Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Grillattuja luomukanan koipia ja paisteja Provancen yrteillä

Jätä kommentti

Etsin inspiraatiota luomubroilerin koipien maustamiseen. Aioin kokeilla grillata kanat paloina, leikkaamalla koipinuijat ja paistit erikseen ja grillata ensin suoralla, sitten epäsuoralla hiilloksella. Koivet ovat luomubroilereiden paketeista halvimmasta päästä, mutta kokonaisten koipien kanssa saa olla tarkkana grillissä. Leikkaaminen osoittautuikin käteväksi ratkaisuksi.

Koipien grillaaminen erillisinä paloina helpotti kypsyyden säätelemistä. Vähän enemmän kypsentämistä vaativat koipinuijat saivat olla kuumemmassa pidempään. Nopeammin kypsyvä paistipala ei kuivunut, vaan siitä tuli ihanan mehevää. Taidanpa ensi kerrallakin pilkkoa luomukoivet kahteen palaan. Paloissa grillaaminen voisi toimi myös kokonaisen luomubroilerin kanssa. Olen koettanut vähentää maalaiskananpoikien käyttämistä, nekin kun taitavat nykyään olla lähes tehobroilereja. Ei sitten onnistunut se projekti laatu edellä?

Mutta se makumailma. Olen grillanut luomukanan koipireisiä sinapilla ja sitruunalla, joskus savupaprikalla, toisinaan parilla yrtillä ja viimeksi ihanalla amerikkalaisella grillisoosilla. Mitä mausteita tällä kertaa?

Otollisella hetkellä näin Campasimpukan Provanceen päin kallellaan olevan ohjeen. Campakeittiössä grillattiin kanan rintafileitä. Inspiroituneena keräsin kasvimaalta löytyvät tuoreet yrtit: timjamia, rosmariinia, oreganoa, persiljaa ja rakuunaa. Korianterin jätin tällä kertaa pois.

Oikein herkkua tuli! Paria tuntia pidempi maustumisaika olisi vielä antanut enemmän makua, ensi kerralla annan yrttien vaikuttaa useamman tunnin.

  • 2 luomukanan koipireittä pilkottuna
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • tuoreita yrttejä pilkottuna: rosmariinia, oreganoa, timjamia, persiljaa, rakuunaa

Leikkaa kanankoipi nivelen kohdalta poikki koipinuijaksi ja paistipalaksi. Jos nivel hangoittelee, leikkaa ensin koipinuijan lihan reunaa pitkin ja sen jälkeen väännä käsin niveltä, sieltä sitten löytyy se kohta josta katkaista veitsellä.

Mausta oliiviöljyllä, sormisuolalla, mustapippurilla ja yrteillä. Nosta takaisin jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Virittele lempeä ja pitkäkestoinen hiillos. Minä käytin brikettejä, vaikka joka kerta kiroankin niiden vaikeaa sytyttämistä.

Grillaa kanoille ensin suoraan hiilien päällä kaunis ruskea pinta ahkeraan käännellen. Jos kanat alkavat ruskistua liiaksi, nosta ne epäsuoraan lämpöön hiilloksen viereen. Kääntele edelleen ahkerasti.

Aikomukseni oli grillata kanat loppuun epäsuoraan, mutta brikettihiillokseni oli niin lempeä, että nostelen vain paistipalat 20 minuutin suoran grillauksen jälkeen hiilloksen viereen ja varsin lähelle nekin. Koipinuijia kääntelelin koko ajan brikettien päällä. Yhteensä kypsyttelin 35-40 minuuttia. Näin kummatkin palat kypsyivät meheviksi ja ah niin rapeakuoriksi.

Jos ortodoksisesti haluat käyttää Provancen yrttejä, laita basilikaa, laakerinlehteä, laventelia, meiramia ja timjamia, etenkin reippaasti timjamia. Sekä appelsiinin kuorta.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s