Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Suolakylvystä uuniin: kokonaisena paistettu kuha

4 kommenttia

Niin mehevää kuhaa! Poimin Jouni Toivasen ohjeesta vinkin kalan suolaukseen ja tavallista kuumemman uunin lämpötilan. Jompikumpi tai molemmat yhdessä tekivät uunikuhasta mehukasta ja maukasta.

Kokonainen kuha uunissa

  • 700 g kuha (suomut ja sisälmykset perattuna)
  • 0,45 l vettä
  • ½ dl vuorisuolaa
  • oliiviöljyä
  • 1/3 limeä
  • (fenkolintupsuja)

Ota laakea, mahdollisimman kalanmuotoinen ja -kokoinen astia kalan suolaamista varten. Mullahan ei sellaista ollut, mutta ei se haitannut ettei pää ja pyrstö mahtuneet suolaantumaan.

Liota kylmään veteen puoli desiä merisuolaa tai vuorisuolaa. Suolan sulaminen vie muuten tovin, joten aloita ajoissa, 1 h – 30 minuuttia ennen kalan suolaamista.

Viillä kalan selkäfileeseen viillot parin kolmen sentin välein, niin kala kypsyy tasaisemmin.

Kun suola on liuennut veteen laita kala astiaan. Vähän ihmettelin Soppa365-ohjeen veden suhdetta kalaan, koska sillä mittasuhteella kuhani sain vaan puolikkaan suolakylvyn. Ehkä oikean muotoinen astia ja kaksi kuhaa toimisivat ohjeen mukaan. Joku matemaattisempi osaisi varmaan laskea veden ja suolan määrän. Toimisiko veden ja suolan tuplaaminen vai tulisiko kalasta liian suolaista?

Ratkaisin ongelman kääntämällä kalan vartin päästä. Kumpikin kalan kylki oli suolakylvyssä 15 minuuttia, yhteensä 30 minuuttia. Nosta kala suolaliemineen jääkaappiin suolauksen ajaksi.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Uunivuokanikin oli hippusen liian pieni kokonaiselle kuhalle, mutta halusin kypsentää samalla kertaa ison satsin kasviksia uunissa: perunoita, porkkanoita, palsternakkoja ja fenkolia. Heitin ison kasvisvuoan uuniin 10 minuuttia ennen kalaa.

Kun kala on suolaantunut, kaada suolavesi pois ja valuta kala. Ohje käskee huuhtelemaan, mutta minusta kaloja ei kannata liikaa huuhdella, lähtee maut samalla.

Toivasen ohjeessa laitetaan kokonainen sitruuna pilkottuna kalan vatsaan. Minusta kalasta, oli se sitten siika tai kuha, tulee liian sitruunaista jos sen viiltoihin laitetaan sitruunasiivuja tai vatsaan lohkoja. Tiristin vain vain vähän limeä kalan päälle, minusta se toi juuri sopivan hapokkuuden kalaan.

Laita kuha uunivuokaan, lorota päälle oliiviöljyä ja purista limen mehua, käännä kala ja toista. Koska minulla oli tulossa lisukkeeksi myös fenkolia, tungin fenkolin tupsut kuhan mahaan. Fenkoli ja kuha sopivat makuina hyvin yhteen.

Paista kalaa 250 asteessa, 15-20 minuuttia. Varo kypsentämästä kalaa liikaa. Kuha on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti.

Tarjoile hyvän rieslingin kanssa, kuten Domaine Zinck Riesling Prestigen.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

4 thoughts on “Suolakylvystä uuniin: kokonaisena paistettu kuha

  1. Nykyisin tulee suolattua kala lähes aina suolaliemessä. Päätyi se sitten uuniin, savustuspönttöön tai loimutettavaksi. Taitaa olla saman kokin vinkki alunperin.

  2. Mun suolaliemessäni on 1,4 l vettä ja 1,5 dl suolaa. Keitän veden, lisään suolan ja jäähdytän ihan jääkaappikylmäksi. Mulla on ollu sama liemi sekä kokonaiselle kalalle että fileelle. File lilluu liemessä vähän lyhyemmän aikaa (15-20 min) kuin kokonainen kala (n. 30 min)

    • Ok, veden ja suolan suhde on about sama. Loogista :). Pitääkin laajentaa tätä nyt sun rohkaisemana muihin kalaohjeisiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s