Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vuoden 2016 vaihtoehtoinen joulumenu

Jätä kommentti

ba-naudanrinta

Me syömme jouluna mieleistä hyvää ruokaa: lintuja, haudutettuja lihapatoja, tai vaikka korealaisia makuja. Jos kinkku ja laatikot eivät houkuttele, miksipä tehdä niitä. Graavattuja ja savustuttuja kaloja rakastamme, joten niitä on usein aattona alkupalaksi. Yksi herkku tuntuu jo kiteytyneen jouluruoaksi: ankanrinta viikunakastikkeessa.

Aattona graavikaloja ja karamellisoitua naudan rintaa

Suomalaisen jouluruuan vahvuus on siinä, että klassisista tarjottavista voi lähes kaiken tehdä etukäteen. Tämän ihanan karamellisoituneen naudan rinnan voit myös valmistella hyvissä ajoissa. Aattona vain kuumennat lihan uunissa ja karamellisoit pintaan ihanat maut kokoon keitetyn paistiliemen avulla.

Kypsennä liha hitaasti uunissa päivää paria ennen. Nosta liha omaan rasiaansa ja liemi omaansa jääkaappiin odottamaan. Voit keittää liemenkin kokoon etukäteen. Tällöin teet valmistelut kolmessa vaiheessa. Kuori jäähtyneestä liemestä rasva toisena päivänä ja keitä kastike kokoon. Tarjoa punajuuren makuisella spelttipedillä.

Oheen voit tehdä parmankinkkuun käärittyjä porkkanoita.

Tällä kertaa tilaan alkuruokana nautittavat graavatut ja savustetut kalat valmiina kauppahallista. Mateen mäti on jo pakastimessa, kuten myös kalojen alle sujahtava saaristolaisleipä. Alkuruoan kanssa nautittava Ermelin Riesling Reserve odottaa viinikellarissa.

viikunatorttu

Jälkiruokaksi maistuvat glögin makuiset joulutortut

Joulupäivänä korealaista misomarinointua possua

misomarinoitu-possu-pysty

Jos kokonainen kinkku ei uppoa, eikä perinteinen makumaailmakaan, kokeile korealaista misomarinoitua possua. Ihanan umaminen maku! Tarjoa keitetyn jasminriisin ja seesamilla maustetun parsakaalin kanssa. Voit myös paistaa sydänsalaattia oheen. Jos kaipaat lempeiden makujen kaveriksi hieman chilin puraisua, laita oheen korealainen varhaiskaalisalaatti.

Alkuun voit tarjota kampasimpukkaa appelsiinikastikkeella tai jättikatkarapuja vietnamilaisittain.

piparirahkapiirakka

Jälkiruoaksi piparkakun makuista persimon-rahkapiirakkaa.

Tapaniksi ankanrintaa viikunakastikkeella

ankka-leikattu

Jos jokin maku on meillä kiteytynyt jouluruuaksi, niin viikunainen ankanrinta. Nuori opiskelija toivoi tätä jälleen ja onhan se ihanaa, etenkin hyvän pinot noirin kanssa. Viikunakastike tuo ankan rinnan rapealle nahalle juuri sen oikean makeuden ja hapokkuuden tasapainon. Oheen teen usein uunissa paahdettuja juureksia.

Alkuun samettista maa-artisokkakeittoa.

lakumanterit

Jälkkäriksi lakritsimanteleita.

Edellisten joulujen menut

Vuoden 2015 joulumenu

Vuoden 2014 joulumenu

Vuoden 2013 joulumenu

Vuoden 2012 joulumenu

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s