Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hitaasti haudutettu revittävä ragukastike pastalle

2 kommenttia

Tytär on hehkuttanut tätä raguohjetta jo pidemmän aikaa. Kun kysyn mitä nuori pari toivoisi kaupasta tuliaisiksi, usein toive on karjalanpaistin lihoja. Perinteistä pataruokaa ei opiskelijakämpässä kuitenkaan hauduteta. Tytär muhittaa lihoista hiljaa ja hitaasti herkullista tomaattista pastakastiketta. Tätä ragukastiketta tohtisi tarjota italialaisessa trattoriassakin.

Pastakastike kuudelle

  • 1,2 kg naudan ja porsaan lihaa tai pelkästään naudanpaistia
  • 1 rkl sormisuolaa
  • mustapippuria reilut rouhaukset myllystä
  • 3 rkl oliiviöljyä (kahdessa vaiheessa)
  • 3 valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 1 keltasipuli pilkottuna
  • 2 porkkanaa pilkottuna
  • 2 sellerinvartta pilkottuna
  • 800 g tomaattimurskaa (2 prk)
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 2,5 dl punaviiniä
  • 3 ¾ dl vettä (tai lihalientä, jätä lihaliemikuutiot pois)
  • 3 oksaa tuoretta timjamia
  • 3 laakerinlehteä
  • mustapippuria ja suolaa maun mukaa
  • tl sokeria

Pasta kuudelle

  • 500-600 g pappardelle tai tagliatelle -pastaa
  • suolaa keitinveteen
  • raastettua parmesaania
  • tuoretta persiljaa

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen. Jos lihasi on kokonaisia paloa, pilko liha isoiksi 5 cm kokoisiksi paloiksi. Mutta valmiiksi pilkotut karjanpaistikuutiot käyvät myös hyvin.

Kuivaa lihat. Kuumenna padassa 1,5 rkl oliiviöljyä ja ruskista lihat pienissä erissä. Voit myös multitaskata ja tehdä soffritto-kasvikset samaan aikaan toisella pannulla.

Nosta liha sivuun ja laske lämpöä hieman. Lisää toinen 1,5 rkl oliiviöljyä, ja lisää sipuli kun öljy on kuumennut. Kuullota hetki, lisää valkosipuli. Kuullota muutama minuutti. Lisää porkkanat ja selleri, anna hautua muutaman minuutin.

Laita pataan lihat takaisin. Lisää pataan tomaattimurska, tomaattipyre ja punaviini. Anna kiehahtaa niin että alkoholi haihtuu pois. Lisää lihaliemi, timjami ja laakerinlehti.

Peitä kannella ja anna porista hiljaa hymyillen 2 tuntia tai kunnes liha on nyhtökypsää, myös naudanliha.

Ota kaksi haarukkaa ja revi lihapalat rouheasti. Anna kastikkeen hautua kannen alla vielä puoli tuntia. Liha kypsyy ja tekeytyy vielä.

Maista ja lisää suolaa tai mustapippuria. Lisää puolikas teelusikallinen ruokosokeria, hämmennä ja maista. Lisää toinen puolikas sokeria jos tomaattien hapokkuus kaipaa vielä makeutta kastikkeeseen.

Laita kansi päälle ja keitä pasta.

Laita oikein isoon kattilaan vettä ja keitä pasta ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä, miinus 1 minuutti. Eli kuuden minuutin pastaa keitä viisi minuuttia.

Pastan kiehuessa laita ragu isoon paistinpannuun ja kuumenna se kiehuvaksi. Tai käytä uunipataa, jos siinä on tilaa pastalle.

Kun pasta on kiehunut, koukkaa pastavettä 1-2 dl ragun joukkoon, riippuen siitä miten kuivaksi ragu on keittynyt.

Nostele pastakauhalla lihan joukkoon. Sekoita hellästi mutta hyvin, anna pastan kypsyä ja imeä kastikkeen makuja minuutin ajan. Anna lisätyn nesteen samalla kiehua pois.

Tarjoa välittömästi parmesaanin ja tuoreen persiljan kera.

Tytär teki tätä keväällä äitienpäivänä kun nuori pari oli kutsunut ensimmäistä kertaa molemmat äidit syömään. Tilaisuuden arvoista herkkua! Ragupastan äärellä oli niin mukava tutustua vävykokelaan perheeseen.

Tämä vahvasti italialainen ohje on peräisin australialaisesta Recipe Tin Eats -blogista. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään vain naudanlihaa, mutta tyttären suosituksesta minäkin menin karjalanpaistin lihoilla, puolet nautaa, puolet possua.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

2 thoughts on “Hitaasti haudutettu revittävä ragukastike pastalle

  1. Tämä on ihana postaus, niin ihana että piti hankkia karjalanpaistilihat viikonlopuksi. Tästä huokuu sellainen lempeys ja ylpeys että oli ilo lukea. Terveisiä tyttärelle ja uusille sukulaisille.

    • Kiitos! Kiva että äidin hyvä mieli välittyy :D! Joskus epäilin kovasti, että tämmöinen extriimi ruokaharrastus vierottaisi jälkikasvun ruoanlaitosta, niin monenlaista on tullut kokeiltua, eikä aina niin onnekkaasti… Mutta on ollut hienoa seurata miten innostusta hyvään ruokaan sovelletaan nyt opiskelijabudjetilla :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.