Etsin vaihtelua omien kanaohjeideni yrtti- ja pippurimausteille grilliin ja sehän löytyi keittokirjastossani pitkään olleesta italiankielisestä Barbecue-kirjasta. Kun ruokalusikan (cucchiai) ja teelusikan (cucchiaino) käännökset oli jälleen kerrattu, oli ohje varsin suoraviivainen tulkittava.
Italialaisessa ohjeessa käytetään kahta sinappia, tavallista ja makeaa. Maku riippuu tietysti mitä sinappeja käytät, mutta minä käytin kaapistani löytyneitä Dijonia ja French´s Classic Yellow-sinappia. Sinappien ja sitruunan combo toimi hyvin ja sinappi antoi mukavan uuden vivahteen kanaan.
- 2 luomukanankoipea
- 1-2 sitruuna (2 jos käytät isompia koipia)
- 1 tl sinappia (käytin Dijonia)
- 2 rkl makeaa sinappia (käytin French´s Classic Yellow)
- 1 tl hunajaa
- sormisuolaa
- mustapippuria
- mielistä yrttiä koristeluun (persilja, timjami…)
Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen sinapit, juokseva hunaja, sormisuola ja mustapippuri. Laita kanankoivet kulhoon ja sivele koivet marinadilla. Nosta kulho jääkaappiin tunniksi marinoitumaan.
Rakenna lempeä ja pitkäkestoinen hiillos. Kääntele alussa ahkerasti ettei pinta pääse kärvähtämään liiaksi.
Grillasin koipireisiä n. 40 minuuttia. Luomukanan koipireidet ovat hieman pienempiä kuin tehokasvattujen broilerien, joten isompien palojen grillaaminen vaatii luonnollisesti pidemmän ajan.
Kokeile kypsyyttä pistämällä tikulla koipeen ja reiteen. Jos reiästä kumpuava neste on kirkasta, on tipu kypsä. Jos neste on punaista, kypsennä vielä lisää. Jos hiillos alkaa hiipumaan, laske ritilä lähemmäksi hiiliä. Voit myös kääräistä koivet folioon ja jouduttaa kypsymistä niin, mutta silloin rapea kanannahka vähän pehmenee.
Nauti rapean rieslingin kanssa.