Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Airbnb-kokemuksia läpi Australian, vinkkejä ja alekoodi

Jätä kommentti

Airlie Beachin kämpän parvekkeelta näköala satamaan. Jossain tuolla on isännän purjevene, jolla pääsin purjehtimaan Whitsundaysin saaristoon. Joskus käy iso munkki.

Ennen Australian matkaa en ollut käyttänyt Airbnb-palvelua ja tietysti se vähän jännitti. Ensimmäisessä kohteessa Cairnsissä vuokraisäntänä oli vielä mies.

Matkasin lähes kolme kuukautta aivan Queenslandin pohjoisosista alas itärannikkoa kevään mukana kohti etelää ja Melbournea ja sitten koukkasin länsirannikolle. Asuin 12:ssa eri Airbnb-majapaikassa. Lähes kaikissa paikoissa meni mukavasti.

Asetin itselleni majoitusbudjetin etukäteen. Selväähän oli se, ettei hotelleissa voinut yöpyä noin pitkää matkaa. Eikä meikä enää taivu hostellien dormitorioihin. Mitä pidemmälle matka eteni, löysin myös uusia puolia itsestäni. Mihin taivun ja mihin en. Budjettikin nousi.

Alkumatkasta varasin vuoroviikoin pelkän huoneen ja huoneen omalla kylppärillä. Loppumatkasta halusin enemmän omaa rauhaa.

Teruko opetti tekemään japanilaisia ruokia kädestä pitäen. Ja toimi kuvausassistenttina.

Paras puoli Airbn-matkustamisessa on, että tapaat paikallisia ja pääset asumaan paikallisten keskelle. Isoin riski on sama. Mutta jälkimmäistä riskiä voi hallita. Minulle ei käynyt isoja hamoja, mutta pari kertaa jouduin ottamaan sen kämpän mitä budjetillani oli jäljellä. Ja juuri niissä kohdissa myös oli hankalampaa.

Vinkki 1: Ole ajoissa liikkeellä

Mikä aikaisemmin tiedät missä haluat yöpyä, sitä enemmän sinulla on varaa valinta. Minulle kävi vain niin, että suunnittelin matkaa ensin kuukauden verran etukäteen, sitten pari viikkoa ja lopulta viikko kerrallaan. Melbourneen mennessä yhdistyi jo kiireinen aikataulu ja kova kysyntä. Melbournen kämpät olivatkin ne ainoat, joissa minulla oli hieman orpo olo.

Vinkki 2: kommunikoi ahkerasti emäntäsi kanssa etukäteen

Ota aina yhteyttä etukäteen, vaikka tarjolla olisi unelmakämppä ja mahdollisuus ns. salamavaraukseen. Kysy  jotain, niin saat tuntumaa emännästäsi. Kysy jos jokin on epäselvää. Kysy uudelleen, jos jokin jää vastaamatta. Usein jos johonkin kysymykseesi ei ole vastattu, tarkoittaa se sitä, ettei vastaus ehkä ole se mieluisin.

Minä kysyin asuinalueesta. Koska en vuokrannut autoa ennen kuin viimeisellä pätkällä, halusin tietää onko keskusta kävelymatkan päässä tai kulkeeko busseja. Ensimmäisen Cairnsin kämpän kanssa bussille oli yhtä pitkä matka kuin keskustaan (toiseen suuntaan) ja keskusta oli nippa nappa kävelyn päässä. Trooppiseen ilmanalaan totuttautuminen ja kolmen kilometrin kävely kauppaostokset repussa oli semmoinen kokemus, että opin kyselemään tarkemmin. Cairsissa on ehkä maailman isoimmat liikenneympyrät. Siellä kun on tilaa, voi yksi liikenneympyrä olla 500 metrin kokoinen. Tai ainakin siltä se tuntui.

Cairnsin keittiössä oli aamulla odottamassa lappu isännältä.

Cairnsin isäntä oli muuten ihana! David oli erinomainen sisäänheittoisäntä australialaiseen kulttuuriin. Mies tykkäsi kertoilla, ja mehän juteltiin viinilasin ääressä pariinkin otteeseen pitkät tovit. Grillasimme yhdessä ja David maistoi ostamaani kengurupihviä kohteliaasti. Opin paljon australialaisuudesta, rapujen viljelystä, puheiden pitämisestä, aboriginaalien problematiikasta ja australialaisesta politiikasta, muun muassa.

Kysyin etukäteen myös millainen keittiön varustus on. Kyselin voinko käyttää emännän maustehyllyä ja kerroin että harrastan ruoanlaittoa ja haluan tehdä paikallista australialaista ruokaa paikallisista raaka-aineista. Se olikin avain usein emännän sydämeen, sain tosi monta vastausta että hienoa kuulla, kokataan yhdessä! Ruoka yhdistää!

Jos parveke olisi ollut lännen puolella, olisi sieltä näkynyt Intian valtameri.

Samalla kysymymällä sain haarukoitua miten joustava vuokraaja on. Useimmiten sain vastaukseksi, että tottakai voit käyttää oliiviöljyäni, ethän sinä voi ostaa sitä joka kaupungissa etkä saa lentokoneessa tuotua. Sain myös tuoreita yrttejä niin paljon, että lopulta toin osan kotiin asti.

Joskus vastaus oli, että emäntä toivoo vieraiden käyttävän itse tuomiaan aineksiaan ja minulle käy, että keittiössäni kokataan tunnin verran ennen klo 21. Päättelin siitä, että noin tarkat rajat asettava ei ehkä ole lunkein emäntä ja valitsin toisen kämpän.

Vinkki 3: lue tarkkaan edellisten vuokralaisten arviot kämpästä

Lue myös rivien välistä, mitä ei sanota. Jos kehutaan vuolaasti kämpän sijaintia, tsekkaa kommentoiko kukaan isäntää. Joskus kehutaan isäntää, mutta kämpästä ollaan kohteliaasti hiljaa. Opin itsekin nopeasti kirjoittamaan rivien välistä arviot, jos halusin vinkata jostain asiasta seuraaville asukkaille.

Haasteena sijainnin arvottamisen suhteen oli se, että vaihdoin kaupunkia voin kerran viikkoon. Joka kerran jouduin selvittämään uuden kaupungin asuinalueet ja niiden palvelut. Onko jokin ihan pelkkä nukkumalähiö. Australialaiset kaupungit ovat vielä siitä hassuja, että meikäläisittäin Kangasala on Kangasala. Mutta australialaisittain kaupunkien eri lähiöit olivat vielä omia kaupunkejaan, joten googlemapsin avulla sitten hahmotin halusinko asua Suoramalla, vai Kangasalla.

Yksin matkustamisessa on se hankala puoli, että joudut tekemään itse kaiken scouttaamisen, kaivamisen, etsimisen ja valitsemisen. Matkakohteet, majapaikat, lennot, ravintolat, miltä matkanjärjestäjältä ostat retken Suurelle valliriutalle.  Se käy muuten työstä, jos kerran viikossa vaihdat paikkaa. Ensi kerralla teen ehkä erilaisen matkan, juuri tuosta syystä.

Oma ulkoovi oli joskus tosi kiva. Joskus taas ei haitannut yhtään vaikka käytössä oli vain oma makuuhuone.

Mutta ihanat paikalliset emännät ja isännät auttoivat ja neuvoivat mielellään. Osa taas ei suostunut suosittelemaan mitään, ettei vikavalinta menisi emännän piikkiin.

Japanilaissyntyinen Teruko oli tehnyt uran matkaoppaana niin Australiassa kuin Euroopassakin. Häneltä sain aivan ihanan vinkin, jota ilman olisin missanut Whitsundaysin täysin. Olin lukenut, että se on luksuskohde, jonne haluavalla pitää olla paksu kukkaro. No, ensinnäkin varmasti siellä rahaa saa palamaan, jos unelmien saariston luksushotelleihin haluaa. Ja toisekseen rannikolla sijaitseva, Whitsundaysin saariston tukikohta on reppuselkämatkaajien suosikki. Kolmannakseen koko matkan isoin munkki minulle kävi kun Airbnb-isäntäni halusi rakentaa oman busineksen vieraiden viemistä saaristoon omalla purjeveneellään ja minä suostuin koekaniiniksi. Yksityisjahdilla Whitsundaysin saarille ja ikoniselle Whiteheavenin beachille.

Terukon kanssa kävimme yhdessä retkellä vuoristossa ja kokkasimme yhdessä vuoron perään japanilaista ja eurooppalaista ruokaa, toisiamme opettaen.

Usein kämpissä oli enemmän etuja kuin odotin. Ihana uima-allas kerrostalokompleksin takapihalla. Ihan oma työnurkkaus näköalalla. Oma takapiha grillillä.

Cairnsin kämppä oli kerrostalossa, mutta takapihalla oli tosi kiva uima-allas.

Magnetic Islandin kämppä oli lomaresortti. Se ei haitannut koska olin sen päätellyt jo esittelytekstistä, Aiempi asukas oli siitä pahoittanut mielensä, ja laittanut arvioon siitä miinuksia. Uima-allas oli aivan huoneeni edessä, kämpässä oma keittiö, pihalla grlli ja värikkäitä vieraita uima-altaalla. Mulle kelpasi.

Melbourne ja pohjakosketus

Kun saavuin Melbourneen lokakuussa, satoi ja lämpöä oli kuusi astetta. Ihan liian kodikas sää. Mutta halusin sukeltaa Melbournen kuuluisiin ravintoloihin ja ruokasceneen, joten viivyin siellä kaksi viikkoa. Pilvenpiirtäjässä sijaitsevassa Airbnb-kämpässä oli luvattu miljoonan dollarin näköala, mutta siellä oli myös ikävä yllätys. Vuokranantaja ei ollut itse paikalla, mutta tiesin että hän vuokrasi kahta huonetta. Sitä en tiennyt, että hän vuokrasi myös olohuonettaan. Sohvalla asui nuori opiskelijamies, joka oli aivan hurmaava ja kohtelias herrasmies. Mutta oli se orpoa hiipiä aamulla keittämään kahvia avokeittiöön kun poikaparka nukkui iltamenojaan muutaman metrin päässä. Koko reissun kallein huone ei minusta vastannut sitä mitä luvattiin.

Toisessa Melbournen kämpässä oli erityisen mielenkiitoiset näköalat, sillä sen pilvenpiirtäjän alapuolella oli Melbournen kauppahallikompleksi. Isäntä vaan sai niskakarvani pystyyn. Ihan mukava, mutta hieman pakkomielteisen oloinen. Eräänä iltana myöhään kävin jääkaapilla ja löysin keittiön pöydältä täyden aamiaiskattauksen. Isäntä oli kattanut itselleen 18-osaisen aamiaisastiaston, millimetriäkään heittämättä munakuppeja myöten. Sokerikin oli annosteltu valmiiksi. En tiedä miksi juuri se näky sai minut varovaiseksi, mutta sen jälkeen pidin jutustelut mahdollisimman kasuaalina ja lyhyinä. Mitään hankaluuksia ei tullut, ehkä siksi kysyin häneltä aina miten hän haluaa minun toimivan.

Samaan aikaan osui jotenkin reissuväsymyksen syvin hetki. Jatkuva seuraavan majapaikan etsiminen, uusien elämyksien metsästäminen – ettei vaan jää näkemättä ja kokematta jotain mikä jälkikäteen harmittaa – alkoi uuvuttaa. Viestin tyttäreni kanssa, joka kommentoi ”Ota lomaa lomalta”. Mene jonnekin rannalle makaamaan. Ihan paras neuvo!

Katselin sääennusteita, katselin lentojen hintoja ja päädyin länsirannikolle, Fremantleen. Australian hipein kaupunki ja kilometritolkulla ihanaa hiekkarantaa. Hyvä kohde ottaa lomaa lomasta.

Ihan luksusta, Fremantlen kämpässä oli oma takapiha ja sähkögrilli. Sähkö tosin piti vetää kylppäristä, mutta oma rauha oli ihanaa.

Melbournen kokemusten jälkeen päätin sijoittaa loput rahani omaan tilaan ja rauhaan. Loppumatkasta asuin enemmän tai vähemmän omassa kämpässä. Muutin siis prioriteettejäni, olin valmis maksamaan yksityisyydestä. Osassa kämpissä minulla oli vain oma sisäänkäynti, keittiö ja/tai kylppäri, osassa ihan erillinen kämppiä. Lisäksi päädyin siihen, että koetan pysyä samalla alueella toisenkin viikon niin scouttaaminen ei käy niin raskaaksi.

Loma lomasta toimi niin hyvin, että ryhdyin vallan uhkarohkeaksi ja vuokrasin auton. Väärällä puolella ajaminen sujui ihan hyvin, mitä nyt kerran vetäisin liikenneympyrän väärään suuntaan. Ja useimmiten ensin ilmoitin risteyksessä kääntyessä tuulilasinpyyhkijöillä mihin olen menossa, sitten vasta vilkulla.

Auton vuokraaminen vapautti melkoisesti ja lisäsi valinnan varaa. Ehkäpä olisin voinut vuokrata auton jo Melbournesta ja lähteä ajamaan legendaarista rantatietä kohti Adeleidea. Mutta ne etelän kevään lämpötilat, kuusi astetta ja vesisadetta vaakatasossa.

Airbnb toimii minusta hyvin, jos olet valmis kommunikoimaan, luet tarkkaan edellisten vuokralaisten kommentit  ja olet liikkeellä ajoissa. Ja tiedät vahvuutesi ja rajasi. Jos otat viime hetkellä halvimman kämpän, saattaa siihen olla syy miksi se vapaana.

Airbnb:n logiikan mukaisesti sekä sinulle annetaan arviot, että sinä arvioit kämpän ja isännän. Minä tietysti sain loistavat arviot 😊. No hei, yksin matkustava rauhallinen keski-ikäinen nainen, en remunnut ja siivosin jälkeni. Ainoastaan huonosta huumorintajusta voi vähentää pisteitä. Vuokranantajan näkökulmasta ideaali vuokralainen, väittäisin.

Hervey Bayn ihana isäntäpari. Pääsin heidän kyydillään paikallisille markkinoille.

Arviointisysteemi saa myös vuokranantajat tsemppaamaan. Kämpän emäntä joutui sairaalaan, mutta pääsi sieltä pian kotiin. Lähtöpäivän aamuna häneltä tuli viesti, olenko loukannut sinua jotenkin, kun et halua että vien sinut lentokentälle. Oletin tietysti, ettei mitään kyytiä lentokentälle sairaalta ihmiseltä kysellä, vastasin muotoillen kohteliain sanankääntein. Vastaus kuului: olen aivan terve ja alaovellasi tunnin päästä, älä mitään takseja soita. Niin ystävällinen emäntä sai minulta tietysti huippupisteet.

Airbnb-kokemuksia on monenmoisia. Olen lukenut kauhukertomuksiakin. Itse olen yöpynyt myös kurjissa hotelleissa, jotka eivät ole olleet lähelläkään sitä asiakaslupausta mitä brosyyrit tarjosivat.

Varmaan aiheellista kritiikkiä herättää se, että joissain maissa isot ketjut ja grynderit kiertävät veroja Airbnb-järjestelmän kautta. Mutta mistäpä tiedät Homeaway -tyyppisten vuokraajien verojen maksamisesta? Systeemi varmasti kehittyy ja erilaiset ylilyönnit hanskataan kansallisilla säännöksillä.

Olen tehnyt myös kymmenkunta kodinvaihtoa, useimmiten onnistuneita, joskus vähemmän onnistuneita kokemuksia. Siinäkin pitää luottaa toiseen ihmiseen, ehkäpä vielä enemmän kuin Airbnb:ssä.

Minusta on hienoa, että tämän tyyppiseen asumiseen on reissussa mahdollisuus. Mitä pidempi reissu, sitä tarkemmin kannattaa miettiä se mihin rahat riittävät ja mikä on oma mukavuusalue.

Jos innostut tutustamaan Airbnb-palveluun, kirjaudu järjestelmään tämän linkin kautta. Sekä sinä että minä saamme kumpikin 35 euroa (50AUD) alennusta seuraavasta varauksesta, win-win!

***Matkustin Australiassa kolmisen kuukautta pohjoisesta Queenslandistä rannikkoa pitkin kohti etelää, koukkasin Melbourneen ja päätin reissuni länsirannikolle Fremantleen ja Margaret Riverin viinialueille. Australia -tagin takaa löytyy tarinoita Isolta valliriutalta, ravintoloista ja ruokaohjeista, jotka toin matkamuistona kotiin.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.