Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kantarelleja spelttirisottossa

2 kommenttia

Speltti on syrjäyttänyt keittiössäni vähitellen valkoisen riisin. Tykkään sen mausta ja ruokaisuudesta. Kun lopulta löysin risottokäyttöön tarkoitettua spelttiä, oli selvää että kesän ensimmäinen kantarellirisotto syntyy speltistä. Ja oi miten hyvää syntyikin!

Speltissä ole risottoriisin kaltaista tärkkelystä, joten risoton tyyppisen koostumuksen syntymiseen tarvitaan reilusti parmesaamia ja voita. Mutta ei sentään kermaa! Jotkin asiat vaan on pyhiä.

Risottoa spelttijyvistä ja kantarelleista

  • 2 kesäsipulia, yhden sipulin varret mukaan
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • pieni kourallinen tuoretta persiljaa
  • mustapippuria
  • 2-3 dl kantarelleja
  • 3 dl spelttirisottojyviä
  • 6 dl kanalientä (käytin omatekoista fasaanilientä)
  • ½-1 dl valkoviiniä (käytin 1/2 koska ei ollut enempää)
  • 1 dl juuri raastettua parmesaania
  • 1-2 rkl luomuvoita

Pilko sipulit, valkosipuli ja persilja. Säästä vähän sipulinvarsia ja persiljaa koristeluun.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja laita sipuli pariksi minuutiksi ensin yksistään. Lisää pilkottu valkosipuli ja persilja. Paista hetki ja mausta mustapippurilla.

Lisää pannulle kantarellit. Kypsennä kunnes neste on kiehunut pois sienistä.

Lisää kanaliemi ja nosta neste kiehuvaksi. Lisää valkoviini ja anna alkoholin kiehua pois.

Kaada speltti joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä 40 minuuttia (tai paketin ohjeen mukaan).

Keittelin speltin suoraan kypsäksi ilman hämmentelyjä ja hidasta kiehuvan veden lisäämistä. Jos speltissä ei kerran ole sitä tärkkelystä hämmennettäväksi, miksi nähdä vaivaa? Pienitöisempi herkku siis.

Raasta parmesaani ja lisää voi. Käytin oikeaa voita. Ensimmäinen ruokalusikallinen toi hyvän maun, mutta toinen se vasta taian teki! Sekä maulle että koostumukselle.

Tarkista suola. Parmesaani on suolaista ja kanaliemissä on usein suolaa reilusti, joten älä lisää suolaa maistamatta. Lisää tarpeen tullen.

Koristele tuoreella persiljalla ja sipulinvarsien silpulla.

Perinteisen kantarellirisoton ohje löytyy täältä ja vinkit siihen risottoriisin hämmentämiseen täältä.

Myös punajuuri sopii spelttipuuroon eli risottoon.

Kantarellispelttirisotto maistuu sellaisenaan, mutta myös luomukanan kanssa. Rapeutta tuo pannulla paistetun lehtikaali.

Vaaleampi speltti on spelttihelmiä, tummempi risottojyviä. Spelttihelmiä keitetään lisukkeeksi 20 minuuttia, risottojyviä 40 minuuttia.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

2 thoughts on “Kantarelleja spelttirisottossa

  1. Ei puutu kuin kanttarellit. Minun sienipaikkani olivat niin kuivia, että ei merkkiäkään sienistä.

    • Tampereella on sienille sopivaa, joka toinen päivä paistaa, joka toinen sataa. Toivottavasti sinnekin osuu kunnon saderintama, nin sienet pukkaa esiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s