Ihanaa valkosipulia ja paljon, paksussa tummassa kastikkeessa. Kevätflunssaisen valkosipulisarja huipentuu kiinalaiseen klassikko-ohjeeseen, jossa käytetään 225 grammaa valkosipulia kiloon häränlihaa. Siis 4-5 kokonaista valkosipulia. Älä valkosipulin määrää säikähdä, sillä valkosipuli kirjaimellisesti sulaa herkulliseksi muhennokseksi.
- 1 kg pihvikarjan lapaa tai etuselkää
- 2-4 rkl oliiviöljyä
- 225 g valkosipulin kynsiä
- 3 rkl Shaohsing-viiniä tai sherryä (käytin korealaista sojua)
- ¼ tl sormisuolaa (tai maun mukaan, laitoin enemmän)
- 1 tl ruokosokeria
- 2 rkl tummaa soijakastiketta
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 6 dl lihalientä
- ½-1 tl perunajauhoja sekoitettuna 1 rkl vettä
- kevätsipulia 4 cm pätkinä tai purjosipulia pieneksi
Leikkaa liha 4 cm kuutioiksi ja anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi.
Kuori ja pilko valkosipuli. Ohje ei kerro kuinka pieneksi kynnet pitäisi pilkkoa. Minä pilkoin pariin, kolmeen palaan. Hyvin palaset sulivat kastikkeeseen loppua kohti, joten sen pienemmäksi ei tarvitse pilkkoa.
Kuumenna wokpannu savuavan kuumaksi. Lisää öljyä, anna kuumentua ja lisää valkosipulit. Kääntele niin että ne saavat väriä kauttaaltaan.
Lisää lihan palat pienissä erissä, ruskista kaikin puolin koko ajan sekoittaen. Minä nostelin valkosipuleita jo wokin reunalle, sillä ne alkoivat kärvähtää liikaa ennen kuin kaikki lihat olivat ruskistuneet.
Kaada viini pannun reunaa pitkin ja sekoita kunnes viini on haitunut puoleen. Ota wok pois liedeltä hetkeksi.
Mausta tummalla ja vaalealla soijakastikkeella, sokerilla, suolalla ja lihaliemellä. Se sekoita ja kiehauta, laske sitten lämpö hyvin hiljalleen poreilevaksi. Hauduta 1 ½ – 2 tuntia tai kunnes liha on pehmeää ja valkosipuli on sulanut kastikkeeseen. Hämmennä välillä pohjaa kaapien. Jos kastike kiehuu liian kuivaksi, lisää joukkoon hieman kiehuvaa vettä. Lopuksi kastiketta pitäisi jäädä noin 3 dl.
Voit tehdä valkosipulihärän tähän vaiheeseen asti hyvissä ajoin etukäteen, maku vain paranee.
Kun on tarjoilun aika, kuumenna kastike kiehuvaksi ja lisää veteen sekoitettu perunajauho ja anna kastikkeen saostua hämmennellen.
Lisää kevätsipuli ja laita kansi päälle muutamaksi sekunniksi.
Tarjoa jasminriisin ja wokattujen kasvisten kanssa.
Ohje Klassinen kiinalainen keittiö -kirjasta.
Muita valkosipuliruokia flunssaisille tai valkosipulifaneille:
Carlon valkosipulipihvi, lopultakin onnistuminen
Maalaiskanaa veriappelsiinilla
7.4.2017 18:37
Siinä on valkosipuleissa kuorimista. Varmasti vaivan arvoista, näyttää herkulliselta!
7.4.2017 19:03
Kiitos! Kyllä siinä meni tovi, mutta lopputulos palkitsi :).
24.4.2017 19:36
Nyt on kyllä todella kiinnostava resepti. Merkitsin muistiin jotta en unohda.
24.4.2017 22:05
Kiitos! Tämä on luottoresepti flunssan hoitoon, jo vuosien takaa. Uskomatonta miten tuo määrä valkosipulia sulaa kastikkeeksi ja kesyyntyy. Nyt alkoikin kiinnostaa mitä tykkäätte siitä kun kokkaatte, kerro sitten :)!