Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Aussien surf and turf

Jätä kommentti

kengu-kroko-emu

Vasemmalla emumakkaraa, alhaalla vasemmalta käsin kengurua vartaassa, naudan pihvi, krokotiilia vartaassa. Oikealla barramundia.

Tilasin maistelulautasen vaikka olin kahden vaiheilla onko se hyvä idea. Tällä kertaa enimmäkseen kannatti ottaa riski. Halusin maistaa australialaisia erikoisuuksia: emua, kengurua, krokotiilia. Samalle lautaselle tuli vielä barramundia, katkarapuja ja rib eye -pihvi. Surf and turf australialaisittain, semmoinen robusti versio.

Emu saapui makkaran muodossa. Sen kaverina oli heleän punainen marjakastike. Makkarassa oli mukavasti chilistä potkua ja marjaisan hapokas kastike tuki makuja hienosti. Yksi suosikeistani lautasella!

Grillatut kenguru- ja krokotiilivartaat saivat satay-kastikketta kaveriksi. Jos en olisi juuri syönyt maailman parhaita sataykastikkeita Singaporessa, sanoisin että tämä on hyvää satayta. Nyt kummatkin vartaat oli vain marinoitu kastikkeella, joka antoi kivan taustamaun.

No miltä krokotiili maistuu? Kanalta, klassisesti se maistuu ihan kanalta. Mutta sellaiselta maukkaalta, hyvin ruokitulta kanalta. Tai ehkä se maistuu myös hieman valkolihaiselta kalalta. Tai rasvaiselta possunkyljeltä, paitsi että se ei ole rasvaisen makuista. Kun vertailukohtia on näin paljon, lienee parasta sanoa että se maistuu krokotiilille. Toinen suosikki lautasella!

Kenguru oli hieman kuivempaa ja tiiviimpää lihaa. En muistanut kysyä mitä lihanpalaa vartaassa oli. Iso kiinalainen seurue ravintolassa vie tarjoilijoiden huomion, mutta silti minulta ehdittiin kiireestä huolimsyys kysyä useampaan otteeseen onko kaikki hyvin ja maistuuko. Makea hillomainen kastike ja rucolan lehti haarukassa täydentävät kengurupalan makua. Oikein maukasta vaikka liha olisi saanut olla ehkä hieman vähemmän kypsää.

Villinä pyydystetty barramundi on myös oikein hyvää! Kevyehkö beurre blanc -tyyppinen kastike antaa valkolihaiselle kalalle vastapainoa. Erinomainen makupari!

Barramundin kasvattaminen on Queeslandissa ilmeisen yleistä, sillä se kasvaa nopeasti altaissa. Airbnb-isäntännälläni on ehtinyt olla kätensä monessa liiketoimessa, myös rapujen ja kalankasvattamoissa. Hän kertoi myös massiivisesta barramundin kasvatushankkeesta. Villiä barramundia saa kuitenkin ravintoiloissa sekä kalakaupoissa.

Katkaravut ovat ihanan tuoreita ja makeita.

Ainoa joka maistelulautasella ei napannut oli kivikuivaksi paistettu naudan pihvi. Kokki ei ehkä huomioinut että pihvi oli neljäsosan tavan paksuudesta?

Tarjoilija suositteli viiniksi shirazia. Ihmettelin sitä koska ravintolan viinilistassakin suositellaan shiraz-viinejä tukeville pihveille. Mutta näin vain Barossa Babe sopi mainiosti jopa katkaravulle että barramundille, lihaisemmista vartaista puhumattakaan.

Kuva annoksesta ei ole kummoinen, kännykän kameralla pimeässä ravintolassa otettu. Järjestelmäkameran kuvat olivat vain vielä huonompia.

Kun kyselin mainiolta vuokraisännältä missä ravintolassa voisi maistaa paikallista ruokaa, vastasi hän ”If you want skippy and snappy, go to Dundee´s”. Niin mitä? Selväähän se on mitä tuo tarkoittaa, sitten kun saa selityksen. Dundee´s viittaa tietysti Crocodile Dundee -leffaan, skippy loikkivaan kenguruun ja snappy krokon hampaisiin.

Varoituksia suolaisen veden krokotiileistä on kaikkialla ja niitä on kuulemma paljon. Maalaistaloon syntyneellä vuokraisännällä on selkeä mielipide. Koska niitä ei saa ampua enää, lisääntyvät ne hillittömästi. Ja koska populaatioon ei enää mahdu, muuttavat ne aina etelämmäksi. ”Sitten kun niitä on lopulta Brisbanessa, kyllä sitten Queenslandin hallitus antaa ampumislupia! Just shoot them!”

Krokotiili on armoitetun vuokraisäntäni mukaan ovela ja pitkäjänteinen saalistaja. Jos joen rannalle leirin tehnyt telttailija vie joka päivän aina vesikanisterin jokeen viilenemään, iskee Saltie (Salt water crocodile) neljäntenä päivänä, käyttäytymiskaavaa seurattuaan.

Se on nyt ainakin varmaan, en telttaile tällä reissulla.

Dundee´s, Cairns, Queensland, Australia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.