Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Gratinoidut partaveitset (simpukat)

2 kommenttia

Yllättäen onnistunein tekemäni partaveitsiruoka syntyi pakastetuista simpukoista. Gratinoin simpukat uunissa erinomaisesti sydän- ja sinisimpukoille sopivan kuorrutuksen kera. Partaveitsisimpukoiden koostumuksesta tuli täydellinen: mehevä, kiinteä eikä yhtään sitkeä. Maku oli ihanan merellinen ja valkosipulinen. Flunssan koputellessa etsin hyviä syitä lapioida valkosipulia suuhun.

Pakastimessani odotteli otollista hetkeä kilo partaveitsisimpukoita. Onneksi en aikonut ruokkia kompanjaa, sillä hävikki kilon satsissa partaveitsiä oli varsin suuri. Hylkäsin kylmästi simpukat, joiden kuori oli rikki, kuten tuoreissakin simpukoissa. Pakastetuissa lähes puolet oli rikkinäisiä.

Partaveitsisimpukat alkupalaksi kahdelle tai pääruoaksi yhdelle

  • 1 kg pakastettuja (tai tuoreita partaveitsisimpukoita)
  • ½ dl kuivunutta leipää karkeaksi rouhittuna tai hyvin karkeita korppujauhoja
  • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
  • 2 rkl pilkottua persiljaa
  • reilu loraus oliiviöljyä
  • hyppysellinen sormisuolaa

Sulata partaveitset jääkaapissa. Googlea selatessani jostain tarttui mukaan vinkki, että pakastettuja pitäisi seisottaa jääkaapissa kuivumassa ja tömäköitymässä sulamisen jälkeen. Nostin siis sulaneet simpukat lävikköön lautasen päälle pystyasennossa ja annoin tömäköityä jääkaapissa pari tuntia. Liekö tuo sitten tehnyt taikansa, mutta näistä partaveitsistä tuli täydellisiä koostumukseltaan. Pakastetut irlantilaiset simpukat olivat hieman leveämpiä kuin tuoreena Suomeen tulevat tai Australian kaiken kattavien kalakauppojen valikoimissa olleet.

Hylkää rikkinäiset simpukat. Partaveitsessä on kaksi osaa, kiinteä valkoinen ja höttöisempi vatsaosa. Irrota kiinteä valkoinen osa. Leikkasin myös valkoisen simpukan lihan päässä olevan mustan palan pois.  Huuhtele hiekat pois ja nosta talouspaperille kuivumaan.

Sekoita leipärouhe, pilkottu valkosipuli, persilja. Kaada oliiviöljyä sen verran että leipärouhe kostuu, mutta älä lorottele liikaa. Mausta hyppysellisellä sormisuolaa.

Huuhtaise vedellä muutama partaveitsen kuori ja kuivaa ne. Avaa ne levälleen ja laita uunivuokaan.

Pilko simpukan liha parin sentin pituisiksi suupaloiksi. Laita palat kuoriin ja ripottele päälle maustetut leivänmurut.

Nosta uuniin 200 asteeseen. Kypsensin simpukoita ensin kahdeksan minuuttia, jonka jälkeen laitoin grillivastuksen kiertoilmalla päälle neljäksi minuutiksi. Jos teet tuoreita simpukoita, maista 10 minuutin kohdalla ovatko simpukat jo notkean kypsiä.

Lasiin Adamin tai Ermelin Pinot Grisiä.

Partaveitset tömäköitymässä. Tömäköityminen on tarkka käännös jostain googlen syövereistä ja ehtaa keittiöslangia.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Advertisements

2 thoughts on “Gratinoidut partaveitset (simpukat)

  1. Ihana tuo viimeinen kuva 🙂 Olet onnistunut tekemään kuoresta visuaalisesti sen näköisen kuin siinä olisi hurjan paljon syötävää 😀 Mistä löysit pakastettuja razorbladeja?

    • Kiitos! Kummasti tiivistyi iso kasa simpukoita muutamaan kuoreen :D. Onneksi tänään tuli lisää valoa, ja synkeiden ruokakuvien aika helpottaa hetkeksi. Olen melkein varma, että ostin nuo East Asian Martista, lähellä Tampereen rautatieasemaa, Tullintorin alakerrassa. Siellä pakastettujen merenelävien hinta on kohdillaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s