Eikö teillä syödä muuta kuin ankkaa ja mustekalaa? Syödäänkö teillä ollenkaan tavallista kotiruokaa? Tietysti syödään, arki se on ruokabloggaajallakin. Makaronilaatikko onkin ihan himottavan parasta arkiruokaa.
Silloin kun ryhdyn makaroonilooraa tekemään, teen aina pakkaaseen asti. Enkä huoli joukkoon mitään lehtikaaleja. Jokin roti se olla pitää! Teen makaronilaatikon niin kuin äitini sen teki. Montaa ruokaa tuunaan, mutta jotkin asiat ovat vaan parhaita perinteisesti.
Makaronilaation mittasuhteet ovat joskus olleet kuitenkin hakusessa. Tällä kertaa suhteet olivat kohdillaan, joten kirjaan nyt ohjeet tänne blogiin, että itsekin ensin kerralla muistan. Puoli kiloa luomunaudan jauhelihaa, 7 desiä makaronia ja 7 dl maitoa.
Perinteinen makaronilaatikko
- 500 g luomunaudan jauhelihaa (10% rasvaa max)
- 1 keltasipuli
- oliiviöljyä
- mustapippuria
- suolaa
- 7 dl makaroonia
- 7 dl luomumaitoa
- 3 kananmunaa
- suolaa tarpeen mukaan
- voita vuoan voiteluun ja pinnalle
Ota jauheliha ajoissa jääkaapista, että se on paistettaessa huoneenlämpöistä.
Kuori ja pilko keltasipuli pieneksi. Kuullota sitä 10 minuuttia oliiviöljyssä. (No äitini taisi paistaa sipulit voissa, tämän verran on kyllä kehitys kehittynyt).
Sipulin kuullottuessa ruskista jauheliha toisella pannulla pienissä erissä. Kaadoin ruskistetut erät lautaselle odottamaan sitä mukaa kun ne valmistuivat. Lopuksi yhdistin ne sipulin kanssa pannulle, sillä ajattelin että osaan parhaiten arvioida näppituntumalla mustapippurin ja suolan määrä kun liha on kaikkensa samassa paikassa.
Keitä makaroni lähes kypsäksi eli al dente. Kyllä se uunissa tunnissa loppuun suomalaisittain kypsyy.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Yhdistä makaroneihin jauheliha-sipuliseos. Riko kolme kananmunaa kulhoon, sekoita ja lisää maito. Ripauta hieman suolaa mukaan. Kaada lähes kaikki munamaito joukkoon, mutta jätä tasausvaraa vielä.
Voitele uunivuoat voilla. Kaada tai kauho makaroni-lihaseos vuokiin. Tällä kertaa laitoin yhden satsin isompaan uunivuokaan ja kaksi pienempää satsia foliovuokiin pakastettavaksi.
Sipaise hieman voinokareita laatikoiden pinnalle. Jos käytät rasvaisempaa jauhelihaa, ei silloin ei ehkä kannata enää lisätä rasvaa.
Paista tunnin ajan 200 asteessa. Lopussa tarkkaile pintaa ja jos se alkaa ruskistua liikaa, laita folio päälle.
Nauti ketsupin, salaatin ja rasvattoman maidon kanssa.
23.5.2016 10:03
Makaroonilaatikko on hurrrrjan hyvää, varsinkin itsetehdyn ketsun kanssa (ruokajuomaksi otan kyllä enemmin vettä, pimää tai punkkua…)
24.5.2016 23:58
Oo, itse tehtyä ketsuppia! Sulla on varmaan ohje blogissa?
25.5.2016 22:03
On siitä varmaan jonkinlaisia mainintoja: tomaattipyreeseen (jota ei näillä leveyksillä kannattane ainakaan talvella keitellä itse) sekoitetaan hyvää etikkaa ja mausteita (ras el hanout, curry ja zahtar ainakin sopivat hyvin).
25.5.2016 22:07
Pitääpä lähteä testailemaan tomaattipyreen maustamista. Mä en diggaa niin sinappeja, mutta ketsuppi on monessa kivaa. Mutta että se voisi olla extrakivaa… kiitos Luimupupu jälleen!
23.5.2016 10:49
Klassikko on klassikko eikä se siitä trendikkäämmäksi tuunaamalla parane.
25.5.2016 00:01
Niin sanos muuta, jotkin ruoat on vaan sellaisena parhaita. Tietysti jos joka viikko tekee makaronilaatikkoa, tekee mieli tuunailla välillä. Mulla ei pääse sitä tapahtumaan 🙂