Herkuksi todettu misomarinadi toimii mallaspossun kanssa myös grillissä. Ihana umaminen, hieman makea ja pähkinäinen misomarinadi korostaa mallaspossun parhaita makuja.
Testasimme myös hieman erilaiselle grillimarinadille sopivia punkkuja. Löysimme suosikin, joka toimi hienosti misopussun sekä endiivin (!) kansssa.
- 350-400 g mallaspossun grillipihvejä (paistista)
- 2 rkl misoa (käytin vaaleaa misotahnaa)
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 rkl vettä
- 2 rkl punaviiniä
- 2 rkl ruokosokeria
- 1 tl hunajaa
- 1 tl seesamiöljyä
- 1 tl pilkottua valkosipulia
- 1 tl pilkottua tuoretta inkivääriä (unohdin, en löytänyt + muita tekosyitä)
- 1 tl tuoretta pilkottua oreganoa
- 1 tkl pilkottua tuoretta timjamia
- (sormisuolaa)
- mustapippuria
Olen tällä Soulista ostetun keittokirjan ohjeella tehnyt aiemmin mallaspossun suikaleita. Siinä käytin tämän määrän marinadimausteita 500 grammaan lihaa. Tällä kertaa laitoin saman määrän marinadia pienemmälle possumäärälle. Ehkä laitoin vajaat ruokalusikalliset 350 g grillipihveihin, ehkä en. Maku oli kuitenkin oikein hyvä, joten reilu käsi marinoinnissa ei haittaa.
Laita kulhoon misotahna ja sekoita siihen soijakastike, vesi, punaviini ja sokeri. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Sekoita joukkoon hunaja, seesamiöljy ja pilkottu valkosipuli ja inkivääri (en löytänyt vai oliko se että en muistanut etsiä – toisi raikkautta). Mausta vielä oreganolla ja timjamilla. Rouhaise joukkoon mustapippuria.
Lisää pihvit marinadiin, kääntele soossi hyvin lihoihin. Nosta kulho jääkaappiin marinoitumaan 2-4 tunniksi. Nämä mallaspossut paistipihvit oli ajeltu reikäisiksi, joten marinadi imeytyi hyvin neljässä tunnissa.
Kääntele muutaman kerran lihoja. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen grillaamista. Mausta liha vielä sopivasti suolalla, riippuen siitä kuinka suolaista soijakastikkeesi ja misotahnasi on.
Rakenna hyvä, lempeä hiillos. Viimekertaisesta nöyryyttä kasvattaneesta kokemuksesta viisastuneena ostin hyviä Grillisti-hiiliä ja tein kunnollisen hiilloksen.
Grillaa käännellen, niin ettei makea marinadi pääse palamaan. Grillaa kunnes pihvit ovat sopivasti kypsiä. Tiedän, tämä on tosi ärsyttävä neuvo! Kypsyminen riippuu hiilloksen kuumuudesta, pihvien paksuudesta, ulkolämpötilasta ja kokin mielentilasta. Näitä pihvejä grillasin noin 10 minuuttia, siinä oli ehkä yksi minuutti liikaa.
Kääri pihvit folioon ja anna vetäytyä hetki.
Maistelimme kahta aika randomilla ostettua italialaista punaviiniä pihvien kanssa ja kolmatta vanhaa tuttua. Vernaiolo on kiva hapokas pikkuviini itsekseen, mutta misopossun kanssa se oli oikein mainiota. Grillasin possun oheen makeilla mauilla maustettua endiiviä. Endiivi ei yleensä ole viinin ystävä, eikä se sointunutkaan yksiin Vernaiolon kanssa.
Viinilehdestä bongattu Doppio Passo (4/2), on oikein kiva viini, mutta tämän ruoan kanssa se oli aivan ontto. Viinin maun sisin katosi kokonaan misopossun kanssa, saati endiivin.
Barbaglio taas otti mallaspossun ja endiivin omakseen. Viinin maku kantoi pitkään. Yhdistelmä oli kaunis ja mehevä. Joskus sitä onnistuu vahingossa. Viinissä ei ollut muuta vikaa kuin kaikkien aikojen hankalin etiketti. Tuosta käsinkirjoitetusta nimestähän ei ota erkkikään selvää. Voisi nimen johonkin kohtaan pulloa kunnollakin kirjoittaa?
Grillasin oheen kaiken maailman kasviksia endiivien lisäksi, paprikaa, parsaa, sydänsalaattia. Etenkin endiivi maistui possun kanssa hyvälle samassa haarukallisessa.
Ihanaa, että kesä kävi täällä edes hetken.