Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Sitruunainen vuohen kare pannulla

4 kommenttia

vuohenkare

Pitkään matkustaminen ja ruoan laittaminen erilaisten Airbnb-kotien keittiöissä opetti soveltamaan ja käyttämään kikkakolmosia. Samalla opin käyttämään tehokkaammin niitä raaka-aineita mitä käytössä on. Fremantlen kodin pihalla kasvoi sitruunapuu. Kotiin tullessani poimin aina sitruunan maasta ja etsin raaka-aineille yksinkertaisimmat sitruunapohjaiset ohjeet.

Sitruunan kuorella, mehulla ja yrteillä vuohen kare saikin ihanat maut. Haastetta toi keittiön laitteiden rajoitteet.

Vuohen karetta laittaessani käytössä oli kyllä hyvä paistinpannu ja liesi, mutta surkea mikroaalto-uuni -yhdistelmä.

Kyljysrivillä oli pieni nahkatakki päällä eli kareen luita ei oltu putsattu. Nahka ja pieni rasva ja liha luiden vieressä oli kuitenkin oikein hyvää. Jospa vielä olisin voinut viimeistellä sille rapean pinnan kuumassa uunissa olisi lopputulos ollut optimaalinen. Grillissä tästä vasta tulisikin mahtavaa.

Sitruunainen vuohen kare

  • 500 g vuohen karetta
  • 2 rkl tuoreita yrttejä: rosmariinia, timjamia ja persiljaa, summer savory, valkosipuli-ruohosipulia (garlic chives)
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

Pilko yrtit ja laita ne niin isoon kulhoon, että voit pyöritellä siinä kareen. Kuori valkosipulin kynnet, pilko viipaleiksi ja lisää kulhoon.

Pese sitruuna ja raasta keltainen kuori. Varo ettet kuori mukaan myös valkoista osaa, sillä se on karvaan makuista.

Halkaise sitruuna, purista mehu sitruspuristimella tai sormin kuten minä tein ilman puristinta. Laita toinen käsi alle ja ota kiinni sitruunan siemenet. Laita siemenet pois.

Lisää kuorisilppu ja oliiviöljy kulhoon. Rouhi reippaasti mustapippuria ja sopivasti suolaa. Sekoita mausteet ja mausta kare joka puolelta. Laita kansi päälle ja jätä tunniksi marinoitumaan huoneenlämpöön. Ota valkosipuli pois ennen paistamista, sillä se tinkii lihan ruskistuessa palamaan kitkeräksi.

Lisää hieman oliiviöljyä paistinpannulle ja kuumenna. Paista kareelle kauniit ruskeat pinnat kaikin puolin. Laske lämpöä ja paista 15 minuuttia käännellen.

Koska minulla ei ollut paistinpannussa kantta eikä sopivan kokoista lautasta tai leikkuulautaa kannen korvikkeeksi käytin mikro-uuni -yhdistelmää lihan kypsentämiseen loppuun. Myös folio paistinpannun päällä toimisi, mutta sitäkään ei nyt ollut.

Jos sinulla on uuni käytössä, kuumenna uuni 200 asteeseen ja anna lihan kypsyä siellä vielä muutaman minuutin verran. Rapeimman nahan saat näin. Foliossa lepuuttaminen toimii myös, mutta se vie hieman rapeutta nahalta. Mikron ja uunin risteytys ei toiminut tässäkään suhteessa, mutta kuuma se oli ja kypsyydestä tuli oikein hyvä minun makuuni.

vuohenkare-marinoi

vuohenkare-lautanen

Australiassa näkyi vuohilaumoja etenkin itärannikolla. Löysin vuohenlihaa niin Melbournen kauppahallista kuin Fremantlen lihakaupasta. Ihana makuista, vähärasvastaista yleensä, vaikka tämä nahkatakkinen kare tulikin pienellä makurasvalla. Inspiraatio rapean vuohennahan tavoitteluun tarttui toiselta puolen Australiaa, Queenslandin Townsvillesta, Touch of Saltin vuohiannoksesta.

Osviittaa ohjeeseen otin grillatun vuohen kareen reseptista.

Vuohen kanssa toimii hyvin hyvä australialainen shiraz (ilman vaniljavivahteita!) . Olen nyt oikein ihastunut Vasse Felixin Classic Dry Red -shiraziin vuohenlihan kanssa.  Toin sitä pari pulloa kotiin. Mistähän löytyisi sitä vuohenlihaa?

franks

Muistatteko Vikkulat Tampereella? Opiskeluaikana sieltä sai halvalla Oltermannia. Isot ikkunat täynnä tarjouksia sai muut kauppaketjut kapinaan ja Vikkula joutui siivoamaan ikkunansa. South Fremantlessa lähikauppani oli Franks Gourmet Meats, josta sai ihan kaikkea ihanaa.

Tallenna

Mainokset

4 thoughts on “Sitruunainen vuohen kare pannulla

  1. Herkullisen näköistä! Vuohenlihaa olen nähnyt Suomessa vain pakasteena enkä kovin usein sitäkään…

    • Tämäkin oli pakastettu, mutta ihan vastustamaton siellä pikkukaupan pakastealtaassa:). Muistatko missä näit sitä?

      • Ararat Bazaar täällä Helsingissä. Siellä oli ainakin vuohen patalihoja pakasteena. Oli vaan niin iso pussi että jäi sillä kertaa ostamatta…

      • Kiitos vinkistä! Täytyykin katsella noita etnisten kauppojen pakastetiskejä ja sisällyttää Ararat mahdollisen Helsingin reissun ohjelmistoon!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s