Kun näin ensimmäisen kerran hölskytyspottujen nimen ajattelin välittömästi, että tämän on pakko olla savolaisten tekosia. Ja niinhän se on! Savolainen kaveriporukka on tehnyt näitä pottuja useampana juhannuksena. Jos tekisin vielä toimittajan hommia, kaivaisin sen porukan esille ja haastattelisin miten ohje syntyi ja miten se leviäsi savolaisen mökkijärven rannoilta ympäri Suomea ja somea.
Syön yleensä ensimmäiset kotimaiset uudet perunat sellaisenaan keitettynä, ja oman kasvimaan perunat ehdottomasti sellaisenaan pitkälti. Mutta kesässä on monta periodia jolloin potut kaipaavat maustamista: ensimmäiset vetiset pikakasvatetut uudet perunat, myöhemmin jo vähän elähtäneet uudet perunat. Lopulta seuraa uusien perunoiden keski-ikä ennen vanhoiksi perunoiksi muuttumista. Tällöin perunoita voi lytätä tai hölskyttää täysillä.
- 1 kg uusia perunoita
- 1 rkl suolaa per 1 l keitinvettä
- reipas lohkare voita
- 1 prk creme fraisia tai kermaviiliä
- sipulin varsia
- persiljaa pilkottuna (tillin ystäville tilliä)
Näytä uusille perunoille perunaharjaa ja sipaise kuoret pois.
Laita aina uudet perunat kiehuvaan, hyvin suolattuun veteen. Keitä perunat kypsäksi, perunoiden koosta riippuen 12-20 minuuttia.
Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois. Lisää voi kattilaan, hölskytä kannen kanssa. Pottujen rakenne saa mennä vähän rikki, että maut pääsevät imeytymään.
Avaa kansi ja anna kuumuuden vähän haihtua. Lisää creme frais. Olen kokeillut tätä sekä creme fraisilla että kermaviilillä. Mun makuun creme frais maistuu paremmalle ja koostumus on kivempi. Joissain ohjeissa (alkuperäisessä?) käytetään smetanaa. En niin tykkää smetanasta, joten sitä en ole kokeillut.
Lisää persilja (tai tilli jos se maistuu paremmin) ja pilkotut sipulin varret. Korianterikin toimii hyvin!
Arvaat varmaan mitä sitten tehdään. Hölskytetään kattilaa kannen kanssa. Saa käyttää voimaa.
Nauti potut lämpiminä. Maistuu myös jääkaappikylmänä, seuraavana päivänä.
Ekaa kertaa kokeillessani käytin edellisenä päivänä keitettyjä perunoita. Ihmettelin miten tämä eroaa perunasalaatista. No todellakin! Ero tulee siitä että maut hölskytetään juuri keitettyihin uusiin perunoihin. Ihan eri asia maustaa eiliset perunat kuin syödä eilen hölskytetyt perunat.
Savolaiset (lempeää silmien pyörittelyä)! Tämmöinen kauan sitten Savosta pois muuttanut osaa arvostaa uutta savolaista kulinaarikehitystä! Oli se jo aikakin saada kalakukon ja rantakalan seuraajia suomalaiseen kulinaarikarttaan!
23.4.2021 10:58
Öööö… hölskyperunat on iki-ikivanha resepti ainakin Uusimaalla. Mä olen syntynyt 1960-luvulla, ja ainakin minun mummot teki tätä silloinkin jo
23.4.2021 14:20
Melkein kaikki on keksitty jo kertaalleen, mutta aina jokin saa uudet kierroksen ja keksitään uudelleen. Tuo teksti liittyi sen aikaiseen somevillitykseen. Hassua kyllä katsella pienen etäisyyden päästä :).