Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parasta kuhaa grillistä

Jätä kommentti

kuha-grillissa-haarukkallinen

Haarukallinen herkullisuutta. Sopivan kypsä kuha on hieman kiiltävää ja läpinäkyvää, mutta irtoaa ruodoista helposti. Kokonaisena grillaaminen pitää kalan mehevänä.

Kuha on herkkua. Jossain elämänvaiheessa kuhaa on tullut verkoista tolkuttomasti, jopa niin että siihen kyllästyi. Nyttemmin tuoreella kalalla piloille hemmoteltuna välillä olen kokenut mahdottomaksi saada tarpeeksi tuoretta kuhaa kaupoista. Onneksi asun kaupungissa, jossa on kauppahalli.

Kuhan grillaaminen on helppoa. Suosin herkän kalan kanssa herkkiä makuja.

Grillattua kuhaa kahdelle

  • 600 -800 g kokonainen kuha
  • oliiviöljyä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • sormisuolaa
  • ei muuta

Suomusta ja suolista kuha tai pyydä kalakauppiastasi tekemään se. Viillä parin sentin välein suomuttomaan kalan selkälihaan viillot. Viillot auttavat kalan kypsymän tasaisemmin ja mausteetkin imeytyvät kalaan mukavasti.

Varaa hollille pitkulainen grillilasta, joka on kätevä kalan kääntämisessä.

Rakenna kuumahko hiillos. Grillaa kymmenisen minuuttia puoleltaan. Grillausaika riippuu jälleen ilman, hiilloksen ja grillaajan lämpötilasta. Kun selkäevä irtoaa, on kala kypsä. Liian kypsä kala lohkeilee osiinsa, liian raaka ei irtoa ruodoistaan. Juuri sopivan kypsä irtoaa ruodoista, ja kalan liha on kiiltävän kaunista.

Kuhan maustaminen on tietysti makuasia. Italialaisen ruokakulttuurin kasvattina nautin raaka-aineista useimmiten sellaisenaan, ja mausteet vain korostavat makua eivätkä rakenna vahvaa omaa makumaailmaansa kalan rinnalle. En sulloisi sitruunanviipaleita kalan masuun, ellei kala ole jo parempia päiviään nähnyt. Sitruunaviipaleet antavat grillissä tujun maun.

kuha-grillissa-kokonainen

Viiniksi suosittelen Ermelin Riesling Reserveä tai uutta ihastustani Alkon valikoimassa, Zinckin Rieslingiä.

Tuore kuha on parasta itsessään, kuha se on tuoretta. Jos kala ei ole uinut kolmeen päivään, jättäisin sen kauppaan. Tai haastaisin kauppiaan gallialaiseen tahi montypythonilaiseen kalalla läpsytys -tanssiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.