Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanan spelttinen kantarellipiirakka

1 kommentti

Speltti antaa piirakan pohjalle makua ja gruyere-juusto mehevyyttä. Nyt kun olen päässyt pois mukavuusalueeltani (kaupan valmispiirakat), olen kokeillut pohjaan eri koostumuksia. Paras maku tuli speltti- ja vehnäjauhojen yhdistelmästä. Mutta kyllä ruisjauhotkin maistuvat vaihteeksi speltin joukossa.

Otin osviittaa ohjeeseen 52 Weeks of Deliciousness -blogista, mutta lisäsin speltin suhdetta ja käytin myös pohjaan suosikkijuustoani gryereä. Totesin, että minun piirakkavuokani 28 cm tarvitsee myös enemmän taikinaa, ettei pohja ole liian ohut. Tykkään runsaasta ja ruokaisasta päällisestä.

Päällisenä käytän suolaisissa piirakoissassa herkuksi kokemaani muna-gruyere-ranskankerma -yhdistelmää.

Piirakka syntyy jo desistä kantarelleja, mutta kerran sain hukattua jopa lähes litran.

Pekoni antaa muuten kivaa suutuntumaa ja makua piirakkaan. Toisella kertaa unohdin koko pekonin ja jäin kaipaamaan. Myös kylmäsavulohi on herkkua piirakassa.

Spelttipohja

  • 3 dl puolikarkeita luomuspelttijauhoja
  • 2 dl luomuvehnäjauhoja (ruisjauhoja)
  • 1,5 tl leivinjauhoja
  • 150 g luomuvoita
  • sormisuolaa
  • 0,75 dl gruyere-juustoa
  • 3 rkl vettä

Päälliset kantarelleista ja pekonista

  • 3-4 viipaletta pekonia rapeaksi paistettuna
  • 5-8 dl tuoreita kantarelleja (sienionnen mukaan, käytin 8 dl)
  • oliiviöljyä sienimäärän mukaan
  • 1-2 kesäsipulia, toisen varret
  • 2 valkosipulin kynttä
  • timjamia
  • kirveliä
  • pieni kourallinen tuoretta persiljaa (puolet sieniin, puolet munaseokseen)
  • mustapippuria
  • 2-3 luomukananmunaa
  • 1 prk creme fraisia (ranskankermaa)

Siivoa sienet ja pilko isommat. Pilko sipuli, valkosipuli ja persilja.

Laita paistinpannulle oliiviöljyä, kuumenna ja lisää pilkottu sipuli. Pilkon kesäsipulin varret pariin kolmeen erään. Valkoisempi osa menee samalla kertaa sipulin kanssa pannulle, seuraava semivihreä hetken päästä. Varsiosan lisään sitten vasta muna-juustoseokseen.

Paista pari minuuttia ja lisää valkosipuli. Jos sipuli tinkii ruskistumaan liikaa, ripsauta hieman sormisuolaa. Mausta mustapippurilla, kirvelillä, timjamilla ja persiljalla. Käytin kuivattua timjamia ja kirveliä, tuoretta persiljaa.

Lisää kantarellit. Sienten kypsyminen vie yllättävän pitkään. Anna nesteen kiehua kokonaan pois ja paista vielä hetki niin että sienet saavat rusketusta. Sienten koostumus on näin paljon parempi, kuin lössöisten kosteiden sienien. Mausta sormisuolalla. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla, mustapippurilla tai yrteillä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sekoita taikina sienten paistuessa. Sekoita kuiva-aineet, mutta jätä ½ desiä spelttiä vielä laittamatta. Spelttitaikina saa olla hieman löysempää kuin tavallinen taikina.

Sulata voi ja raasta juusto. Sekoita taikinaan.

Lisää vesi.

Tarkista kaipaako pohja vielä loppuja jauhoja, lisää loput pikkuhiljaa, tarpeen mukaan. Spelttitaikina saa olla pehmeää, mutta ei löysää.

Taputtele taikina pyöreään piirakkavuokaan, muotoille reunoille myös pieni kerros.

Nosta piirakka uuniin 12-15 minuutiksi.

Pilko pekoni parin sentin levyisiksi paloiksi. Ruskista palat pannulla rapeiksi.

Riko kananmunat astiaan, lisää ranskankerma, sekoita hyvin. Mausta mustapippurilla, sormisuolalla, sipulinvarsilla ja persiljalla. Voit ripsauttaa tähänkin timjamia ja kirveliä.

Raasta gruyere ja lisää lähes kaikki joukkoon, säästä reilu 1 rkl piirakan pinnalle.

Ota piirakanpohja uunista, lisää päälle kantarellit, pekoni ja muna-ranskankermaseos. Ripottele pinnalle vielä juustoa.

Paista piirakkaa uunissa täytteineen 20-30 minuuttia uunissa tai kunnes piirakka ruskistuu ja kananmunat hyytyvät.

Piirakka maistuu kuumana, haaleana ja etenkin seuraavina päivinä kylmänä. Kylmä rasvaton maito on minusta ylittämätön juomapari piirakalle.

Tarjoa raikasta salaattia ohessa.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

One thought on “Ihanan spelttinen kantarellipiirakka

  1. Todella herkullisen näköinen piirakka ❤ Tämä resepti pitääkin ehdottomasti laittaa testiin! Voidaanko jakaa postauksesi myös meidän FB sivuilla?

    – Anne/SunSpelt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s