Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kermaista kantarellikastiketta ja kananuijia

Jätä kommentti

kanttiskastike

Kantarellikastiketta kermalla vai ilman? Usein vain paistan kantarellit lähes lihaisen makuiseksi, mutta joskus mieli tekee perinteistä kantarellikastiketta. Kermainen sienikastike maistuu uunissa paahdetun luomubroilerin kanssa,  ja tietysti toimii mainiosti myös grillatun tai pannulla paistetun naudan tai possun pihvin kera. Ja lohen, kuhan, ahvenen kanssa. Melkein minkä tahansa kanssa, paitsi ehkä ei salaatissa?

Kananuija uunissa paahdettana

  • 8 kpl maalaiskananpojan kananuijia luomubroilerin koipia ilman reisiä
  • oliiviöljyä
  • sitruunamehua
  • 1 rkl tuoretta pilkottua rosmariinia
  • 1 tl tuoretta pilkottua timjamia
  • sormisuolaa maun mukaan

Kermainen kantarellikastike

  • 2-3 dl pilkottuja kantarelleja (riippuen saaliista)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • 2 dl kermaa (15 % paksua kermaa tai maun mukaan)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • (valkoviiniä tai sitruunan mehua)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mausta kanat oliiviöljyllä, sitruunan mehulla, yrteillä ja suolalla. Nosta uuniin 40-50 minuutiksi.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja voita ja laita sipuli kuullottumaan. Paista viitisen minuuttia ja lisää valkosipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pilko puolet persiljasta ja timjamista ja mausta sipulit sillä. Anna muhia hetki.

Lisää pilkotut kantarellit. Anna rauhassa sienten nesteen kiehua pois. Kypsennä sieniä keskilämmöllä kymmenisen minuuttia.

Lisää kerma, nosta kevyesti kiehuvaksi ja anna kastikkeen hieman sakeutua. Lisää valkoviiniä tai sitruunan mehua jos kaipaat vastapainoa kerman maulle. Nyt kun olen löytänyt tuon 15-prosenttisen paksun kerman, en kaipaa happoja silläviisiin kuin rasvaisemman kerman leikkaamiseen. Tällä kertaa tein kastikkeen ilman valkoviiniä, ja kastikkeesta tuli oikeastaan mukavan makean makuista.

Sekoita puolet lopusta pilkotusta persiljasta ja loput timjamista kastikkeeseen. Säästä hieman persiljaa kastikkeen koristeeksi tarjoiluun.

Maista ja mausta lisää tarpeen tullen. Minä lisäsin suolaa parinkin kertaa, sillä kastike tuntui kaipaavan sitä yllättävän paljon. Rouhaisin vielä mustapippuriakin lisää.

Tarjoa kantarellikastike ja kana uunissa paahdettujen uusien perunoiden kanssa ja tee raikas salaatti oheen.

EDIT 2018: Uutiset maalaiskananpojan tuotantoketjun ja ideologian muutoksista ovat syy miksi olen vaihtanut vanhoihin resepteihin tilalle luomubroilerin :(. Mielummin kallimpaa luomubroileria, harvemmin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.