Keräsin viikonloppuna viimeiset härkäpavut maalta. Nautin kauniista syyspäivästä riipimällä salaattia varten pavut pehmeistä paloistaan kotipihalla, terassipöydän äärellä.
Tein pavuista ja Rekosta ostamistani viiriäisen munista niin maistuvan maalaissalaatin. Salaatin juju on marinoida keitetyt härkäpavut, hetken vain. Härkäpapujen maku korostuu upeasti marinoituna. Salaattiin käy tietysti tavalliset kananmunatkin.
Tuoreen härkäpavun käsittely vaatii kärsivällisyyttä. Olen todennut, ettei minun kannata sitä kiireessä sitä tehdä, siinä menee vain hermot. Vaikeaa se ei ole, kaksivaiheinen näpertely vaatii vain aikaa ja kärsivällisyyttä.
Rouva Kasviksen maalaissalaatti kahdelle
- 1-1,5 dl kypsiä, kuorittuja härkäpapuja
- 10 viiriäisen munaa tai 2 luomukananmunaa
- 5-6 pientä kypsää perunaa
- kourallinen lehtisalaattia
- uunijuureksia (porkkanaa/palsternakkaa/punajuurta)
Kastike
- oliiviöljyä
- balsamicoa
- agavesiirappia/hunajaa
- tuoreita yrttejä: persiljaa, oreganoa, rakuunaa
- sormisuolaa
- mustapippuria
Perkaa härkäpavut. Irroita pavut paloista. Keitä papuja 3 – 5 minuuttia, kunnes kuori muuttuu maitomaisen värikseksi, lähes läpikuultavaksi. Ensisato kypsyy nopeammin kuin myöhäisemmät pavut. Näitä kasvimaan viimeisiä papuja keitin 5 minuuttia.
Kaada pavut siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, että kypsyminen pysähtyy. Seuraava vaihe vie enemmän myös aikaa, mutta maku palkitsee. Ota teräväkärkinen lyhyt veitsi, viillä pavun kuoreen viilto ja purista papu ulos. Telkkaria katsoessa tai seurustellessa pari desiä ihania tumman vihreitä papuja putkahtelee kuoristaan kuin itsestään.
Keitä kananmunat. Käytin Rekosta ostamiani viiriäisen munia, keitin 4 minuuttia. Ihmettelen miksi olen tehnyt joskus niin ison numeron viiriäisen munien kuorimisesta. Ihan normaalisti muna irtosi kuoresta, kun keitin, huuhtelin kylmässä vedessä, annoin hieman kuivahtaa. Halkaisin munan pitkittäin terävällä veitsellä ja kaivoin puolikkaat teelusikalla salaattiin. Ihan helppoa.
Sekoita salaatinkastike ja laita härkäpavut marinoitumaan siksi aikaa kun teet salaatiin. Papuja kannattaa marinoida vaikka vain hetki, sillä maku korostui upeasti näin. Marinadi eli salaatinkastike syntyi niistä aineksista mitä käsillä sattui olemaan: oliiviöljyä, balsamicoa, agavesiirappia, sormisuolaa, ja korissa juuri poimittuja yrttejä (matkalla narun jatkoksi, kuivumaan talvea varten). Tällä kertaa en mittaillut määriä, lorauttelin vain ja maistelin.
Huuhtele salaatinlehdet, kuivaa ne ja laita salaattipohja lautaselle.
Käytin salaattiin edelliseltä illalta jääneitä uunikasviksia ja perunoita. Teen aina enemmän kuin on päivälliselle tarve, pikainen ruokaisa salaatti syntyy näppärästi jämistä. Kurkut ja tomaatit ovat suurimman osan vuodesta pahan makuisia, joten olen lähes vierottunut niistä.
Pilko isoimmat juurekset ja perunat, laita salaattipedille.
Sekoita vielä kerran papuja kastikkeessa ja ripottele salaatin päälle.
Halkaise munat ja lisää salaattiin. Ripotin hippusen sormisuolaa vielä viiriäisen munien päälle.
Alkuperäinen ohje löytyy Pirjo Toikkasen Rouva Kasvis -blogista.