Rakastan karitsaa. Haudutettuna, grillattuna, paistettuna ja paahdettuna. Pääsiäinen on siitä ihana juhlapyhä, että silloin voi syödä karitsaa monta päivää ja joka kerta erilaista. Tai ehkä välillä pitää syödä pääsiäistipuja ja -pupuja. Ja paljon kasviksia oheen ja alkupalaksi.
Kokosin vinkit koko pääsiäisen kattaville karitsamenuille. Viinisuositukset löytyvät karitsaohjeen yhteydestä.
Palataan niihin pupu- ja tipumenuihin vielä ennen pääsiäistä.
Pitkäperjantain pitkään punaviinissä haudutetut potkat
Alkuun höyrytettyä parsaa gremolan kanssa.
Hidasta karitsanpotkaa punaviinissä
Höyrytettyjä tai uunissa paahdettuja broccoliineja
Raikasta salaattia
Pääsiäislauantai vuoristopaimenen tapaan
Pääsiäislauantaina palaan juurille. Tämä on se ohje, jonka myötä rakastuin karitsanlihaan. Olen syönyt tätä kymmeniä kertoja, enkä vaan kyllästy: karitsaa vuoristopaimenen tapaan. Padassa hautuu samalla ihana sienikastike. Voit käyttää herkkutatteja tai herkkusieniä. Ohessa maistuu polenta.
Alkuun vähän parempaa, samettista parsakeittoa
Vuoristopaimenen karitsaa ja herkkutatteja
Vihreitä papuja valkosipulilla
Pääsiäissunnuntain grillataan, eikös vaan?
Pääsiäissunnuntaille voisin tilata jo grillauskelit. Jos vaikka toppatakki päällä tarkenisi grillata? Iso tiilistä muurattu ulkotakka on talven aikana imenyt pakkaset ja kosteudet itseensä. Olen oppinut että ensimmäistä kertaa keväällä (tai talvella) grillatessa ei kannata vaan heittää kesäistä määrää hiiliä grilliin. Kylmät tiilet imevät lämmön itseensä ja grillattava ei valmistu. Ken isossa tiiligrillissä avaa grillikautta, tietää että kannattaa koota iso hiillos tai poltella vaikka omenapuiden leikkauksessa syntyneitä oksia ennen grillausta.
Alkuun parsaa pekonikääreellä (toimii uunissakin)
Karitsan kyljyksiä grillissä tai kakluunissa grillattuna (backup pannulla)
Jos grilli sauhuaa, kannattaa kasvislisukkeet tehdä samalla. Grillaa broccoliinia, porkkanoita ja kevätsipulia. Talviporkkanatkin kypsyvät ohuemmaksi leikattuna grillissä ja saavat mahtavan maun hiillokselta.
Pääsiäismaanantaina karitsan karetta
Alkuun yllätysveto: pakastimesta sulamaan partaveitsisimpukoita ja uunin gratinoitumaan
valkosipuliperunoita tai herkkutattirisottoa
Palsternakkaa voissa haudutettuna
Olenkin täällä jo joskus paljastanut, että nuoruudessa vietin yhden kesän saaressa lampaiden kanssa. Ja jokusen turistin. Opin keritsemään lampaat, värjäämään langat ja sen ettei minusta ainakaan turistiopasta tule. Ruoaksi asti ei silloin karitsaa laitettu, taisi olla kiihkeimpiä kasvissyöntivuosiniani tuo aika vielä.