Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkkutattilasagne lehtikaalilla

2 kommenttia

Mieli alkaa kääntyä syksyisiin uuniruokiin ja kaipasin jotain oikein hyvää lohturuokaa. Hyvän herkkutattisaaliin innoittamana tein sienilasagnea. Ja koska kasvimaa pukkaa myös hurjasti lehtikaalia, hukkasin myös sitä levyjen väliin. Sain lehtikaalin lisäämisestä rohkaisua Sauvajyvänen -blogista. Lasagnen valmistin vanhalla hyväksi todetulla ohjeella.

  • 350 – 400 g tuoreita herkkutatteja sadosta riippuen tai about 5-8 dl omassa nesteessään pakastettuja herkkutatteja
  • 2 pientä sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 ohutta oksaa selleriä tai ½ normaalipaksuinen
  • oliiviöljyä
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • kirveliä
  • timjamia
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • 200 g lehtikaalia
  • vettä keittämiseen
  • suolaa

Bechamel-maitokastike mikrossa

  • 5 dl maitoa
  • 0,6 dl vehnäjauhoja
  • (1 rkl voita)
  • sormisuolaa
  • muskottipähkinää
  • mustapippuria
  • parmesaania raastettuna
  • 175 – 200 g lasagnelevyjä
  • 1 – 1/2 pkt mozzarellaa
  • parmesaania

Määrät ovat tässä maun mukaan. Toiset tykkää kosteammasta lasagnesta, toiset juustoisemmasta. Puolikas purkki mozzarellaa riitti hyvin, samoin vähemmän pastalevyjä. Lasagne imaisee helposti paljonkin herkkutatteja, mutta jos säästelet viimeistä puolen litran rasiaa pakastimessa, saat siitäkin koottua lasagnen. Etenkin jos lisää tilkan vettä ja maustat sen itse tehdyillä herkkutattikuutioilla.

Laita herkkutatit tulille trifolata -tyyliin, näin saat maustettua herkkutatit ihanasti. Pilko sipulit, sellerinvarret ja valkosipulit, kuullota niitä muutama minuutti oliiviöljyssä. Mausta sipulit mustapippurilla ja persiljalla, ja kevyesti kirvelillä ja timjamilla. Lisää vasta lopuksi pilkotut herkkutatit.

Kypsennä sieniä miedolla lämmöllä, mutta tällä kertaa älä anna sienistä irtoavan nesteen kiehua pois. Jätin sienet varsin nestemäiseksi, jotta ne antaisivat kosteutta lasagnelevyille. Maista ja mausta tarpeen mukaan.

Tee bechamel-kastike. Sekoita maito ja jauhot mikronkestävässä astiassa. Nosta mikroon ja kypsennä parin minuutin erissä, välillä aina vispilällä sekoittaen. Kastike paksunee noin 10 minuutissa. Mausta sormisuolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Muskottipähkinän maku on minusta oleellinen bechamel-kastikkeessa. Sitä ei kannata liioitella, mutta muskottipähkinä saa maistua maitokastikkeessa.

Huuhtele lehtikaalit, poista keskiruoto, pilko. Kiehauta kaali suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi hyvin pois.

Kokoa lasagne aloittaen maitokastikkeella pohjalle, laita päälle yksinkertainen kerros lasagnelevyjä. Laita päälle herkkutatteja ja maitokastiketta sekä muutama pala mozzarellaa.

Seuraavan lasagnelevykerroksen päälle laita lehtikaalia ja maitokastiketta.

Jatka kunnes vuoka täyttyy. Minun vuokaani mahtui kaksi kerrosta lehtikaalia ja kaksi kerrosta herkkutatteja.

Päällimmäiseen kerrokseen tulee lasagnelevyn päälle maitokastiketta, mozzarellapaloja ja raastettua parmesaania.

Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia. Tarkkaile lopussa pintaa ja jos se ruskistuu liikaa, laita päälle leivinpaperi estämään pinnan palamista.

Sauvajyvänen kypsensi sipulin ja sellerin maitokastikkeessa. En aivan rohjennut siihen lähteä, etenkin kun välttelen kuin ruttoa maidon keittämistä liedellä huonojen kokemusten vuoksi. Mikrossa tehtyn maitokastike on niin helppo.

Mutta makuna sipulien kypsentäminen maidossa toimia hyvin, vaikka mieleen tulikin ensin kesäkeiton maut :). Kiitän Sauvanjyvästä lehtikaalirohkaisun lisäksi myös varsiselleristä muistuttamisesta. Lisäsin sen herkkutattikastikkeeseen, sillä minusta selleri kuuluu ehdottomasti perinteisen bolognesen makuihin ja siten myös lasagneen. Toimi makuna herkkutattien kanssa hienosti, sillä se raikasti kivasti sieniä.

Lehtikaali lasagnessa voi jakaa mielipiteitä. Minusta maku toimi kivasti herkkutattien kanssa. Se toi hieman vihreää makua ja keveyttä kokonaisuuteen.

Tein samalla myös lasagnea pakkaseen bolognesekastikkeella. Se syntyi lähes sivutuotteena, annoin vain bolognesekastikkeen porista kohti syviä makuja siinä samalla kun kypsensin sienilasagnen uunissa ja paistoin perinteisen satsin toisessa erässä. Paremmalla ennakoinnilla olisin saanut molemmat versiot uuniin samalla.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

2 thoughts on “Herkkutattilasagne lehtikaalilla

  1. Nami. Täällä on ollut ihan surkea sienikesä. Muutama herkkutatti, pari pientä kantarellisaalista ja vähän orakkaita ollaan löydetty. Saapa nähdä, millainen syksystä tulee. Suppisten suhteen ei voi olla huonompi kuin kaksi edellistä vuotta.

    • Näin juuri ekat suppikset ja kantarelleja oli eilinen suursade kasvattanut kunnolla. Tattikausi on mun saalismailla alkanut vasta pari viikkoa sittem kunnolla. Jospa ne sielläkin pukkaa esiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s