Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Oi miten hyvät kreikkalaiset lihapullat

4 kommenttia

Halusin käyttää tuoreen mintun ennen sen nuupahtamista ja jääkaapissa lähestyi jauheliha eräpäivää. Etsin kreikkalaisten lihapullien ohjetta ja niitähän löytyy moneen lähtöön. Onneksi laskeudun Andalusian auringossa -blogin ohjeeseen. Ihan parhaat lihapullat!

Tapa tehdä lihapullataikina oli erilainen kuin peruspullien luotto-ohjeessani. Ensi kerralla taidan ostaa Rekon lammastuottajalta karitsan jauhelihaa ja kokeilla tehdä vielä aidompia keftedakeja. Mutta herkkua tulee myös naudan vähärasvaisesta jauhelihasta.

Keftedakit eli kreikkalaiset lihapullat

  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 3/4 dl maitoa (käytin rasvatonta)
  • 1 sipuli hienoksi pilkottuna
  • 2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna
  • 1,5 tl kuivattua oreganoa
  • 1/2 tl kuivattua meiramia
  • 1-2 rkl tuoretta minttua pilkottuna
  • 400 gr lampaan jauhelihaa (käytin 10-prosenttista naudan jauhelihaa)
  • 1 kananmuna
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria
  • ripaus maustepippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen

Ota jauheliha lämpiämään puolisen tuntia ennen valmistamista. Vaihtoehtoisesti voit maustaa jauhelihan etukäteen jääkaappiin vaikka edellisenä päivänä. Mutta ota liha huoneenlämpöön

Laita korppujauhot maitoon turpoamaan. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia, lisää valkosipuli puolivälissä. Laita oregano ja meirami heräämään pannulle. Lisäsin sormisuolan myös pannulle koska sipuli alkoi ruskistumaan liikaa.

Sekoita maidossa turvonnut korppujauho jauhelihaan. Rouhi mukaan mustapippuria. Lisää sipulit, valkosipulit ja rouhi pippurit ja lisää minttu. Käytin minttua reippaammin kuin ohjeessa, siinä laitettiin ¾ rkl, minä laitoin vähintään 2 rkl ja ripottelin päälle vielä reilun ruokalusikallisen. Kaupan mieto minttu antoi makua vasta reippaammalla määrällä. Kun kesällä käytän oman kasvimaan minttua, laitan varovaisemmalla kädellä (itselle muistutukseksi).

Tee koepala. Paista nokare lihaa pannulla ja maista ovatko mausteet kohdallaan. Minä lisäsin suolaa ja minttua taikinaan tässä vaiheessa.

Pyörittele lihapullat käsin lautaselle.

Laita paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä, kuumenna se hyvin. Lisää pullat yksitellen, maltilliseen tahtiin ettei pannu jäähdy.

Paista kypsäksi. Pullien ruskistuminen kesti yllättävän kauan, ehdimme syödä parsat alkupalaksi lihapullien ruskistuessa, siinä vasemmalla kädellä käännellen.

Tarjoa uunissa paahdettujen oreganolla maustettujen kasvisten, uunilohkoperunoiden ja tsatsikin kanssa.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

4 thoughts on “Oi miten hyvät kreikkalaiset lihapullat

  1. Oi – onpas ihana kuulla ❤ Joo, en muista onko blogista löytyvästä alkuperäisreseptissä mainittu erikseen että se on vahvaa minttua – se selittää vähäisemmän määrän.

    Ostan omat yrttini aina Haulerin etnisestä kaupasta, ja ne ovat lähimpänä niitä, mihin olen matkoilla tottunut. Niinpä ne painivat ihan eri liigassa kuin kotimaisissa kaupoissa myytävät.

    • Kiitos ohjeesta, tuli tosi hyviä! Omalla maalla kasvava minttu on myös tosi tuhtia. Hyvää riittää vähemmänkin :).

  2. Sattuipa niin, että itsekin tein melkein näitä eilen. Mausteet olivat samat, mutta taikina oli munaton ja korppujauhoton, kyllä se uunissa toimi. Olen vasta viime aikoina alkanut ymmärtää mintun päälle ja kesällä pitää laittaa puska kasvamaan. Hyvä mauste, vielä pitäisi keksiä minne kaikkialle sitä kannattaa laittaa mutta sitä vartenhan ruokablogit ovat…

    • Hauska kuulla! Minäkin olin viittä vaille laittamassa näitä uuniin, mutta sitten päätin laittaa pannulle. Pitääkin kokeilla ensi kerralla uunia. Tuore minttu on kyllä hyvää, ja omalla kasvimaalla kasvanut on paljon tujakampaa kuin kaupan miedot mintut :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s