Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kirkas kuhakeitto

Jätä kommentti

kuhakeitto

Herkullisen kalakeiton maku rakennetaan hyvästä kalaliemestä. Yhdistin kaksi pakastettua kuhalientä tähän keittoon. Toisen kuhan perkeet olin keittellyt fenkolin tähteiden kanssa, toisen porkkanankuorien kanssa.

Uudet perunat sopivat ihanasti kuhakeittoon. Eikä niiden tarvitse tässä vaiheessa kevättä ihan niitä kalliita ensimmäisiä uusia kotimaisia perunoita olla, Italian siiklit toimivat mainiosti. Kesällä sitten kotimaiset keittoon.

Itse kuhaa ei tarvitse keittää, sen kun pilkot sen valmiin keiton joukkoon. Kala kypsyy hetkessä kuumassa liemessä, mutta jää meheväksi.

Kuhainen keitto

  • 2 suomustettua kuhafilettä
  • 2 litraa kala-porkkana-fenkoli –lientä (tai kalanperkeet, porkkanankuoret ja fenkolin perkaustähteet)
  • 15-20 pientä uutta perunaa (käytin italialaisia semiuusia)
  • oliiviöljyä
  • 2 porkkanaa
  • 2 sellerinvartta
  • 2 salottisipulia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 6-10 kokonaista mustapippuria
  • persiljaa tai vuoheputkea (tai tilliä jos tykkäät)
  • ruohosipulia

Perkaa kuha fileiksi tai pyydä kalakauppiastasi tekemään sen. Ota mukaan perkeet! Poista kidukset ja huuhdo mahdolliset veret ruodosta, saat kirkkaampaa lientä. Minä en onnistu koskaan saamaan täydellisen kirkasta kalalientä, aina se jossain välissä kiehahtaa ja kuakuloituu, vaimitäsenyton.

kuhakeitto-lahi

Jos aloitat kalaliemen tekemisellä, laita kattilaan 2 litraa vettä, kalan perkeet sekä porkkanan kuoret (pestyt) ja fenkolin uloimmainen kuituinen kerros. Keitä hiljalleen vähintään puoli tuntia. Siivilöi liemi erilliseen astiaan. Anna mahdollisten koakuloitumisen tuloksien laskeutua ja kaada liemi kattilaan.

Pese liemen tekeytyessä perunat, kuori porkkana ja sipulit. Pilko porkkanat, sipulit, sellerit ja valkosipuli pieniksi.

Kuullota ensin salottisipulia oliiviöljyssä hetki, lisää sitten porkkana, valkosipuli ja selleri, anna kuullottua.

Lisää perunat, suola ja kokonaiset mustapippurit  hiljalleen kiehuvaan kalaliemeen. Kun kasvikset ovat kuullotettu, lisää ne keittoon.

Pilko kala suupalan kokoiseksi. Minulla oli kuhapaloissa mukana nahka, ei ollenkaan haitannut makua tai suutuntumaa. Kun perunat ovat kypsiä, sammuta liesi ja lisää kalapalat. Laita kansi päälle ja anna kalan kypsyä hiljalleen muutaman minuutin.

Mausta keitto lopuksi ruohosipulilla ja pilkotulla persiljalla. Moni tykkää tillistä kalasopassa, minusta persilja on maukkaampaa kirkkaassa kalakeitossa.

kuha-pilkottu-insta

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s