
- tuoretta rosmariinia
- mustapippuria
- sormisuolaa
Kastike
- kourallinen mustaherukan lehtiä
- 0,8 dl oliiviöljyä (Tallbergillä 2-3 dl)
- sormisuolaa
- sitruuna
Ota kyljykset huoneenlämpöön tuntia ennen grillaamista. Kuivaa lihat pyyhkeellä. Kaada hieman oliiviöljyä lihojen päälle ja levitä se kummallekin puolelle. Mausta mustapippurilla myllystä ja sormisuolalla. Koska rosmariini kuuluu minusta karitsaan, lisäsin sen omin päin Tallbergin reseptiin.
Kerää mustaherukkapensaasta sieltä täältä nuoria lehtiruusukkeita. Huuhtele lehdet ja kuivaa ne.
Laita lehdet, oliiviöljy ja suolaa blenderiin tai surauta kastike sauvasekoittimella. Kokit käyttävät öljyä annoksissaan ihan hulvattomia määriä. Minä pienennän niitä surutta. Puolikin desiä oliiviöljyä olisi riittänyt, mutta suolaa maistui kastikkeessa hieman liiaksi joten laimensi sitä lisäöljyllä.
Talberg käyttää kastikkeen tekemiseen blenderiä ja mainitsee erikseen ettei sauvasekottimessa puhti riitä. Kastike hieman erottui lautasella, joten ehkä se johtui siitä että käytin sauvasekoitinta? Maku oli kyllä ihana!
Grillaa kyljyksiä kuumahkolla hiilloksella 2-3 minuuttia puoleltaan, riippuen kyljysten paksuudesta, hiilloksesta ja säätilasta. Anna kyljysten vetäytyä muutama minuutti folion sisällä tai hiilloksen epäsuorassa lämmössä.
Tarjoa sitruunalohkojen, kastikkeen, vuohenputkilla maustun perunamuussin ja grillikasvisten kera.
Candiallen Chianti Classico maistui kyljysten kanssa loistavan hyvältä kesän ensimmäisen hellepäivän illan lämmössä.
Ohje on peräisin Tallbergin Villiyrttikeittokirjasta.
9.5.2016 16:56
Nuorista mustaherukan lehdistä on moneen. Tätä herkullisen kuuloista ohjetta täytynee kokeilla ja muutenkin muistaa taas itsekin vilkuilla Tallbergin kirjaa kun villivihannesten sesongi alkaa olla parhaimmillaan.:-)
9.5.2016 20:33
Olen kokeillut tätä kastiketta muunkin lihan kanssa, mutta kyllä karitsan kyljykset on ihan paras kaveri. Odottelen jo kovasti Tallbergiltä uutta kirjaa :).