Käynnistimme kasvimaatalkoot syömällä ison pinon nokkoslettuja. Ensin suolaisia lettuja juuston ja kinkun kanssa, sitten jälkkäriletut vadelmilla. Johan jaksoimme kääntää kasvimaan valmiiksi.
Nokkoslelut, lätyt, ohukaiset, räiskäleet
- 1 l maitoa
- 4 (isoa) luomukananmunaa
- 4-5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl sokeria
- 2 tl sormisuolaa
- 2 l tuoreita nuoria nokkosia (käytin n. 1,5 l, olisi voinut olla 2 l)
- 3 rkl voita voisulaa (vähensin ohjeesta, laittaisin ensi kerralla vielä vähemmän)
- Paistamiseen voita tai oivariinia
Laita kulhoon maito, sekoita siihen kananmunat, ja vehnäjauhot pikkuhiljaa. Mausta sokerilla ja suolalla. Sulata voi, mutta tarkista ettei se oli kovin kuumaa ennen taikinaan lisäämistä. Anna jauhojen turvota puolisen tuntia.
Leikkaa nokkosista varret pois, huuhtele ja ryöppää nopeasti suolavedessä, noin 30 sekuntia. Valuta, purista vesi pois ja pilko nokkonen hienoksi. Sekoita jäähtyneenä taikinaan.
Laita nokare voita pannulle, anna sen sulaa ja kuumentua. Lisää kauhallinen taikinaa pannulle. Kun alapuoli on ruskea, käännä lettu. Kun lettu kypsä, laita lautaselle. Toista kunnes taikina on paistettu ja lettupino valmis.
Letuissa näppärää on se, että niistä saa kerralla ruoan ja jälkkärin. Nautimme ensimmäiset letut juuston ja kinkun kanssa, jälkkärilettuihin vadelmia tai mansikoita. Ruokajuomaksi kylmää, rasvatonta maitoa.
Tämä nokkoslettujen ohje on peräisin Hesarista.
Käytin vähemmän rasvaa ja kananmunia alakanttiin.
Sain talkoissa ahkeroivalta opiskelijanuorisolta korjaavaa palautetta blogin reseptien otsikoinnissa. Viikonlopun viettelevin aamiainen: ohukaiset -otsikko ei kuulemma ole se helpoin löytää tai muistaa kun äidin hyvää lettuohjetta etsii. Kokeilin sitten toista ääripäätä :).
1.6.2017 21:19
Ei ollenkaan hullunpaa talkooruokaa teillä 😉
1.6.2017 22:25
Hyvä ruoka tuo talkoolaiset toisenkin kerran raatamaan :D. Tämä oli vasta lounas, me palkittiin itsemme vielä grilliruoalla päivä päätteeksi :).