Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

#Kukkakaalitalkoot: paahdettu kukkakaali ja persiljaöljy

Jätä kommentti

Tämän kukkakaalin kehtaa nostaa vaikka juhlapöytään kasvisyöjille paistin viereen tai sillä voi korvata kokonaan sen lihan. Ihana hunajainen persiljaöljy kruunaa uunissa kullanruskeaksi paahdetun, mantelilla ja sitruunalla maustetun kukkakaalin.

Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Näin ajattelin kun ehdin lopulta mukaan kukkakaalitalkoisiin. Olin ostanut Aspilan kukkakaalia, koska se on minusta parhaan makuista. Ja melkein unohdin sen jääkaappiin #perennatalkoiden takia.

Onneksi joka paikassa hästäg kukkakaali tuli vastaan ja muistin agendani, kokeilla jotain uutta, vanhan luotto-ohjeeni Koskenlaskija -juustolla kuorrutetun kukkakaalin sijaan. Somen #kukkakaalitalkoot puski esiin ihanan runsaudenpaljouden uusia ohjeita mistä valita. Kesän 2017 kukkakaalit kypsyivät tänä kummana kesänä samalla kellonlyömällä ja niitä uhkasi mädäntyminen pelloille. Somekampanjan ansiosta kukkakaalit  löysivät varmasti monta uutta kotia ja viljelijöiden syksyn sato pelastui! Mahtava operaatio!

Päädyin herkullisen näköiseen Kokit ja potit -blogin ohjeeseen. Ihastuin erityisesti hunajan makuun persiljaöljyssä. Ja manteliin kukkakaalin kanssa.

  • 1 iso kukkakaali
  • 30 g voita
  • sormisuolaa
  • 1-2 tl sitruunan keltainen kuori
  • ½ dl rouhittuja manteleita

Persiljaöljy

  • reilu kourallinen silputtua persiljaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl oliiviöljyä (tein puolet, se oli vähän nuuka määrä)
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 2-3 tl hunajaa
  • sormisuolaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Leikkaa kaalin kanta tasaiseksi niin että se pysyy hyvin pystyssä. Jos lehdet ovat hyvässä kuosissa, jätä ne mukaan.

Sivele kaali kauttaaltaan voilla. Suolaa sormisuolalla. Laita kaali uunivuokaan tai paistinpannuun. Nosta uuniin noin 45 minuutiksi. Jos voita valuu, sivele välillä voisulalla kaalia.

Kukkakaalin kypsyessä tee persijaöljy. Rasvanatsina tein puolikkaan annoksen ja se oli vähän alakanttiin. Yllä olevassa listassa on kokonainen desi kokkipottilan ohjeen mukaisesti. Laita korkealaitaiseen kippoon öljy, persilja, hunaja, valkosipulin kynsi ja sitruunan mehu ja hiukan sormisuolaa. Surauta öljy tasaiseksi ja maista. Lisää suolaa tai muita mausteita jos kaipaat tasapainottamista.

Pese sitruuna kuumalla vedellä tai käytä luomusitruunaa. Raasta ja leikkaan veitsellä kuorta parin teelusikkallisen verran (keltaista, ei valkoista kuorta). Reilusti ei haittaa, ainakin sinulla on iso kukkakaali.

Nosta kullankeltainen kukkakaali uunista ja ripottele mantelirouhe ja sitruunan kuori. Sivele päälle persijakastike ja tarjoa.

Seuraavaksi sitten silmäilemään mitä ihanuuksia #kesäkurpitsatalkoot tuottaa. Oman maan kesäkurpitsasato on vasta kiihtymässä käyntiin. Myöhässä niin kuin kaikki tänä kesänä.

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.