Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkullisen tavallinen makaronilaatikko

6 kommenttia

makaronilaatikko-vaaka

Eikö teillä syödä muuta kuin ankkaa ja mustekalaa? Syödäänkö teillä ollenkaan tavallista kotiruokaa? Tietysti syödään, arki se on ruokabloggaajallakin. Makaronilaatikko onkin ihan himottavan parasta arkiruokaa.

Silloin kun ryhdyn makaroonilooraa tekemään, teen aina pakkaaseen asti. Enkä huoli joukkoon mitään lehtikaaleja. Jokin roti se olla pitää! Teen makaronilaatikon niin kuin äitini sen teki. Montaa ruokaa tuunaan, mutta jotkin asiat ovat vaan parhaita perinteisesti.

Makaronilaation mittasuhteet ovat joskus olleet kuitenkin hakusessa. Tällä kertaa suhteet olivat kohdillaan, joten kirjaan nyt ohjeet tänne blogiin, että itsekin ensin kerralla muistan. Puoli kiloa luomunaudan jauhelihaa, 7 desiä makaronia ja 7 dl maitoa.

Perinteinen makaronilaatikko

  • 500 g luomunaudan jauhelihaa (10% rasvaa max)
  • 1 keltasipuli
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 7 dl makaroonia
  • 7 dl luomumaitoa
  • 3 kananmunaa
  • suolaa tarpeen mukaan
  • voita vuoan voiteluun ja pinnalle

jauheliha-sipuli

Ota jauheliha ajoissa jääkaapista, että se on paistettaessa huoneenlämpöistä.

Kuori ja pilko keltasipuli pieneksi. Kuullota sitä 10 minuuttia oliiviöljyssä. (No äitini taisi paistaa sipulit voissa, tämän verran on kyllä kehitys kehittynyt).

Sipulin kuullottuessa ruskista jauheliha toisella pannulla pienissä erissä. Kaadoin ruskistetut erät lautaselle odottamaan sitä mukaa kun ne valmistuivat. Lopuksi yhdistin ne sipulin kanssa pannulle, sillä ajattelin että osaan parhaiten arvioida näppituntumalla mustapippurin ja suolan määrä kun liha on kaikkensa samassa paikassa.

Keitä makaroni lähes kypsäksi eli al dente. Kyllä se uunissa tunnissa loppuun suomalaisittain kypsyy.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Yhdistä makaroneihin jauheliha-sipuliseos. Riko kolme kananmunaa kulhoon, sekoita ja lisää maito. Ripauta hieman suolaa mukaan. Kaada lähes kaikki munamaito joukkoon, mutta jätä tasausvaraa vielä.

makaronilaatikko-raaka

Voitele uunivuoat voilla. Kaada tai kauho makaroni-lihaseos vuokiin. Tällä kertaa laitoin yhden satsin isompaan uunivuokaan ja kaksi pienempää satsia foliovuokiin pakastettavaksi.

Sipaise hieman voinokareita laatikoiden pinnalle. Jos käytät rasvaisempaa jauhelihaa, ei silloin ei ehkä kannata enää lisätä rasvaa.

Paista tunnin ajan 200 asteessa. Lopussa tarkkaile pintaa ja jos se alkaa ruskistua liikaa, laita folio päälle.

Nauti ketsupin, salaatin ja rasvattoman maidon kanssa.

makaronilaatikko-lahi

makaronilaatikko-ketsuppi

6 thoughts on “Herkullisen tavallinen makaronilaatikko

  1. Makaroonilaatikko on hurrrrjan hyvää, varsinkin itsetehdyn ketsun kanssa (ruokajuomaksi otan kyllä enemmin vettä, pimää tai punkkua…)

    • Oo, itse tehtyä ketsuppia! Sulla on varmaan ohje blogissa?

      • On siitä varmaan jonkinlaisia mainintoja: tomaattipyreeseen (jota ei näillä leveyksillä kannattane ainakaan talvella keitellä itse) sekoitetaan hyvää etikkaa ja mausteita (ras el hanout, curry ja zahtar ainakin sopivat hyvin).

      • Pitääpä lähteä testailemaan tomaattipyreen maustamista. Mä en diggaa niin sinappeja, mutta ketsuppi on monessa kivaa. Mutta että se voisi olla extrakivaa… kiitos Luimupupu jälleen!

  2. Klassikko on klassikko eikä se siitä trendikkäämmäksi tuunaamalla parane.

    • Niin sanos muuta, jotkin ruoat on vaan sellaisena parhaita. Tietysti jos joka viikko tekee makaronilaatikkoa, tekee mieli tuunailla välillä. Mulla ei pääse sitä tapahtumaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.