Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mehevää mustekalaa raikkaalla veriappelsiinisalaatilla

Jätä kommentti

mustekala-veriappelsiini

Pakastimessani on luurannut jo tovin pakastettua mustekalaa. Tai siellä on monenlaista mustekalaa, koska äyriäisfanilla pitää olla. Tämä kalmari on valmiiksi kuorittua ja viilleltyä, erittäin näppärää valmistaa. Huomasin tämän kun tulin perjantaina kaupasta. Perinteinen perjantain huvi, kauppahallin ja Sokoksen kiertämien ei tuottanut tällä kertaa mitään ideaa. Näin käy todella harvoin, joten palasin kotiin kiireesti sulattamaan pakastimesta mustekalaa ja etsimään ohjetta. Sitruksisen mustekalasalaatin ohje löytyi mainiosta Pullon henki -blogista.

Pikaisesti paistettu mustekala oli mehevän herkullista. Veriappelsiinisalaatti maistui ihanan raikkaalta alkupalaksi ja korosti mukavasti mustekalan merellistä makua.

Mustekalaa ja veriappelsiinisalaattia kahdelle alkupalaksi

  • 12 palaa pakastettua kalmaria (squid flower style)
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa/kevätsipulia

Sitrussalaatti

  • 2 veriappelsiinia
  • ½-1 lime
  • 1 salottisipuli
  • 2 cm purjosipulia

Kastike

  • loraus oliiviöljyä
  • 2 rkl veriappelsiinin ja limen mehua
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • ½ tl sokeria
  • tuoretta persiljaa

Sulata mustekala. Kuivaa hyvin biohajoavalla kankaalla tai pyyhkeellä. Jos käytät putkiloina pakastettua mustekalaa, leikkaa putket auki, tee pintaan ristikkäisviillot ja leikkaa putkilo suupalan kokoiseksi.

Tee sitrussalaatti. Kuori ja pilko salottisipuli hienoksi. Pilko renkaiksi purjosipulin valkoista osaa pari senttiä.

Kuori lautasen päällä veriappelsiinit ja lime. Leikkaa osa sitruksista kalvottomiksi viipaleiksi ja osa renkaiksi. Laita hedelmät tarjoilulautaselle. Sekoita salottisipuli joukkoon.

Kaada kippoon sitrusten leikkaamisesta syntynyt mehu salaatin kastikkeeksi. Purista sormin kalvottomien viipaleiden kalvoista mehu kastikkeeseen. Lisää oliiviöljy. Rouhi joukkoon mustapippuri ja ripottele kastikkeeseen hieman sormisuolaa ja sokeria. Pilko tuoretta persiljaa sopivasti. Maista ja mausta lisää limellä, oliiviöljyllä ja mausteilla tarpeen mukaan.

Mausta sitrussalaatti kastikkeella. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Paista mustekalan palat kuumassa oliiviöljyssä, 2 minuuttia puoleltaan. Paina käpertyviä mustekalan paloja pannua vasten lastalla. Mausta mustapippurilla. Maista tarvitseeko mustekaloihin lisätä suolaa vai tulevatko ne niin suolaisesta merestä, että sitä on luonnostaan.

Lisää paistetut mustekalan palat salaattiin ja koristele purjosipulin renkailla.

Sovelsin Pullon henkien ohjetta jonkin verran. Grillauksen sijaan paistoin mustekalan palat pannulla eikä minulla ollut verigreippiä. Lopputulema oli oikein mainio näinkin. Ehkä ensi kerralla laittaisin limeä vähemmän, sillä se oli hieman liian pirtsakkaa pureskeltavaa minun makuuni. Ehkä jopa laittaisin limeä vain mehuna kastikkeeseen. Jos taas uppopaistaisin mustekalat, voisi lime salaatissa olla juuri se oikea vastapaino rasvaiselle mustekalalle.

Adamin Pinot Gris Reserve oli mainio viini alkupalalle. Siitä riitti vastusta limen hapottamalle sitrussalaatille ja etenkin mustekala maistui mukavalle viinin kanssa.

mustekala

veriappelsiini-salaatti

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.