Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kuhaliemi perkeistä

2 kommenttia

Kevyt, kalainen, maukas kuhaliemi on helppo tehdä. Jos voit valita, osta kuhafileesi pyöreästä kalasta ja pyydä kalan ruoto ja pää mukaan. Tampereen kauppahallin Nygrenillä tämä ainakin onnistuu. Olen joskus isompien kalaostosten yhteydessä joskus jopa tinkinyt kaupan päälle kalanperkeitä liemitarpeisiin.

Kun teet lientä, voit valita kaksi linjaa. Joko pyrit kirkkaaseen liemeen, jolloin keittelet liemen hiljaa hymyillen. Tai sitten annat poreilla reippaasti ja raavit mahdolliset kalanrippeet liemeen mukaan. Usein pyrin ensimmäiseen ja päädyn jälkimmäiseen. Jotenkin keitos vaan pääsee kuplimaan liikaa.

  • 1 kuhan pää ja ruoto (kidukset poistettuna)
  • 3-4 litraa vettä

Poista kidukset, jos sitä ei ole tehty jo valmiiksi. Jos perkeissä on verta, huuhtaise ne pois vedellä.

Laita kattilaan perkeet ja peitä vedellä. Käytän usein viiden litran kattilaa. Laitan vettä niin että kala peittyy ja pari senttiä päälle.

Nosta vesi hiljaa kiehumaan, niin että se hymyilee eikä koakuloi kalan valkuaisaineita. Keitä hiljalleen 1-2 tuntia.

Jätä liemi jäähtymään ja kirkastumaan. Kaada varovasti liemi pakastusrasioihin tai käytä suoraan kalakeiton, risoton, tai minkä hyvänsä hyvää kalalientä pohjaksi kaipaavan pohjaksi. Joskus kaadan liemen siivilään, jätän valumaan ja annan sakan laskeutua. Ja sitten kaadan varovasti liemen seuraavaa vaiheetta varten.

Monet näkyvät maustavan kalaliemensä jo keittämisvaiheessa. Voit toki tehdä sen jos tiedät mihin makuihin lientä tarvitset. Minulla on niin extempore-ote keittiössä, että tykkään tehdä kalaliemista vain miedon pohjan pakastimeen. Maustan sitten liemen seuraavassa vaiheessa käyttötarpeen mukaan.

Mihin kuhalientä kannattaa käyttää? Lohiliemi on minusta mainio pohja kalakeitoille ja muille vahvempia ja rasvaisempia liemiä kantaville. Kuhaliemi sopii miedompiin makuihin. Risottoihin, täytepastan liemeksi, kastikkeiden pohjaksi.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

2 thoughts on “Kuhaliemi perkeistä

  1. Itse tehdyt liemet on kyllä parhaita. Minäkin niitä usein teen pakastimeen, mutta harvemmin niitä muistan sieltä ottaa käyttöön ennen kuin on jo kiire niiden kanssa. Onnea on kauppahallin kalaherkut!

    • Eikös tuore kuha olekin ihanaa, siitä saa kaupan päälle vielä herkkuliemet! Mä en kanssa koskaan muista mitä liemiä on pakastamessa, kaivan sieltä kiireellä ja toiveikkaasti kun ohjeessa lukee lisää kuuma liemi :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.