Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kun ei mene niin kuin Strömsössä – miten pelastat tilanteen? Case kurpitsavarras

1 kommentti

Kokkiohjelmista opimme miten oikeat kokit pelastavat annoksen asiakkaalle, vaikka ovat ensin mokanneet. Minä olen harjoitellut tuota paljon, ihan oma suuta ajatellen. Yleensä olen pystynyt syömään keitokseni, mutta en aina.

Eilen sain treenata pelastamista ihan kunnolla. Grillasin luomuporsaan kasleria, paprikaa, halloumia ja kurpitsavartaita. Hiillos + 2 asteen keväisessä lämpötilassa ei ollut tarpeeksi kuuma, vaikka hiilipussin kylki niin lupasi. Ensimmäinen moka, edellisvuotiset hiilet. Jokin häivähdys epäilyksestä kävi mielessäni, mutta ei realisoitunut kunnolla ajatukseksi. Aioin käydä ostamassa uusia, hyviä hiiliä, mutta en sitten muistanut miksi enkä käynytkään. Muistiinpano 1: osta uusia hiiliä. Hyviä, ei rupuhiiliä.

Hiillos näytti hyvältä, mutta se urvahti ihan liian pian. Niillä kuuman ja pitkän hiilloksen hiilillä saa normaalisti olla varovainen, ettei kärvennä kaikkea. Tämä ylivuotinen hiili vain hiipui pois ennen kuin sain edes pintoja grillattua lihalle. Muistiinpano 2: keväällä tee aina iso hiillos koska ulkotakan iso kivimassa on kylmä.

Halusin grillata luomupossun kaslerin kaveriksi kasviksia, mutta eihän niillä hiilillä mitään valmistunut.

Kuorin puolikkaan myskikurpitsan ja leikkasin noin tuuman paksuisia paloja. Keitin paloja suolavedessä 7 minuuttia, sillä silloin haarukka meni läpi kokeillessani. Muistiinpano 3: Keitä sen ohjeen mukaan 10 minuuttia.

Kaadoin veden pois, annoin kurpitsojen valua. Maustoin kurpitsat oliiviöljyllä ja mintulla. Suolaa en lisännyt. Muistiinpano 4: Maista ja lisää suolaa.

Pujottelin kurpitsat vartaaseen. Keräsin kaikki grillattavat lautasille, nostelin ne tarjottimelle, ripustin kameran kaulaan, kännykän tungin toppatakin taskuun ja roudasin tavarat viinilasin kera useamman oven läpi avaten, sotkeutuen jaloissa pyöriviin koiriin, sulkien ovet.

Hiillos hehkui hyvänä, hajoitin sen kuten kuuluu ja havaitsin että kovin pieni siitä tuli. Muistiinpano 5: Rakenna tarpeeksi iso hiillos.

Ladoin kaslerpihvit, broccoliinin, kurpitsavartaan, hallojumin, ja paprikan ritilälle. Jonka olin juuri hätäpäissäni pessyt toppatakki päällä edellisestä tahmaisia grillikastikkeita (galbimarinadi). Päädyin pesuoperaatioon sillä että koira ehti hoitamaan esipesun. Muistiinpano 6: Pese ritilä ajoissa. Varaa aikaa esipesuun jos hellyt siihen.

Liha ei lähtenyt lupaavasti sihisemään, joten laskin ritilää pykälän. Eli käänsin tiilet vaaka-asentoon. Ei auttanut. Nykäisin ritilän takaosasta pois kokonaan tiilen päältä, joten pihvit menivät suoraan hiilien päälle. Ei alkanut kuulua rasvan sihinää.

Grillaajan hiiltyessä pukkasi soijaa otsaan. Olin vetäissyt laskettelutakin päälle. Kylmähän siellä oli, mutta ei ihan niin kylmä. Muistiinpano 7: pukeudu sään mukaisesti, niin hermostut vähemmän.

Hiillos kypsytti vain broccoliinin. Söin sen alkupalaksi sormin, koska olin unohtanut ottaa edes haarukan mukaan. Haroin rieslingiä päälle, kääntelin kasviksia. Viini oli kylmää ja vei janon. Toppatakki päällä tarkeni vaikka sormia vähän paleli. Muistiinpano 8: riesling ja broccoliini voisivat sopia hyvin yksiin. Maista ensi kerralla. Bonusvinkki: edellisviikonloppuna avattu ja ilmattu riesling ei ole välttämättä parhaimmillaan enää.

Pihvit, halloumi ja kasvikset olivat hiilillä vajaat 20 minuuttia. Vain halloumi sai kunnolla ruskeaa pintaa, toiselta puoleltaan. Ladoin lihat folioon, ja nostin kurpitsavartaan ja halloumin lautaselle, tarjottimelle.

Repäisin folion, nostin pihvit siihen ja hätäisesti kääräisin kiinni. Tuijotin paprikaa ja päätin jättää sen hetkeksi vielä grilliin. Syömään ei pääsisi kuitenkaan vielä, sillä kaikki menisivät uuniin kuitenkin. Onneksi uuni oli kuumana, sillä siellä oli semiuusia perunoita tekeillä. Ne olivatkin ehtineet ylikypsiksi grillillä temmeltäessä. Muistiinpano 9: laita uunin kello AINA päälle.

Lastasin kameran, kännykän, lautaset, tarjottimen, koirat ja viinilasin syliini ja taiteilin takaisin sisään lukuisien ovien läpi. Komensin koiria kovaäänisesti käyttäytymään.

Irrottelin kurpitsapalat vartaasta ja laitoin uunivuokaan ja nostin uuniin. Laitoin kaslerpihvin paksuimpaan kohtaan uunimittarin, asetin sen 66 asteeseen ja tyrkkäsin uuniin. Join rieslingin lasista loppuun isoilla kulauksilla.

Kurpitsasta tuli hyvää. En nyt pistänyt mieleen kauanko se vietti vielä uunissa. Sen aikaa kun pihvit saavuttivat 66 asteen sisälämpötilan. Kurpitsa olisi varmasti vielä parempaa, jos pinta olisi hieman hiiltynyt. Ensi kerralla sitten, näin.

Grillattu myskikurpitsa

  • ½ pieni myskikurpitsa kuorittuna ja tuuman paloihin pilkottuna
  • loraus oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • tuoretta minttua (tai persiljaa)

Kuori, pilko, keitä suolavedessä 7-10 minuuttia, kunnes palat ovat puolikypsiä. Valuta, mausta, varrasta, hiillosta KUNNOLLISELLA hiilloksella. Tai vaihtoehtoisesti kypsennä 220 asteisessa uunissa kunnes pinta on ruskistunut ja kurpitsa on kypsää. Uunia varten kurpitsan paloja ei tarvitse keittää.

Voiko hyvällä tahdolla nähdä hieman hiiltynyttä pintaa? Ei voi.

Liha kypsyi loppuun, mutta hieman niheän makuista siitä tuli. Tarvitaan kuuma hiillos, nopea kypsennys, kuten tässä ihanan onnistuneissa grillatuissa kaslereissa.

Muistiinpano 10: Luovuta ajoissa. Kun liha on saanut grillistä hieman pintaa ja maku, nosta pihvit hetimmiten uuniin kypsymään loppuun. Pitkä ja haalea kypsennys tuottaa haalean maun ja sitkeän koostumuksen. Syötäväksi sain pihvin pelastettua, mutta possun herkullinen rasva ei ole niin herkullista jos se ei ole kypsynyt kunnolla, tirissyt kuumalla hiiloksella, uunissa tai pannulla.

Paprika taitaa olla siellä grillissä vieläkin. Muistiinpano 11: Muista hakea kaikki ruoat pois grillistä.

Tämä ei suinkaan ole harvinaista. Kun kokeilee usein, mokaa usein. Ruokakuvia selatessa tuli vastaan sitkeä kokonainen fasaani, kuiva valkoinen pizza, sinne päin grillatut porsaan kyljykset. Kun tietäisikin miten ne pelastaisi. Tämän harrastuksen parissa ei tilaisuudet oppimiseen lopu kesken.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Advertisements

One thought on “Kun ei mene niin kuin Strömsössä – miten pelastat tilanteen? Case kurpitsavarras

  1. Kovin tutulta kuulostaa; äsken totesimme, että uunissa levyksi kasvaneista kaurakekseistä saa pizzaleikkurilla näppärästi pelastettua kauraruutuja. Eilisiä, ihan suoraan useammassa blogissa nähdyllä reseptillä tehtyjä inkivääri-maapähkinäkeksejä ei taas pelastanut maultaan syömäkelpoisiksi mikään… 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s