Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rapea peltihärkispiirakka

Jätä kommentti

harkispiirakka

Härkiskokeiluni päätyi voitaikinan sisään perinteiseksi pelti(liha)piirakaksi. Hyvää ja herkullista! Kun kaulitset voitaikinalevyt ohueksi, ei piirakan kuorikaan lehteile liian paksuksi.

  • 1 pkt Härkistä (250 g)
  • oliiviöljyä
  • 1 salottisipuli
  • 1-2 valkosipulia
  • mustapippuria (tai maustepippuria)
  • sormisuolaa
  • (savupaprikajauhetta)
  • 1 keitetty kananmuna
  • 1 kananmuna voiteluun
  • 1 dl keitettyä jasminriisiä
  • 2-3 levyä voitaikinaa

Ota voitaikinalevyt sulamaan tuntia ennen.

Keitä riisi suolavedessä ohjeen mukaan. Valuta vesi pois, jos riisi ei ole imenyt kaikkea vettä keitettäessä.

Keitä kananmuna kovaksi, noin 12 minuuttia. Laita keitetyt munat kylmään veteen hetkeksi, että kuoriminen käy helpommin. Kuori munat, laita kulhoon ja silppua haarukalla murenoiksi.

Pilko salottisipuli ja valkosipuli. Kuumennä oliiviöljy paistinpannussa keskilämmöllä. Kuullota salottia muutama minuutti oliiviöljyssä. Lisää lopuksi valkosipuli kuullottumaan. Siirrä sipulit lautaselle odottamaan.

Laita uuni kuumenemään 200 asteeseen.

Lisää hieman oliiviöljyä pannulle, kuumenna se ja lisää härkis. Hajoita paakkuiset palat siten että härkiksestä tulee tasakokoista murenaa. Ruskista ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Jos haet perinteistä suomalaisen lihapiirakan makumaailmaa, mausta maustepippurilla. Jos haet mausteisempaa, lisää joukkoon savupaprikaa. Useissa härkisohjeissa härkäpapuseosta ei ruskisteta, mutta minusta se teki maulle ja koostumukselle hyvää.

Sekoita härkis, kananmuna ja riisi. Maista ja mausta tarpeen mukaan.

Laita leivontatasolle hieman jauhoja ja kaulitse voitaikinalevyt ohueksi.

harkispiirakka1

Laita pellille leivinpaperi ja nosta kaulittu taikinalevy pellille. Laita härkissekoitus päälle ja nosta toinen levy päälle. Käännä päällimmäisen levyn reunat alemman levyn alle, painele levyt kiinni toisiinsa.

Minulla tinkii aina olemaan täytettä liikaa suhteessa taikinaan. Täytettä ei kuitenkaan kannata survoa piirakkaan liikaa. Käytä mieluummin kolmaskin levy, kaulitse, täytä se puolilleen härkisseoksella ja käännä toinen puoli kanneksi.

Pistele haarukalla taikinakanteen muutama henkireikä.

Riko kananmuna ja voitele piirakka. Kokeilin voitelua myös maidolla, mutta pinnasta ei tullut niin kaunista kuin kananmunalla.

Nosta piirakka uuniin ja paista 20-30 minuuttia.

Nauti hieman jäähtyneenä. Juomasuositus kylmä rasvaton maito.

Kokeilin toisen kerran myös lehtitaikinaa, eikä se toiminut minun makuuni ollenkaan niin hyvin. Ja pitihän minun myös vertailla miltä maistuu peltilihapiirakka jauhelihalla. Aika lähelle hyvin maustettu härkis pääsee. Lihansyöjän suuhun jauhelihaversio maistui hieman paremmalta, mutta härkisversio ei jäänyt kauas taakse. Itse asiassa hyvä, laadukas jauheliha maistuu paremmalta, mutta vähemmän laadukas häviää härkikselle.

Isoimmat erot tulivat taikinasta. Aito voitaikina oli hirmuisen selvästi paremman makuista kuin lehtitaikina. Molemmat olivat Myllyn paras -pakasteta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s