Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vesimelonigazpacho mintulla ja fetalla

Jätä kommentti

Ihastuin yli kaiken Australian reissulla minttuiseen vesimeloni-feta -salaattiin. Sittenhän kävi ilmi, että se on ihan tavallinen ilmiö Euroopassa ja Suomessakin, se oli vain mennyt ohi minulta. Mutta mieleeni jäi pyörimään ajatus kesähelteistä ja vesimelonikeitosta fetalla. Helteitä ei ole kuulunut ja vesimelonigazpacho näkyy myös olevan varsin yleinen espanjalainen kesäruoka. Erittäin hyvää sellaisenaan, mutta minusta feta kruunaa tämän gazpachon. Keitto toimii grilliruoan alkupalana tai vaikka arkilounaana, maistuu puolipilvisenä päivänäkin.

Nyt on oivallinen aika tehdä tätä raikasta keittoa, kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan. Käytä kypsiä ja meheviä tomaatteja ja tietysti hyvälaatuista, kypsää vesimelonia.

Vesimeloni-feta-minttu -keitto alkupalaksi 2-3:lle tai lounaaksi yhdelle

  • 500 g siemenetöntä vesimelonia eli pilkottuna n. ½ litraa
  • 2 isoa kypsää tomaattia
  • 6 cm paprikaa (käytin suippopaprikaa)
  • ½ pieni kesäsipuli
  • 1/2 – 1 pieni valkosipulin kynsi, maun mukaan
  • 2 tl balsamicoa tai sherryviinietikkaa (laitoin 3 tl balsamicoa)
  • pieni kourallinen tuoretta minttua
  • 1/3 dl hyvää oliiviöljyä
  • ripaus sormisuolaa
  • 1/2 paketti hyvää fetaa

Pilko rouheasti tomaatti, paprika, sipuli ja valkosipuli. Surauta tehosekottimella tai sauvasekoittimella.

Siivilöi sose siivilän läpi. Käytä lusikkaa apuna ja painele sose siivilän läpi, niin että siivilään jää vain tomaatin siemenet ja kuoret. Mietin kannattaako, mutta maistettuani siivilään jäänyttä kuivaa massaa, sanoisin että kannattaa.

Kuori ja pilko vesimelooni. Poista siemenet, jos niitä on.

Surauta vesimelooni tasaiseksi ja lisää joukkoon minttu, surauta. Säästä muutama mintunlehti koristeeksi.

Lisää tomaatti-sipuliseos. Surauta.

Lisää oliiviöljy hienona nauhana sekoittamalla surauttimella samalla.

Lisää sormisuolaa.

Lisää balsamicoa tai sherryviinietikkaa lusikallinen kerrallaan. Maista välillä. Maku on kohdallaan kun happo leikkaa makeutta ja oliiviöljyn rasvaisuutta, suola ja makeus ovat tasapainossa. Kun maku on ihanan raikas.

Lisää pari jääkuutiota vielä keittoon, annan sulaa hetki ja surauta vielä jäät rouheeksi joukkoon. Tarjoa jääkylmänä.

Hellepäivänä voit lisätä vielä jokaiseen tarjoilukulhoon tai lasiin jääpalan tai kaksi, riippuen keiton koostumuksesta. Varo ettei jäät vetistä keittoa liikaa.

Ripottele päälle fetamuruja ja pilkottua minttua. Voit lisätä rakennetta keittoon myös ripottelemalla päälle pieniä paprikakuutioilla tai melonikuutioilla.

Otin osviittaa perinteiseen gazpachoon Spanish Sabores -sivustolta, fetasta kannan vastuun itse.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s