Mureinta ja maukkainta mustekalaa mitä minä olen itse tehnyt. Johtuiko mureus sitten marinoinnista, suolakäsittelystä vai oikea-aikaisesta grillauksesta, sitä on paha sanoa. Mutta ihanaa ja mureaa tuli!
Hiero mustakalaan suolaa, anna sen vaikuttaa vartti ja huudo suola pois. Marinoi mustekala vasta sen jälkeen. Grillissä ohuet viipaleet viivähtävät vain muutaman minuutin.
Marinoitu ja grillattu mustekala Mực Nướng
- 500 g mustekalaa (käytin pakastettua valmiiksi käsiteltyä kukkaleikattua mustekalaa)
- sormisuolaa
- tuoreita korianterin lehtiä
- kalakastikedippiä
Marinadi
- ½ tl valkopippuria myllystä
- 2 valkosipulin kynttä pilkottuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl viisimaustetta
- 1 tl curryjauhetta
- 1 rkl pilkottua sitruunaruohoa (valkoisen osan sisäosaa)
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl seesamiöljyä
- 1 rkl sitruunan mehua
- 1 tl ruskeaa sokeria
- 1 rkl kalakastiketta (ei kuulunut ohjeeseen, lisäsin silti)
Kalakastikepohjainen dippikastike
- 1 ½ – 2 rkl kalakastiketta
- 1 ½ – 2 rkl ruskeaa sokeria
- 1 ½ rkl limen mehua
- 1 tl silputtua valkosipulia
- 1/2 tl pilkottua punaista miedohkoa chiliä (tulisuus maun mukaan)
Jos käytät pakastettuja, valmiiksi kukkaleikattuja mustekaloja, pääset pienemmällä vaivalla. Sulata ja kuivaa hyvin.
Jos käytät tuoretta mustekalaa, peraa mustakala (sisälmykset, nokka, sulka jos on) ja huuhtele, leikkaa auki. Leikkaa pintaan ristikkokuvia. Leikkaa suupalan kokoisiksi.
Hiero pintaan suolaa, anna tekeytyä 15 minuuttia ja huuhdo suola pois. Kuivaa.
Tee marinadi. Pilko ja mittaa ainekset, sekoita. Marinadiin ei kuulunut kalakastiketta mutta mielessäni soi niin vietnamilaisen kalakastikkeen maku, että lisäsin sitä hieman joukkoon. Sitruunaruohoa minulla ei ollut, se voisi tuoda pienen raikkauden makuun. (Muista hankkia ensi kerraksi tuoretta sitruunaruohoa.)
Sekoita mustekalan palat hyvin marinadiin, peitä ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi maustumaan.
Tee kalakastikedippi. Sekoita ainekset, maista tasapaino ja lisää limeä, kalakastiketta tai sokeria tarpeen mukaan.
Levitä mustekalan palat grillihärpäkkeeseen ja grillaa 2 minuuttia puoleltaan kuumalla hiilloksella. Palat käpristyvät, joten painele ja kääntele.
Tarjoile kuumana korianterin, vietnamilaisen basilikan tai vietnamilaisen mintun kera. Nauti dippaamalla kalakastikedippiin. Ohessa maistuu jasminriisi ja raikas papaijasalaatti.
Ohje on peräisin Vietnamese Foody -sivustolta. Dippikastikkeen ohjeen sain Saigonin kokkikurssin materiaalista, mutta kalakastikepohjainen kastike on varmasti hyvin samanlainen monessa lähteessä, myös Vietnamese Street Food -kirjassa.
14.6.2017 21:57
Ai että kuulostaa ja näyttää herkulliselta mustekalan ystävän korvissa ja silmissä. Täytyy tehdä jossain välissä.
15.6.2017 12:32
Kiitos! Suosittelen lämpimästi, parhaita mitä tämä mustekalan ystävä on tehnyt :).