Voivottelin somessa salaatinkaipuuta ja talvisten salaattiainesten kelmeyttä. Sylvi-lehden toimittaja ja armoitettu puutarhuri Ville kehotti tekemään juuressalaatin. Niinpä tietysti, itsestäänselvyys, joka oli päässyt minulta unohtumaan. Hesarin Kielenvievää -blogissa yhdistettiin porkkanasalaattiin vielä veriappelsiinia. Salaatin kuvakin oli niin kaunis, että sitä oli pakko tehdä heti tuoreeltaan.
Tein hieman säätöjä ohjeeseen ja unohdin nälissäni marinoidut sipulit jääkaappiin. Onneksi, sillä niistä tuli kovin makeita minun makuuni. Jos sinulle maistuu makeutetut punasipuleista, tee toki niitä. Jätin myös ohjeen hunajan pois juureksista, koska siinä kohtaa hokasin, etten tykkäisi niin makeista uunijuureksista salaatissa. Hunaja toki sopii lisukejuureksiin, etenkin tryffelihunaja.
Lisäsin ohjeeseen punajuuria ja palsternakkaa, sillä tarvitsin uunijuureksia illallisen lisukkeeksi. Maistelin oikein mikä juureksista maistuu parhaalle veriappelsiinin kanssa ja väittäisin että punajuuri. Ehkäpä ensi kerralla pelkkää punajuurta ja veriappelsiinia salaattiin?
Lounassalaatti kahdelle
- 2 isoa porkkanaa
- 2 isoa punajuurta
- 1 iso palsternakka
- 1½ rkl öljyä
- (1½ rkl vaahterasiirappia tai hunajaa, en käyttänyt)
- sormisuolaa
- 3 veriappelsiinia
- 1 rasiaa tai pussia salaattisekoitusta
- (¾ dl pieniä mustia oliiveja, en löytänyt kaapistani)
Marinoitu sipuli (jättäisin pois)
- 1 punasipuli
- 3 rkl valkoviinietikkaa
- 2 rkl sokeria
- ½ tl suolaa
Appelsiinivinegretti:
- noin 1,5 rkl veriappelsiinin mehua
- 1 rkl öljyä
- 1/2 tl vaahterasiirappia tai hunajaa (puolitin ohjeen määrän)
- ripaus kanelia
- 1 rkl sitruunan mehua
- suolaa
- mustapippuria
Jos haluat tehdä sokerimarinoituja punasipuleita, katso ohje täältä ja aloita laittamalla sipulit tekeytymään.
Kuori ja pilko kasvikset sellaiseen kokoon että ne kypsyvät about samaan aikaan. Laita punajuuret omaan vuokaansa hajalleen. Porkkanat ja palsternakat saavat helposti väriä kypsyessään limittäin punajuurten kanssa, joten kypsensin ne omassa vuoassaan. Mausta oliiviöljyllä ja sormisuolalla.
Tyrkkäsin punajuuret myös 5-10 minuuttia ennen uuniin. Paista 225 asteessa noin 25-35 minuuttia. Tavoittele al dente -kypsyyttä.
Anna kasvisten hieman jäähtyä ennen salaatin kokoamista.
Leikkaa veriappelsiineista terävällä veitsellä kuori pois niin, että valkoinen osuus poistuu samalla. Tee leikkaaminen lautasen päällä, niin saat samalla jo salaattikastikkeen mehun tipahdellessa.
Leikkaa kahdesta appelesiinistä lohkot kalvottomiksi. Purista kalvoista mehut irti ja siinä sinulla onkin salaatinkastike jo koossa. Tee kolmannesta veriappelsiinistä kauniita renkaita, ne näyttävät niin nätiltä salaatissa.
Huuhtele ja kuivaa salaatti. Laita tarjoilulautaselle ja ripottele joukkoon veriappelsiinin lohkot, juurekset ja appelsiinisiivut.
Tee vinegretti. Puolitin hunajan määrän, mutta siitä tuli vieläkin minun makuuni makeaa. Lisäsin sitruunan mehua, se raikasti kastikkeen kivasti. Makeuden määrä riippuu varmasti myös siitä miten makeita tai hapokkaita veriappelsiinit ovat ja tietenkin makuasioista voi kiistellä. Maista ja sovella. Yhdistä siis oliiviöljy, veriappelsiinin mehu, hunaja, ripaus kanelia, suolaa ja mustapippuria. Hämmennä kunnes hunaja on liuennut.
Kaada vinegretti salaatin päälle ja syö nauttien.
Muita juureslähtöisiä salaatteja:
Lämmin ja juhlava salaatti punajuurilla
Muita veriappelsiini -herkkuja