Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Käänteisesti grillattu porterhouse – tästä ei pihvi parane!

4 kommenttia

Porterhouse on t-luupihvi, jossa on mukana reilusti sisäfilettä. Jos t-luupihvi on grillin kuningas, on paksu Black Anguksen porterhouse koko kuningashuone kuningattarineen.

Perehdyin porterhousen grillaamiseen ja löysin ohjeen jossa oli testattu kolmea eri menetelmää parhaan tuloksen saamiseen. Grillasin nyt ensimmäistä kertaa käänteisessä järjestyksessä, ensin epäsuorasti, lopuksi suoralla kuumalla hiilloksella. Ja voi pojat, että pihvistä tuli tasalaatuista, mehevää, mehukasta ja aivan ihanaa!

Grillasin pihvin vielä  Serious Eats -sivuston porterhouselle erityisesti parhaaksi testaamalla menetelmällä, pitämällä sisäfileen puolen koko epäsuoran grillauksen ajan kauemmaisena hiilistä. Tämä takasi sopivan ja tasaisen kypsyyden, eikä sisäfile kypsynyt pikaisemmin kuin ulkofile. Aina kannattaa astua boksin ja grillihiilien ulkopuolelle. Koe onnistui yli odotusten.

Sen sijaan vanhan mekaanisen (kinkku)lämpömittarin käyttö ei onnistunut, se ei näyttänyt mitään lämpötiloja ja pääsi lopultakin eläkkeelle metallinkeräykseen. Jos sinulla on toimiva mittari, tavoittele 46°C asteen lämpöä ulkofileelle ja 43 asteen lämpöä sisäfileelle ennen pintojen karamellisoimista.

Porterhouse-pihvi käänteisesti grillattuna

  • 750 g Black Anguksen porterhouse-pihviä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • (huom, oliiviöljyä ei tarvitse lihan oman marmorirakenteen ansiosta, ellet halua)

Ota pihvi huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen. Suolaa sormisuolalla hyvin. Rouhi päälle mustapippuria. Anna pihvin maustua ja lämmetä tunnin ajan.

Viritä kuuma hiillos ja varaa viereen tilaa epäsuoraa grillaamista varten.

Laita pihvi ensin hiilloksen viereen, siten että sisäfileen puoli on kauempana kuumasta hiilloksesta. Grillaa viitisen minuuttia, käännä. Jätä sisäfile edelleen kauemmaksi hiilloksesta. Grillaa toiset 5 minuuttia.

Lopuksi nosta pihvi kuuman hiilloksen päälle ja ota 1-2 minuutin aikana hyvä ruskea pinta pihville ja käännä, toista. Minä käänsin vielä pihvin kyljelleen, pidin sitä pystyssä grilliatuloilla ja grillasin rapean suutuntuman reunuksen rasvalle. Grillausajat riippuvat tietysti pihvin paksuudesta, ulkolämpötilasta, hiilloksesta ja kokin kuumuudesta. Tämä pihvi oli noin 3 senttiä paksu, kokki tällä kertaa harvinaisen tasalämpöinen, hiillos kuuma, ulkolämpötila vaihteleva 15 astetta.

Pihvin kypsyydestä tuli minun makuuni aika optimaalinen, medium, huolimatta mittarisekoiluista. Seuraavalla kerralla grillaan kaksi senttiä kauempana hiilloksesta, ehkä silloin saan tavoittelemaani medium miinus -kypsyyttä.

Laita pihvi vetäytymään folion ja pyyhkeen sisälle. Tarjoa hyvän Chiantin, kuten Candiallen kanssa.

 

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Advertisement

4 thoughts on “Käänteisesti grillattu porterhouse – tästä ei pihvi parane!

  1. Terve. Missä myydään porterhouse pihvejä?

    • Moi Toni! Nyt en ihan varmaksi muista, mutta veikkaan että olen löytänyt porterhousen Tampereen kauppahallista, Laatulihasta tai Stockan (eli nykyään S-ryhmän) Herkusta. En ole kyllä usein nähnyt, eikä Rekonkaan kautta ole ollut tiloilla tarjolla porterhousea, mutta joiltain lihanleikkuuseen panostavilta tiloilta voisi tätäkin löytyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.