Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hunajaisen herkullinen hasselbackan myskikurpitsa

6 kommenttia

Olen ollut ihan täpinöissäni siitä lähtien kuin näin Hasselbackan myskikurpitsan. Suussani alkoi maistua ras-el-hanout ja hunaja, koska kurpitsakeitto niillä mauilla on herkkua. Uunissa paahdettu myskikurpitsa on niin kaunis ja niin ultimaattisen maukasta, että aion tehdä siitä Halloween-päivälliskutsujen päätähden tai ainakin lisukkeen.

Hasselbakattu myskikurpitsa hunajalla ja ras-el-hanoutilla

  • 1 keskikokoinen myskikurpitsa
  • 2 rlk oliiviöljyä
  • ½ dl hunajaa (käytin n. 3 rkl, riittävän makeaa minusta)
  • 1,5 rkl ras-el-hanout -maustesekoitusta (Suma)
  • 1 rkl pilkottua salviaa
  • 1 tl pilkottua timjamia
  • 1 tl sormisuolaa
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • vettä pelille

Kosteluun ja mausteeksi

  • pilkottuja manteleita (tai pekaanipähkinöitä)
  • timjamin oksia

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Kypsennysaika on yhteensä 20 + 15 + 15 + 5 minuuttia. Varaa myös aikaa kurpitsan jäähdyttämiseen ja siivujen leikkaamiseen. Hasselbakkaaminen vaatii vakaata kättä ja rauhallista otetta. Suunnittelin ensin oikaista sillä, että jättäisin kurpitsan kuorimatta. Useammassa lähteessä varoiteltiin veristä sormista ja ensiapuhuoneista, joten jätin sen sitten tekemättä eli kiltisti kuorin kurpitsat. Kaunis väri sieltä kuoren alta hehkuukin!

Halkaise kurpitsa pitkittäin. Koeta tehdä tasakokoiset puolikkaat. Säästä kanta, ja halkaise sekin, jos suinkin onnistut. Ei sitä syödä voi, mutta se näyttää kivalta. Minun kurpitsani kanta oli niin kuivunut, että se irtosi tyystin leikatessa.

Ota kuorimaveitsi ja vuole kuori valkoista osaa myöten pois. Koverra siemenkodasta siemenet ja rihmat pois.

Laita kurpitsan puolikkaat uunipellille, leikkauspinta alaspäin. Paahda puolikkaita 20 minuuttia. Nosta pelti uunista ja anna kurpitsojen jäähtyä kymmenisen minuuttia, että pystyt leikkaamaan ne. Tai hasselbakkaamaan, niin kuin englanniksi sanotaan.

Tee hunajasekoitus kurpitsojen pehmetessä uunissa. Sekoita hyvin oliiviöljy, mausteet ja hunaja. Jos hunaja on jäykkää, käytä sitä muutama sekunti mikrossa.

Ota leikkuulauta ja kaksi samankokoista, suoraa paistinlastaa. Aseta kurpitsa keskelle lautaa ja lastat molemmin puolin. Tarkoituksena on siis siivuttaa kurpitsa niin ettet leikkaa loppuun asti. Lastat auttavat leikkaamisessa, ettei veitsi lipsahda vahingossa pohjaan asti.

Leikkaa säännöllisin parin millin välein. Koeta pitää leikkauskulma samana.

Nosta kurpitsat varovasti takaisin paistinpannulle. Sivele kurpitsoille 1/3 osa hunajaseoksesta. Koeta varovasti ujuttaa maustetta viiltoihin. Käytin siveltimen sijaan lusikkaa ja sujautin lusikan kärjen viiltojen välistä.

Kaada pellille puoli desiä vettä. Nosta pelti takaisin uuniin, uunin toiseksi ylimmälle paikalle.

Kypsennä 15 minuuttia. Pidä silmällä, ettei hunaja pääse kärvähtämään pellille. Lisää vettä pellille, jos näin alkaa käymään.

Ota pelti pois uunista ja sivele lisää maustetta kurpitsoihin. Ota lusikka ja kaavi pellin pohjalta herkullista kastiketta päälle. Lisää vettä toinen puolikas desi jos pelti on kuiva. Minun pellillä oli hieman nestettä, joten lorautin muutama ruokalusikallisen vettä. Nosta pelti takaisin uuniin 15 minuutiksi. Tarkkaile, lisää vettä muutama ruokalusikka kerrallaan jos kastike alkaa palamaan.

Pilko peltiä tarkkaillessa manteleita tai pekaanipähkinöitä. Käytin valmiiksi pilkottuja mantelimuruja.

Ota pelti taas uunista, sivele loput kastikkeesta ja muista kaapiä pelliltä makuja kurpitsojen päälle. Lisää mantelit myskikurpitsojen päälle ja nosta pelti vielä viideksi minuutiksi uuniin tai kunnes kurpitsa on kypsää.

Ota pelti varovasti uunista, varo läikyttämästä kuumaa nestettä.

Siirrä kurpitsanpuolikkaat varovasti kahden lastan avulla tarjoilulautaselle. Kaavi huolellisesti vielä kaikki ihanat maut pelliltä kurpitsojen päälle.

En löytänyt enää sitä idean alkuperäistä lähdettä Instagramista/Facebookista, mutta Hasselbackan myskikurpitsojen ohjeita löytyy verkosta eri versioita. Pääasiassa noudatin The Healthy Foodie -sivuston ohjetta, mutta muokkasin vaihtamalla sinapit ras-el-hanoutiksi ja muutenkin sen mukaan mitä kaapeista löytyi ja oma visio johdatti.

Hasselbakattujen kurpitsalohkojen väliin voi laittaa myös laakerinlehtiä, hunajan voi maustaa dijonsinapilla tai hunajan sijaan voi käyttää vaahterasiirappia. Kokeilin myös tryffelihunajaa, mutta nyt täytyy myöntää, ettei se ollut parempaa kuin tämä ras-el-hanout -versio. Ei se tryffelikään kaikkeen sovi.

Mainokset

6 thoughts on “Hunajaisen herkullinen hasselbackan myskikurpitsa

  1. Voi miten hieno!

    • Kiitos Sari! Myskikurpitsa on niin kaunis itsessään ja siitä on hauska kokeilla kaikkea. Tykkäsin kyllä tosi paljon näistä mauista!

  2. Pakko olla hyvää kun siinä on salviaa, timjamia ja ras-el-hanoutia!

  3. Onpa herkullisen näköinen kurpitsa! Minä en valitettavasti saanut tänä vuonna yhtään myskikurpitsaa, mutta onneksi niitä saa kaupasta, tätä on ehdottomasti kokeiltava.

    • Kiitoksia!! Maut osui suuhun oikein passelisti.
      Kasvimaalla oli kaksi myskikurpitsan taimea eikä ne edes kukkaan saakka päässeet. Ei tosin kesäkurpitsastakaan ole ollut näin surkaa satoa vuosikymmeneen. Myski oli kokeilu ja ajattelin että ei kande toiste yrittää. Sinä olet ilmeisesti saanut aiemmin satoakin myskikurpitsasta? Ehkä parempana kesänä voisi olla toivoa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s