Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Viikunoita twistillä

6 kommenttia

Oi, jos joskus voisi asua viikunapuun alla.

Viikunoiden sesonki on nyt! Olen syönyt niitä posket pullollaan ja aloin jo kaivata vaihtelua vanhoihin resepteihin. Sehän löytyi lähempää kuin uskoinkaan.  Omaan rakkaaseen italoklassikkoon, viikunoihin parmankinkulla, oli Sillä Sipulit -blogissa jo tovi sitten tehty pientä twistiä.

Viikunat alkupalaksi kahdelle

 • 2-3 tuoretta viikunaa lohkottuna
 • 6 viipaletta parmankinkkua tai vastaava määrä ilmakuivattua kotimaista Crudoa
 • parmesaaniviipaleita (ohjeessa pecorinoa)
 • hyvää balsamicoa
 • (mustapippuria)

Rakenna annokset suoraan alkupalalautasille. Leikkaa aivan kuivin latva pois ja lohko viikuna kuuteen osaan, nosta lautaselle.

Leikkaa hyvää parmesaania tai pecorinoa muutama viipale ruokailijaa kohti, ripottele viikunalohkojen joukkoon.

Kääri parmankinkusta tai kotimaisesta ilmakuivatusta possusta ruusukkeita lautasille.

Ripauta varovasti balsamicoa muutamia pieniä lorauksia lautasille.

En laittanut tällä kertaa mustapippuria, mutta se sopii ainakin tuohon klassikkoon erinomaisesti.

Raaka-aineista. Valitsen kaupassa aina painavimmat viikunat, ne ovat kypsempiä. Katselen tarkkaan, etteivät ne ole jo vielä liian kypsiä, ei homepilkkuja eikä tummentumia tai pintavikoja jotka viittaisivat pilaantumiseen. Viikunoiden kohdalla tuntuu valitettavan usein pitävän paikkansa, että isot marketit pitävät harvinaisia hedelmiä valikoimissaan ihan vaan boostatakseen monipuolisen valikoiman tuntua. Tuntua! Ei oikeasti ole tarkoitustaan tarjota niitä harvinaisempia hyvälaatuisena, vaan kauppa ottaa niistä tietoisesti tappiot kontolleen. Niin monet kerrat olen viikunarakkaudessani pettynyt kun olen ostanut raakoja tai ylikypsiä viikunoita.

Olen nyt tykästynyt kotimaiseen ilmakuivattuun kinkkuun. Ilmoa ei taida enää olla olemassa, mutta Tammisen Crudo on ihan herkullista.

Käytin tähän mieluummin tällä kertaa hyvää parmesaania kuin jääkaapissani kuivunutta pecorinoa. Suomesta harvoin saa hyvää pecorinoa. Voisin kuvitella, että tähän sopisi ihanasti sellainen pehmeän ja syvän makuinen, tuore pienzalainen pecorino. Jos joku tietää mistä sellaista saisi, ottaisin vinkin kiitollisuudessa vastaan. Kerran sellaista oli erikoiserä Tampereen kauppahallin Juustosopissa. Olisipa toisenkin kerran!

Tätä näkyä en haluisi nähdä kun leikkaan viikunan auki. Ruskeat kohdat vivahtavat jo vähän pilaantuneen puolelle. Tämä oli vielä nälkäiselle syömäkelpoinen, mutta en tarjoaisi vieraille.

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Advertisement

6 thoughts on “Viikunoita twistillä

 1. Tovipa tosiaan – ihanan keltaiset kuvat!
  En yhtään muistanut tällaista tehneemme. Mitäköhän muita aarteita omasta blogista löytyy 😆. Hauskaa että te löysitte ja linkkasitte – kiitos!

  • 🙂 Toinenkin tovi on kulunut myös omasta viikuna-parmankinkku -ohjeeista, taisi olla ihan blogin ensimmäisiä ohjeita. Mutta klassikot ei vanhene ja nehän vaan paranee tuunaamisesta :D.

 2. Täällä on torit pullollaan viikunoita, mutta jostain syystä ne on jäänyt ostamatta, Pitääkin ostaa ennenkuin sesonkin on ohi., Kolumbialainen ystäväni täällä muuten haluaisi mutta ei voi ostaa viikunoita koska sisus muistuttaa hänen mielestään matoja ;D

  • Oi, siellä on varmaan viikunanrakastajan taivas! Olen ennenkin, varmaan joka viikunasesonki, haaveillut täällä ääneen että haluaisin joskus asua viikunapuun alla. Jos joskus reissullansa… Matoja 😀 :D. Tuo on varmasti mielikuva, josta on vaikea päästä yli. Auttaisiko se, että hyönteisistä ja muista on tulossa kuuma trendi…? Siihen trendiin päästäkseni pitää minunkin ylittää pari ennakkoluuloa .)

 3. Merja, kun Helsingissä on kirja/ruoka/viinimessut, niin kannattaa mennä katsomaan siellä italialaisen ruuan kojuissa jos sattuisi olemaan hyvää pecorinoa. Mielestäni veljelläni (jolla suurin osa niistä italialaisista kojuista) on myös laadukasta pecorinoa,joka normaalisti menee Suomessa suoraan ravintoloille, mutta messuilla sitä saa muutenkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.