Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Espanjalainen tortilla eli perunamunakas

Jätä kommentti

tortilla-espangnola

Muistan vieläkin sen kun maistoin ensimmäisen kerran espanjalaista perunamunakasta. Nuoruuden Interrail oli johtanut meidät toriterassille Barcelonassa, tammikuussa. Barcelonalainen kaverini Daniel halusi näyttää juuri tämän paikan ja tietysti mukana oli liuta puheliaita Danielin kavereita, Kataloniassa kun oltiin.

Tortilla oli kuohkeaa, mutta ruokaisaa. Hieman makeaa ja suolaista. Siinä oli perunoita, sipulia, paprikaa. En ollut koskaan maistanut sellaista ja hurjan nälkäisenä se oli ihanaa.

Espanjalainen perunamunakas eli Tortilla Española

  • 4 kananmunaa
  • oliiviöljyä
  • 3-4 keitettyä uutta perunaa
  • 1 grillattu punainen suippopaprika
  • 1 kesäsipulin varret tai yksi pieni sipuli
  • 50 g grillattua pihviä, chorizo-makkaraa tai kanaa (ei ole välttämätöntä)
  • sormisuolaa
  • mustapippuria

Varaa hollille 20 cm (max 24cm) leveä paistinpannu ja sitä hieman isompi lautanen.

Pilko perunat, sipulit ja grillattu paprika. Voit käyttää myös keittämättömiä uusia perunoita, mutta varaa sitten hyvä tovi perunoiden kypsentämiseen pannulla ensin. Paprika voi olla tuoretta, mutta grillattu suippopaprika antoi mukavaa makua. Minulla oli myös picanhapihvin jämät, joten pilkoin senkin mukaan. Tortilloja löytyy ravintoloista monia makuja, mutta perunaa niissä taitaa aina olla.

Laita pannulle reippaasti oliiviöljyä, kuumenna ja paista perunoita, sipulia, paprikaa ja lihaa niin että ne ruskistuvat kevyesti. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

Vatkaa kanamunat rikki, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada rikotut munat pannulle ja kaavi ulkoreunoilta sisään päin munaseosta kunnes se hyytyy. Levittele sattumat tasaisesti. Anna kypsyä.

Ota iso lautanen, laita se paistinpannun päälle ja pannulappujen avustuksella varovaisesti kippaa paistinpannu ylösalaisin niin että munakas tulee lautaselle. Laita pannu liedelle ja liu´uta munakas takaisin pannulle kypsymään toisin päin. Paista matalalla lämmöllä muutama minuutti, että pinta saa väriä. Jos munakas on kovin paksu, voit toistaa lautastempun pari kertaa.

Koristele pilkotuilla kesäsipulin varsilla, ruohosipulilla tai persiljalla.

Minun paras paistinpannuni on hieman liian leveä (26 cm) tällä munamäärälle ja tortillasta tulee liian ohut. Parhaimmillaan kanamunaa on molemmilla puolilla sopivasti ja paksun munakkaan kummallekin puolelle tulee kivan ruskea ja hieman rapea munakkaan pinta. Täytteet mahtuvat hyvin munakkaan sisään.

Espanjalainen perunamunakas on kuulunut perheeni ruokavalioon aina tuosta reissusta 80-luvun lopulta lähtien. Jossain tehomunien pahimpaan aikaan innostus hiipui. Luomumunien yleistyessä myötä tortilla teki paluun ruokapöytääni ja taas kolesterolilääkärin vuoksi se on ollut välillä pannassa. Tortillaan ei tule suomalaisittain maitoa. Kävin vielä varmuuden vakuudeksi tarkistamassa asian luottolähteestäni Kamera ja Kauha –blogista sekä BBC:n ruokasivustolta.

Pitkään luulinkin, että tortilla tarkoittaa aina munakasta. Ihmettelin sittemmin mitä nämä kauppaan tulleet muovipaketeissa myytävät litteät tex mex munakkaat ovat.

Tuolla nuoruuden reissulla herätti myös hämmennystä myös katalaanien tapa juoda spritzereitä, eli mineraalivedellä laimennettua valkoviiniä. Arki-ilta ja opiskelut odottivat aamulla. Ennenkuulumatonta. Suomi oli sieltä torilta valovuosien päässä, niin monella tapaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s