Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Terukon yltiöherkulliset taskuravut

Jätä kommentti

taskurapu-wokki

Airbnb-emäntäni sai valtavan taskuravun lahjaksi lihakauppiaaltaan. Niin, lihakauppiaalta, joka oli saanut tuoreita mutataskurapuja suoraan kalastajatutultaan.

Pääsin opiskelemaan taskuravun saloja kun japanilainen Teruko valmisti ravun kiinalaisittain. Olen kehunut Airbnb-kokemuksia Australian matkallani, mutta Terukon luona asuminen oli kyllä erityisen mahtavaa. Löysimme heti yhteisen sävelen rakkaudesta ruokaan.

Olin vain niin innoissani yhteisestä kokkaamisesta, että en kirjoittanut heti ylös tarkkoja määriä. Tämä ohje on suuntaa-antava, määrät ovat noin ja suurin piirtein. Maku sen sijaan oli tarkasti kohdallaan. Meillä oli vieraana myös Terukon alakerran vuokralainen, Townsvillen japanilaisen ravintolan chef Tetsuko. Ammattilainenkin oli sitä mieltä, että emäntäni ohje oli kerrassaan yltiöherkullinen.

terukon-taskuravut

Mutataskurapua kolmelle

  • 1 iso mutataskurapu
  • 2 cm tuoretta chiliä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 l mietoa öljyä kuten rypsiöljyä tai cannoliöljyä uppopaistamiseen
  • 3-4 vartta broccoliinia
  • 3-4 kevätporkkanaa tai 2 porkkanaa pitkittäin leikattuna
  • 4-5 vartta kevätsipulia
  • 1 dl sakea tai valkoviiniä
  • perunajauhoja sopivasti sakeuttamaan kastike
  • suolaa
  • valkopippuria

Pese ensin muta pois taskuravuista. Harjaa kuorista hyvin muta ja santa pois. Riko kuoria, irrottele koivet erikseen. Kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä, sillä vesi räiskyy uppopaistaessa.

Pilko valkosipuli ja sipuli ja paista ne niin isolla paistinpannulla, että siihen mahtuvat lopuksi kaikki ainekset. Paista sipulit kypsäksi, varo polttamasta valkosipulia.

Pilko broccoliini, porkkana ja kevätsipuli.

Ota hollille reikäkauha, lautanen, talouspaperia ja lautanen. Laita talouspaperi lautaselle.

uppopaistetut-taskuravut

Kuumenna korkeareunaisessa kattilassa öljy. Laita ravunpalat kypsymään. Uppopaista varovasti käännellen 2-3 minuuttia.  Nosta ravut pois öljystä reikäkauhan avulla paperoidun lautasen päälle.

Laita broccoliini, porkkana ja kevätsipuli kuumaan rasvaan, paista 2-3 minuuttia. Jos sinulla on niin iso pannu ja tarpeeksi öljyä, niin voit uppopaistaa kaikki kerralla. (Ota jäähtynyt öljy talteen, siinä on herkullinen ravun maku mukana!)

Nosta kasvikset myös talouspaperin päälle. Anna rasvan imeytyä hetken.

Sekoita tällä välin perunajauho hyvin kylmään veteen.

Yhdistä ravut ja kasvikset sipulipannulle. Nosta pannun lämpöä ja lisää sake. Anna alkoholin kiehahtaa pois. Meillä ei ollut sakea, joten käytimme valkoviiniä. Terukon mukaan sake tuo paremman maun rapuihin.

Anna rapujen höyryttyä viinissä minuutin verran. Kaada perunajauhovesi pannulle ja sekoita hyvin. Lisää valkopippuria ja ripaus suolaa. Keitä vain kaksi minuuttia, etteivät kasvikset ja rapu kypsy liikaa.

Tarjoa jasminriisin kera.

teruko

Opin Terukolta tuon viikon aikana niin monta reseptiä. Tämän rapuohjeen lisäksi tempuran ja sobanuudeleiden ohjeen. Vastavuoroisesti opetin Terukoa grillaamaan lihaa. Kaikesta tästä tulossa vielä ohjeita kunhan matkaamiselta ja uuden nautiskelulta ennätän.

Vietin Terukon luona toisen viikkoni Australiassa. Nyt on jo menossa kuudes viikko ja kirjoitan tätä katsellen ulos ikkunasta pilvenpiirtäjän 42:sta kerroksesta. Tässä Airbnb-huoneessa on koko seinän levyinen ja korkea ikkuna. Alla loistavat Melbournen keskustan ja sataman valot. Miljoonakaupunki levittäytyy äärettömiin suuntiin.

Tänään satoi ja vihmoi, sää oli kuten Suomessa lokakuussa. Townsvillen kostean troppinen ilmasto tuntuu nyt niin kaukaiselta. Mutta toisaalta maistan suussani Terukon mutataskurapujen ihanan maun. Tunnen ihollani hikisen kuumuuden ja miten tuulenvire kulkee vilvoittavasti läpi Queenslanderin, perinteisen mallisen talon.

En olisi etukäteen uskonut, että Airbnb-asuminen tuo näin paljon mukavia uusia ystäviä. Valitsin Airbnb:n taloudellisesta syistä, koska eihän minulla olisi varaa asua hotelleissa lähes kolmea kuukautta Australian matkallani. Tällä 3000 kilometrin matkalla läpi Australian mantereen minut on eniten yllättänyt Airbnb-kotejaan vuokraavien ihmisten vilpitön vieraanvaraisuus, avuliaisuus ja ystävällisyys.

“A journey is best measured in friends, not in miles.”

– Tim Cahill

Tallenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s