Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkullinen paistettu matsutake kahdella tapaa

5 kommenttia

matsutake-vaaka

Harvinainen männyntuoksuvalmuska odotti minua petäjän juurella. Olen löytänyt edellisen kerran samoilta mäntykankailta matsutaken muutama vuosi sitten, joten ihan joka syksy matsutakeohjeita ei pääse kokeilemaan.

Herkullinen, aivan oman makuisensa. Hieman makea, syvä mutta kevyt, umaminen – miten tuota makua nyt osaisi kuvata? Ilmankos japanilaiset ovat aivan hullaantuneita sieneen ja japaninkielinen nimikin on melkein tutumpi.

Tämän sieni oli iso, lakin halkaisija noin 20 senttiä, joten siitä riitti pariin kertaan laitettavaa.

Kokeilin kahta eri paistamistapaa. Toinen oli yksinkertaisin mahdollinen, paistoin pilkotun sienen oliiviöljyssä nopeasti ja maustoin suolalla ja hippusella mustapippuria. Toinen on kantarellille hyväksi havaittu italialaistyyppinen hieman pidempää paistamista vaativa ohje.

Sienen maku pääsi hieman eri lailla esille eri tavalla paistettuna.

Pikaisesti oliiviöljyssä paistettu matsutake kahdelle alkupalaksi

matsutake-eka

  • ½ iso matsutake tai pari pientä jalkoineen (jalasta kiinteä, ei kuituinen osa)
  • loraus oliiviöljyä
  • sormisuolaa maun mukaan
  • rouhaus mustapippuria
  • (koristeeksi sipulinvarsia tai persiljaa)

Pilko sienet, kuumenna öljy pannulla ja paista sienet kypsäksi keskilämmöllä. Tämä vie kymmenisen minuuttia, riippuen minkä kokoisia paloja sienistä olet pilkkonut.

Mausta sormisuolalla ja rouhauksella mustapippuria. Maista, mausta tarpeen mukaan lisää. Nauti hartaudella.

Paistettu männyntuoksuvalmuska lisukkeeksi kahdelle

matsutake-sipuli

  • puolikas isolakkinen männyntuoksuvalmuska (jalasta kiinteä, ei kuituinen osa) tai pari pientä
  • loraus oliiviöljyä
  • (nokare voita)
  • 1 pieni keltasipuli
  • (valkosipulia)
  • ripaus sormisuolaa
  • kevyt rouhaus mustapippuria
  • tuoretta persiljaa muutama oksa

Pilko sipuli. Laita pannulle oliiviöljyä ja nokare voita kuumenemaan. Lisää sipuli kuullottumaan pannulle 10 minuutiksi. Jos sipuli tinkii ruskistumaan, ripauta sormisuolaa pannulle. Paista kunnes sipuli alkaa olla läpikuultavaa.

Pilko matsutake ja lisää pannulle. Minä poistin tässä versiossa sienestä heltat, sillä sieni oli odottanut pari päivää jääkaapissa ja heltat näyttivät jo hieman haperoilta. Nuorista ja tuoreista sienistä helttoja ei tarvitse poista. Jalan voi käyttää hyvin, mutta veitsituntuma kertoo missä vaiheessa jalka alkaa muuttua tyveä kohti kuituisemmaksi. Jätin aivan tyven paistamatta.

Sienistä irtoaa nestettä, anna sen kiehua rauhassa pois. Mausta mustapippurilla sekä persiljalla. Säästä hieman persiljaa ripoteltavaksi tarjoiltaessa. Jos et laittanut suolaa sipuleihin, ripottele joukkoon sormisuolaa. Maista ja mausta tarpeen mukaan lisää.

Matsutakea saa kypsentää rauhassa 10-15 minuuttia. Tykkään paistella kantarellit lähes kuivan nahkeiksi. Silloinen sienimäinen pehmeys muuttuu lihaisen kiinteäksi ja sienten maku tiivistyy yltiöherkulliseksi. Sama metodi toimi matsutakelle.

Kumpi tapa sitten on parempi? Minusta molemmat! Ensi kerralla jätän tosin sipulisesta versiosta voin pois. Voi ei minusta tuo tälle sienelle lisäarvoa. Lisäksi pelkkä oliiviöljyssä paistaminen nosti paremmin matsutaken omaa makua esille. Sieni pääsi hyvin oikeuksiinsa, ja siinä riittää herkullista makua sellaisenaan.

Mutta paistaako sienet ihan vain itsekseen vai vähän pidemmän kaavan kanssa sipulin kera? Teen jatkossa valinnan sen mukaan minkä ruoan lisukkeeksi laitan matsutakea. Jos ruoka kaipaa oheensa hieman sipulin makeutta, paistan sienet kantarelliohjeen mukaan. Seuraavalla kerralla kokeilen mukaan myös kantarelliohjeeseen kuuluvaa valkosipulia, tällä kertaa päätin jättää sen pois, että pääsen sienen makuun paremmin kiinni.

Edellisestä matsutakelöydöstä on varmaan 4-5 vuotta. Kierrän niillä hoodeilla aina kurkistamassa mahtaisiko matsutake olla tänä syksynä kotona. Joku muu on aina löytänyt ne ensin tai todennäköisemmin edelliskesien oudot säät eivät ole suosineet männyntuoksuvalmuskan satoa. Se on erittäin harvinainen ja todennäköisimmin löydät sen Pohjois-Suomen mäntykankailta. Minä tulen heittämään jatkossakin aina muutaman sadan metrin ylimääräisen kiekan omilla salaisilla sienireiteilläni – kannattaa kiertää muutama kilometri ylimääräistä vuosittain yhteenlaskettuna, jos kerran viiteenkin vuoteen aarre löytyy!

Teimme takavuosina löydetyistä matsutakeista kirkasliemistä keittoa. Siinä sienen maku ei päässyt tällä tapaa oikeuksiinsa.

matsutake

Varmista, että löytämäsi sieni on männyntuoksuvalmuska. Sillä on vaarattomia matkijoita mutta myös myrkyllisiä!

matsutake-pieni

Kipaisin vielä tänään uudestaan samassa metsässä, viikko edellisen sienen löytämisen jälkeen. Kukas siellä odottikaan? Nuori ja ei vielä kokonaan avautunut matsutake.

Seuraa blogia InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä!

 

Advertisement

5 thoughts on “Herkullinen paistettu matsutake kahdella tapaa

  1. Vau! Me ollaan maistettu noita vain Japanissa.

  2. Matsutakea kun pääsisi maistamaan! Tänä vuonna olisi ilmeisesti hyvät mahikset löytää, mutta aika etelässähän nämä meidän sienestysmaastot ovat..

    • Tampereen korkeudella otollisina vuosina niitä on löytynyt puolukoiden vierestä. Mutta tosiaan joka viides vuosi :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.