Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Peuran parikyljykset pannulla ja punaviinikastike

Jätä kommentti

peuran-kyljykset

Metsästysreissu kauppahalliin oli onnekas, löysin peuran parikyljyksiä. Marinoin kyljykset kevyesti, paistoin pannulla ja kruunasin komeuden punaviinikastikkeella.

  • 2 peuran parikyljystä
  • loraus oliiviöljyä ja nokare voita
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • valkosipulia marinoimiseen

Punaviinikastike

  • 2,5 dl punaviiniä
  • (lihalientä)
  • peuran rasvat
  • 1 rkl voita ja 1 rkl vehnäjauhoja
  • mustapippuria
  • 1 tl hunajaa
  • kyljysten paisto

Ota peuran kyljykset huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Trimmaa ylimääräiset rasvat pois (laita sivuun kastiketta varten).

Marinoi kyljykset. Sivele hieman oliiviöljyä kyljyksille ja pilko 1 rkl rosmariinia. Pilko valkosipuli viipaleiksi. Valkosipulia ei ole tarkoitus paistaa tällä kertaa, joten siivut on helpompi irrotella lihasta kuin hienompi silppu.

Laita punaviinikastike ensin tulille. Jos lihassa oli ylimääräistä rasvaa, tiristä siitä ensin maut kastikkeeseen. Laita siis rasvapalat pannulle rosmariinioksan kanssa ruskistumaan. Rasvatietoiset voivat vaihtaa kovan rasvan oliiviöljyyn.

Sekoita makujen tiristessä pannulla voista ja vehnäjauhosta jauhopallero.

Laske hieman lämpöä ja kaada 2 dl punaviiniä. Anna alkoholin kiehahtaa pois.

Jos tykkäät reilusta määrästä kastiketta, lisää pannulle hyvää lihalientä 1-2 dl. Laita mausteita nestemäärää vastaavasti. Minä en ole suurien kastikemäärien ystävä, kaipaan vähän mutta hyvää kastiketta, joten en laittanut lihalientä. Huuhtasin vain lopuksi kyljyspannulta maut vielä tilkalla punaviiniä mukaan kastikkeeseen.

Lisää voijauhopallero pannulle. Sekoita se nesteeseen hyvin lastalla.

Maista ja mausta sormisuolalla, mustapippurilla ja hunajalla. Minusta kastike vaati hieman makeutta lopussa, joten lisäsin teelusikallisen hunajaa. Siivilöin kastikkeen lopuksi. Laita kansi päälle ja pidä lämpimänä.

Seuraavaksi paistetaan nopeasti kyljykset. Ota valkosipulin siivut pois, etteivät ne pala ja kitkeröitä kyljyksiä. Taisin ripauttaa muutaman siivun punaviinikastikkeen joukkoon.

Kuumenna hyvä valurautapannu kohtuullisen kuumaksi. Lisää oliiviöljyä ja voita. Kun voin kuohu on laskeutunut, lisää kyljykset vuoron perään. Jos paistat isomman satsin, huolehdi ettei pannun lämpötila pääse laskemaan.

Paistoin kyljyksiä kaksi minuuttia puoleltaan. Peura on vähärasvaista lihaa, joten kypsänä siitä tulee kuivaa. Tavoittele mediumia kypsyyttä, jolloin se pysyy mehevänä. Näistä tuli medium plus, joten muutaman kymmenen sekuntia lyhyempi paistaminen olisi tuonut täydellisen tuloksen.

Sen ajan kun paistat kyljyksi, älä heiluttele lihaa, vaan anna pinnan karamellisoitua rauhassa. Painele kuitenkin lihaa pannua vasten, että se ruskistuu tasaisesti. Luu kyljyksessä tekee lastalla painelusta vielä oleellisempaa, helposti luu ja reunat ottavat sen tuntuman pannuun. Huomasin tämän taas kääntäessäni kyljykset.

Kiedo pihvit folioon ja pyyhkeeseen vetäytymään muutamaksi minuutiksi.

Kaadoin kyljyspannulle vielä hieman punaviiniä ja kaavin maut mukaan, lisäsin ne kastikepannulle. Voit laittaa peurapannulle myös vettä tai lihalientä.

Tarjosin peuran kanssa uunissa paahdettuja perunoita ja loistavaa koskenlaskija-juuriselleri -paistosta. Ensi kerralla valitsen teenkö kermaisen lisukkeen vai punaviinikastikkeen. Peura olisi pärjännyt jumman kumman kanssa mainiosti. Kerman ja kastikkeiden ystävä voi toki tehdä molemmat.

Kiertelin Australian reissulla länsirannikolla sijaitsevalla Margaret Riverin viinialuetta ja kävin Vasse Felixin  tilalla. Ihastuin tuolloin Vasse Felixin Dry Red Wine -shiraziin. Alkosta löytyvä Vasse Felixin Cabernet Merlot 2012 oli vallan mainio kumppani peuralle. 13,60 euron hintaan viinillä on myös mainio hinta-laatusuhde.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s