Nokkoset nousevat reippaasti. Nyt on oikea aika nauttia tästä suomalaisen luonnon omasta vitamiinipommista. Meidän pihalta ja lähihoodeilta ainakin löytyy jo hyvät kasvustot. Kermainen nokkoskastike sopii niin kalalle kuin lihalle.
- 1-1,5 dl ryöpättyjä nokkosia (tuoreita nokkosia ehkä 3-4 dl)
- salottisipuli pilkottuna
- oliiviöljyä
- 1 dl kermaa (15%)
- ½ dl valkoviiniä
- (vettä tai kasvislientä)
- sormisuolaa
- mustapippuria
Poimi nuoria nokkosia, hyvät hanskat kädessä tietenkin. Minulla tinkii ihan nuortenkin nokkosten kanssa käydä niin, että juuret tai puumaiset varret tulevat mukaan. Leikkaisin paksuimmat varret juurineen pois ennen ryöppäämistä.
Ryöppää nokkosia kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 30-60 sekuntia. Kaada nokkoset siivilään ja valuta vesi pois. Pilko nokkonen hienoksi.
Pilko salottisipuli ja kuullota sitä oliiviöljyssä. Lisää nokkonen ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
Lisää valkoviini, anna alkoholin kiehahtaa pois. Lisää kerma. Anna kastikkeen paksuuntua hetki. Tarkista maut.
Kerman laatu onkin sitten makuasia. Tiedän että moni rakastaa oranssia kuohukermaa. Jos kuulut näihin, anna palaa, käytä sitä vain. Minä vieraannuin aikoinaan kerman mausta kokonaan ja olen nyt pikkuhiljaa opetellut takaisin sen käyttämiseen. 15-prosenttinen paksumpi kerma on nyt mun suosikki, mutta tähän se tuntui tekevän hieman liian paksun kastikkeen. Laimensin sitä reippaasti valkoviinillä ja lopuksi hieman vedellä. Ensi kerralla käytän sitä ohuempaa 15-prosenttista kermaa.
Tarjoa grillatun tai paistetun pihvin tai kalan kera.