Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rottinkirintaista luomubroileria amerikkalaisella grillisoosilla maalattuna

Jätä kommentti

Ihan parasta grillikanaa! Nuolin sormeni kastikkeesta, mitä ei ihan joka kerta tapahdu. Ketsuppinen grillauskastike syntyi nopeasti ja helposti, toisin kuin hieman monimutkaisempi tulisempi grillimarinadi. Maun syvyyden salaisuus on savupaprika ja jeera. Marinadia maalataan kanan päälle grillissä ohuita kerroksia, että maku redusoituu kanan pintaan.

  • 2 luomubroilerin rottinrintaa (rintapalaa siipiluulla), n, 600 g
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta korianteria tarjoiluun

Herkullinen grillikastike

  • 1,6 dl ketsuppia (luomu, vähän sokeria ja suolaa)
  • 1,2 dl siiderietikkaa (0,9 dl ja 0,3 dl kuivaa siideriä)
  • 0,6 dl ruokosokeria
  • 1 tl jeeraa morttelissa hienonnettuna
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl sormisuolaa (Maldon)
  • 1 tl mustapippuria
  • ½ dl vettä kastikkeen laimentamiseen (1,2 dl kastiketta!)

Ota kana huoneenlämpöön ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.

Sekoita mausteet ja keitä kastiketta viisi minuuttia. Tein myös siiderietikan puuttuessa oman tulkinnan, käytin riisiviinietikkaa ja siideriä (Happy Joe). Aion jatkossakin tehdä juuri tällä combolla marinadin, sillä siitä tuli aivan mahtavaa, sormista nuoltavaa.

Maista kastiketta ja tasapainota tarpeen mukaan. Tarvitset kanalle grillatessa kastikkeesta 1,2 dl. Säästä lopusta tilkka kanan kastikkeeksi ja laita loput talteen vaikka possunribsien marinointia varten. Pääasia on kuitenkin että pidät raa´an kanan kanssa kosketuksissa (siveltimen välityksellä) kastikkeen ja kypsän kanan kanssa tarjoiltavan kastikkeen erillään, ettei pääse syntymään minkään sortin konteminaatioita eli ruokamyrkytyksiä.

NYT Cooking -sivuston ohjeessa kastike laimennetaan, jotta kanaan saadaan mahdollisimman monta ohutta kerrosta makua. Kastike ikään kuin redusoituu ohuena sen sijaan että se tarttu paksuna kerroksena ja palaa kiinni kanaan. Tälläkin laimennussuhteella kanan nahkapuoli ruskistui reippaasti (lue lähes kärvähti) heti kun huomio hetkeksi herpaantui kääntelystä. Valmistaudu siis maalaamaan herkällä kädellä ohuita kerroksia kastiketta ja kääntämään kanoja jatkuvasti.

Viritä hiillos, joka kestää cähintään 35-45 minuuttia.

Ota kuumuutta kestävä silikonisivellin ja hyvät grillipihdit hollille.

Sivele kanat kastikkeella ja nosta grilliin. Kääntele kanoja sukkelaan, ettei sokeripitoinen kastike kärvähdä. Sivele kastiketta aina kun käännät. Nostin kerran myös kananpalat pystyyn siipensä päälle, jotta paksuin siipikohta luun vieressä kypsyisi varmimmin.

Grillaa suoraan hiilloksen päällä 15 minuuttia ja sitten siirrä kanat hiilloksen viereen. Nostin rottinkirinnat siipikylki kohti hiiliä, että hitaimmin kypsyvä kohta saa lisää lämpöä. Kääntele edelleen ja jatka kastikkeen sivelyä.

Grillasin siis yhteensä 15 suoraan ja 20 minuuttia epäsuoraan. Kirjoitan tähän tämän auki vielä erikseen, koska itse aina etsin omista ohjeistani kuinka kauan sitä pitikään kypsentää. Näin kanasta tuli mehevää ja kypsää.

Vinkki: Koska kastike tarttuu helposti grilliritilään ja grillasin samalla reilusti kasviksia, siirsin epäsuoraa grillausta varten kuumat hiilet toiselle puolelle. Niin jatkoin kanojen kääntelyä epäsuorassa lämmössä samassa, jo tahmaisessa kohdassa ja kasvikset saivat alleen hieman hiipuneen hiilloksen puhtaan ritilän puolella. Se kypsytti mukavasti loppuun kesäsipulit, kesäporkkanat ja kukkakaalit.

Tarjoa grillikasvisten kanssa. Etenkin kesäsipuleiden makea maku sointuu hyvin kanaan ja kastikkeeseen. Keitin oheen spelttiä, ettei uusia perunoita tule syötyä ihan koko ajan. Speltti maistui kastikkeen kanssa oikein mainiolta. Sanoinko jo, että nuolin sormiani kastikkeesta? Varaa oheen servetteja.

Kevyt punkku toimii hyvin, isommalle joukolle vaikka Doppio Passo -laatikkoviini.

Tämä ihana grillikastikkeen ohje ja kanan grillausohjeet ovat peräisin New York Timesin Cooking -sivuilta.

Vielä loraus kastiketta päälle.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s