Paistoin vasikan fileitä jo kesällä, mutta syksy hurahti matkaillessa ja ohjeen julkaiseminen on siirtynyt. Grillattu tai kunnolla kuumalla pannulla paistettu vasikan file saa voissa paistetuista kantarelleista mahtavan kaverin. Pakastetut kantarellit toimivat myös mainiosti.
Vasikan filepihvit kahdelle
- ½ vasikan sisäfilettä (n. 400 -500 g)
- oliiviöljyä
- mustapippuria
- sormisuolaa
- tuoreita yrttejä: salviaa, persiljaa
Paistetut kantarellit
- ½ l pakastettuja kantarelleja
- 1 rkl voita
- mustapippuria
- sormisuolaa
- tuoretta lehtipersiljaa
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Jos käytät pakastettuja kantarelleja, sulata ja valuta sienet.
Laita sienet paistinpannulle ilman rasvaa ja paista neste pois. Lisää voita, mausteet ja paahda sienet lähes nahkeiksi. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla ja tuoreella persiljalla. Koristele tuoreella persiljalla.
Sienten paistuessa leikkaa fileestä samankokoiset korkeat pihvit. Jos sinulla on kokonainen kapeneva sisäfile, voit käyttää ohuen pään vitello tonnaton tekemiseen (aivan mahtavan makuista, julkaisen reseptin heti kun ehdin).
Sivele pihvit oliiviöljyllä ja mausta mustapippurilla ja sormisuolalla. Sido pihvit narulla tasakokoisiksi, että ne kypsyvät yhtä aikaa.
Jos käytät grilliä, grillaa kuumilla hiilillä kolme minuuttia korkeilta puoleltaan ja ota vielä kiva ruskea pinta reunoille. Kääri fileet 10-15 minuutiksi folioon vetäytymään. Voit varmistaa tavoitellun kypsyyden paistimittarilla.
Jos paistat pihvit pannulla, käytä valurautapannua. Kuumenna pannu ja oliiviöljy kunnolla kuumaksi. Paista pihviä 3 minuuttia, käännä ja paista sama aika toiselta puolen. Paista komeat pinnat myös reunoille. Voit paistaa pihvin loppuun pannulla laskemalla lämpöä. Tavoitellun kypsyyden voit saavuttaa joko sormituntumalla tai mittarin avulla. Laita paistimittari pihvin paksuun osaan. Minä tavoittelen 53-55 astetta, jolloin pihviestä tulee vetäydyttyään mediumista hieman raaempaa.
Voit myös laittaa pihvit kypsymään loppuun 180-asteiseen uuniin lämpömittarin kanssa. Laita paistimittari pihvin paksuun osaan. Asetan uunin hälytyksen tavoittelemaan samaa 53-55 astetta.
Kääri pihvit folioon 10-15 minuutiksi.
Tarjoile hyvän Brunello di Montalcinon tai Chiantin kanssa. Esimerkiksi Candiallen Chianti Classico maistuu minulle punaisen pihvin kanssa.
Australian Airbnb-kodeissa ja rannoilla grillatessa kokemukseni grillaamisesta on muuttunut. Vannoutunut hiiligrillaaja oppi reissussa käyttämään täysiveristen kaasugrillien lisäksi sellaisia kaasu- ja sähkögrillejä, ettei niissä käytännössä ollut eroa paistinpannuun. Kaasu tai sähkö käännettiin metallilevyn alla päälle ja levyn pinnalle rasvaa. Joskus levy oli paksua valurautaa, jolla sai raidallisen pinnan pihville. Joskus grilli oli pelkkä tasainen metallilevy.
Olen toki edelleen sitä mieltä, että hyvillä hiilillä tulee paras maku. Mutta onneen on monta tietä.
9.12.2016 16:07
Oi että, vasikan sisäfilettä en ole koskaan kokannut, enkä ole tainnut syödäkään, tai mitähän se on ollut vitello tonnatossa? Ehkä paistia… Vasikkaa saa tosi harvoin meidän kulmilla.
Hauska lukea, että käsityksesi grillaamisesta laventui reissussa, minulla se on nyt päin vastoin hieman kaventunut. Olin aikaisemmin vuosia ihan tyytyväinen kaasugrillaaja, mutta kun kunnon hiiligrilli muutti meille, ei ole paljon kaasugrilliin koskettu. Ei saisi syrjiä sitäkään, uskollista ystävää!
11.12.2016 16:33
Mä olen koettanut luoda kysyntää aika kyselemällä vasikkaa. Kerran se palkittiinkin kun kauppahallin vakipaikassa muistettiin että sinä aina kyselet sitä, nyt olisi :).
Reissuoloissa tottui inprovisoimaan, kahviakin keitin pastasiivilän ja talouspaperin avulla, kun ei ollut instat-kahvia eikä suodatinta. Luksusta oli kun oli mikä tahansa grilli. Mutta hiiligrilli antaa parhaan maun!