Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hurmoksellisen hyviä possun ribsejä kuusenkerkällä

Jätä kommentti

karinribsit

Söin näitä possun ribsejä juhannusaattona. Isäntä oli itse keitellyt marinadiin kuuluvan kuusenkerkkäsiirapin. Ribsit maistuivat ihanan syntisiltä. Ehkä osuutta oli silläkin että grillasimme ja ahmimme niitä keskellä yötöntä yötä. Joskus siinä iltayön ja aamuyön välillä. Pari kiloa possun kylkiluita huikopalaksi, kerrankos sitä. Yösyöpöttelyä edes kerran vuodessa.

Olen koettanut tavoittaa sitä makumaailmaa jo muutaman kerran. Kokki muisteli että kuusenkerkän lisäksi marinadissa oli Lidlin chilipaprikajauhetta ja korianterinsiemiä. Ja ehkä inkivääriä. Suhteet? Mitenkä tuonkin nyt ottaa, hyvät oli suhteet. Oikeaa makua hakiessa olen kerta kerran jälkeen lisännyt mausteita. Nämä maustemäärät ja maku ovat nyt minusta jo lähellä sitä juhannusyön hurmoksellista makua.

 Possun ribsit kuusenkerkällä marinoituna

  • 1,5 kg porsaan baby ribs
  • 8 rkl kuusenkerkkäsiirappia
  • 4 rkl Lidl paprikajauhetta
  • 8 rkl korianterinsiemeniä
  • 3 rkl hienoksi pilkottua inkivääriä
  • (2 rkl rosmariinia tai timjamia)
  • sormisuolaa maun mukaan

Laita korianterinsiemenet mortteliin ja survo ne rikki. Lisää paprikajauhe. Kävin oikein erikseen Lidlissä ostamassa chilipaprikaksi kutsuttua maustetta, että saan varmasti saman makumaailman. Aika tavallista paprikajauhetta se on, ehkä hiukkasen chiliä mukana? Pilko rosmariini ja lisää mausteisiin. Rosmariini tai timjami ovat optional.

Ekalla kerralla metsästäessäni makumaailmaa laitoin inkiväärin mukaan mortteliin, mutta ei se oikein toiminut. Yhdistelmästä tuli morttelissa epätasaista sotkua. Kätevämpää on sekoittaa kuivat mausteet keskenään ja pilkkoa inkivääri pieneksi erikseen.

Sudi ensin ribseihin 8-9 rkl kuusenkerkkäsiirappia kauttaaltaan. Ripottele kuivat mausteet tasaisesti. Jatka sirottelemalla hienoksi pilkottu inkivääri.

Marinoi kylkiluita jääkaapissa 12-24 tuntia. Ota ribsit huoneenlämpöön pari tuntia ennen grillaamista. Lisää sormisuola tässä vaiheessa.

Virittele hyvä hiillos, ei liian kuuma eikä lempeä. Varaa hyvin tilaa hiilloksen ympärille. Kuusenkerkkä palaa herkästi, joten kääntele ribsejä ahkerasti. Jos pinta alkaa kärvähtämään, nostele ribsit hiilloksen sivuun kypsymään epäsuoraan lämpöön tai laita kylkirivit folion sisään kypsymään. Reilu puolen tunnin grillaaminen riittää kypsentämään baby ribsit rapean meheväksi.

karinkypsatribsit

Loppukesästä ribsien kanssa maistuvat uunissa paahdetut punajuuret.

Babyribsit kypsyvät nopeammin kuin kylkiluurivistöt, mutta olen saanut tavan kylkiluutkin kypsymään 35-40 minuutissa. Armoitettu lihakauppqni Kauppahallin Laatuliha aina tarjoaa ribsien keittämistä, mutta minä kuulun kyllä tähän ilman keittelyä grillaamisen koulukuntaan. Vaikka myönnänkin, että Isotalon Ilkan vinkkaama Jouni Toivasen cokisribsien resepti on erinomaisen mainio. Mutta siinä ohjeessa onnistuukin sekä kakun syöminen että sen pitäminen…

Kuusenkerkkäsiirapin löytäminen ei ollutkaan ihan helppo rasti. Kiersin useamman hyvin varustellut kaupan. Kaiken maailman ulkomaalaisia kastikkeita, purnukoita ja mausteseoksia löysin yhteensä satoja metrejä, mutta ei tätä kotimaista herkkua. Kauppahallin Mama´s Cornerista se sitten löytyi. Parasta on keittää kuusenkerkistä omat siirapit.

Tarjoa raikkaan salaatin, uunissa paahdettujen punajuurien ja Miss Harryn kera. Australialaiset viinit olivat viikonlopun Send off -partyn teemana ja Hewitsonin Miss Harry osui mukavasti possun makujen kanssa yksiin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.