Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lihainen ramenkeitto dashipohjalla

Jätä kommentti

Miten syvät ja hyvät maut keitolle tuleekaan kun keittelet dashiliemen itse. Tällä kertaa liha oli luksusta, sillä tomahawk-pihvin jämät menivät keittoon kasvisten kanssa.

Keiton ainekset voit koostaa kaappisi valikoiman ja nälkätilanteen mukaan. Minä tein tällä kertaa ruokaisan keiton. Lihan ja sobanuudeleiden lisäksi rameniin tuli uusia perunoita, porkkanoita, sipulinvarsia ja kananmunaa.

Tämä on myös yhden kattilan ihme. Keitin kananmunat ja kasvikset ramenliemessä sen tekeytyessä. Porkkanat tosin käytin pannulla, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Keitto onnistuu vaikka veneessä, retkellä, mökillä tai vaikka nuotiolla.

Ramenkeittö kahdelle

  • 150 g lihaa (käytin tomahawk-pihvin jämät)
  • 1 l dashilientä
  • kombu merilevää
  • bonitohiutaleita
  • japanilaista soijakastiketta (älä lisää muuta suolaa jos käytät suolaita soijakastiketta)
  • 6 pientä uutta perunaa halkaistuna
  • 2 luomukananmunaa
  • 2 porkkanaa
  • 3 sipulinvartta
  • kourallinen sobanuudeleita

Keitä dashiliemi kombumerilevästä, bonitotonnikalahiutaleista ja soijakastikkeesta, jos suinkin löydät ainekset. Mausta tulee syvä ja leveä, aivan erilainen kuin dashipusseista. Opin dashiliemen salat Aussireissulla japanilaiselta Airbnb-emännältäni.

Lisäsin 10 minuutin keittämisen jälkeen puolitetut uudet perunat. Keitin myös luomumunat samassa liemessä, 12 minuuttia.

Kaada liemi siivilän läpi. Ota kombulevä ja bonitohiutaleet erikseen talteen (käytä nopeasti uuden liemen tai riisin mausteeksi).

Pilko porkkanat ohuiksi renkaiksi ja sipulinvarret suupalan kokoiseksi ja pilko yksi suupalan varsipala  pieniksi pilkkeeksi koristeeksi. Paista niitä porkkanoita hetki öljyssä pannulla (tai lisää keittoon kypsymään).

Pilkoin myös tomahawk-pihviltä jääneet valkosipulit. Olisin käyttänyt kaikki keittoon, mutta ahne koira ehti hotkia yhtä kynttä vaille ne leikkuulaudalta. Grr!

Pilko liha suupalan kokoiseksi. Koska käytin punaiseksi jättämääni pihvilihaa, laitoin lihan samaan aikaan kuin sobanuudelit. Keitin nuudeleita 5 minuuttia. Liha olisi voinut olla 2-3 minuuttia lyhyemmänkin aikaa. Kunhan se vain ehtii lämmetä keitossa. Toisaalta näin se ehti hieman saada makua liemestä ja liemi lihasta. Makukysymys, haluatko lihan kauniin punaisena vai lihakeiton tyylisenä.

Laita siis siivilöity ramenliemi takaisin kattilaan, nosta kiehuvaksi ja lisää porkkanat, sipulinvarret, perunat, liha, nuudelit. Keitä kunnes nuudelit ovat kypsiä.

Halkaise kananmuna pitkittäin, kaapaise munanpuolikkaat kuoresta. Annostele keitto lautaselle ja asettele kananmunat keittoon. Koristele sipulinvarsisilpulla.

Nuudelikeiton syömisessä helpottaa lusikan lisäksi haarukka tai syömäpuikot. Tai sitten vain haarukoit nuudelit ja muut, ja hörpit liemen kulhosta.

Jos tykkäät misopohjaisista keitoista, muista ettei mison lisäämisen jälkeen enää lientä kannata keitellä. Katso misokeiton ohje täältä.

Dashi-pussista tehdyn liharamenin ohje löytyy myös blogista.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s