Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Aussiebarbie japanilais-suomalaisittain

Jätä kommentti

entrecote-aussi

Pidimme grillijuhlat puutarhassa Airbnb-emäntäni Terukon kanssa lomaviikoni päättäjäisiksi. Vietin viikon japanilaisen Terukon kotona ja ystävystyimme yhteisen intohimon kautta – herkullinen ruoka ja hyvät raaka-aineet. Teruko on asunut Australiassa yli parikymmentä vuotta ja tuntee hyvin paikalliset ainekset. Toisaalta hän on säilyttänyt japanilaisen ruokakulttuurin taidot ja perinteet. Viikon aikana opin tekemään taskurapuja, misokeittoa, tempuraa sekä dashilientä sobanuudeleilla. Vastavuoroisesti opetin häntä grillaamaan lihaa. Airbnb on ihan paras tapa asua ulkomailla!

Townsville kuuluu kuivaan tropiikkiin. Syyskuussa kelit olivat suomalaisittain ultimaattisen hellekesän lämpötiloja 30 päivällä, 28 yöllä. Joulukuussa eli kesällä sää onkin jo tukalan kuumaa.

Kävimme läheisessä lihakaupassa ostoksilla. Samaisessa, josta Teruko oli saanut sen ihanan mutataskuravun lahjana.

Ostimme naudan entrecotea ja karitsan tikkareita. Marinoin lihat muutaman tuntia ennen grillausta. Entrecoteen oliiviöljyä ja tuoretta rosmariinia sekä timjamia. Karitsaan lisäksi valkosipulia. Emäntä käytti valkosipulin puristinta ennen kuin ehdin kissaa sanoa, mutta se ei haitannut. Minä yleensä pilkon valkosipulin isoiksi siivuiksi marinadiin. Poimin ne pois ennen grillaamista, sillä lihan ruskistuessa kunnolla valkosipuli palaa. Suolan lisään vasta kun otan lihan lämpiämään.

Grillattu entrecot ja karitsan kyljystikkarit

 • 500 g naudan entrecotea (2 paksua pihviä)
 • oliiviöljyä
 • tuoretta rosmariinia
 • tuoretta timjamia
 • suolaa
 • 4 karitsan kyljystikkaria
 • oliiviöljyä
 • tuoretta rosmariinia
 • tuoretta timjamia
 • 1 valkosipulin kynsi
 • oliiviöljyä
 • suolaa

Laitoin lihat takaisin jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Otin ne lämpiämään tuntia ennen grillausta (ja lisäsin sen suolan).

Viritimme korealaismallisen pöytägrillin puutarhan pöydälle. Soulissa söin pari kertaa ravintolassa samanlaisen grillin äärellä ja nehän toimivat todella tehokkaasti. Tosin peltigrillien lämmönlähteenä oli joko kuumia hiiliä tai kaasua. Tämä grilli toimi butaanilla.

Meidän entrecotemme olivat kuitenkin lähes pari senttiä paksuja, joten jännitin vähän miten peltigrilli toimii. Kun kerran grillimestarin viitta minulle langetettiin. Se toimi vallan mainiosti! Pihvien grillaukseen tarvittiin ihan sama aika kuin hiiligrillissäkin, kaksi minuuttia puoleltaan. Pinta tuli komeasti ruskeaksi ja pihvistä tuli juuri toivotusti mediumista hiukkasen raaempaa.

Koska grilli on minulle vieras eikä lämpömittaria ollut, testasin lihan kypsyyden sormituntumalla. Opetin sen myös Terukolle. Katso ohjeet siihen täältä.

karitsan-kyljykset-aussi

Karitsan kyljystikkarit kypsyivät puoli minuuttia lyhyemmän ajan puoleltaan eli yhteesnä kolme minuuttia. Karitsa jäi sopivasti mediumiksi.

Kumpikin liha oli aivan loistavaa laadultaan. Koska Teruko tunsi hyvin lihakauppiaan, kävi lihamestari takahuoneessa leikkaamassa meille erikseen pihvit. Taisi olla erityishyvä lihabiitti! Kauppias oli myös käynyt Suomessa, eikä sekään onneksi haitannut lihan laadun suhteen.

Grillasin oheen yhtä ja toista kasvista. Ruokaa oli jälleen hieman liian runsaasti. Punaviinin merkin olen jo unohtanut, mutta mukava tunnelma kulkee muistona. Iltatuuli viilensi hieman trooppista yötä. Istuimme puutarhassa, nautimme grilliherkuista. Kerroimme tarinoita matkoiltamme. Juttelimme ruoasta, ruokaohjeista ja ruokamatkoista.

Koska tropiikissa oli niin mukavaa, päätin ettei minulla ole mikään kiire etelän kirpeämpään kevääseen alkuperäisten suunnitelmieni mukaisesti. Terukon neuvoista varasin paikan Arlie Beachiltä. ”Whitsundays on 10 kertaa parempi kuin Magnetic Island”. Ja olihan se! Purjehdusretkestä Whitsundaysin saaristossa on tulossa juttua kunhan ehdin käsitellä (ja valita) kuvat valkoisista hiekkarannoista ja turkoosista merestä.

Mutta kiva oli Maggiekin. Eikä tänne Melbourneen olisi vieläkään säiden puolesta kannattanut kiirehtiä. Semmoinen Suomen huhtikuu, 10 astetta ja sadetta vaakatasossa. Tosin Melbournessa on yleensä yhden päivänä aikana usein neljä vuodenaikaa. Seuraava kohteeni ei olekaan viiniseutu täällä etelässä vaan 3500 kilometrin päässä länsirannikolla sijaitseva Fremantle. Toivottavasti siellä on hieman lämpimämmät kelit.

entrecote-karitsa-aussi

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.