Kauppahallissa on ollut tarjolla hirveä mukavasti. Tämä lapa oli niin kauniin vaaleaa lihaa, että luulin sitä ensin vasikaksi. Hirven vasan lapaa pitikin käsitellä hellävaroin ja herkästi. Mausteena käytin hirveen mainiosti sopivia tryffelivoita ja tryffelisuolaa. Haudutin lihan hiljalleen valkoviinissä. Voit käyttää myös tryffeliöljyä korvaamaan muut tryffelimausteet.
Hirven vasan lapaa tryffelimausteilla
- 800 g hirvenvasan lapaa
- tryffelivoita/voita
- sormisuolaa/tryffelisuolaa
- mustapippuria
- vehnäjauhoja jauhottamiseen
- 3 dl valkoviiniä
- tuoretta persiljaa koristeluun
Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista.
Mausta lavat mustapippurilla ja tryffelisuolalla. Jauhota lavat kevyesti vehnäjauhossa.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Matalampi lämpö (150 astetta) olisi vielä hellempi kypsennystapa, mutta en malttanut tulla ajoissa metsästä juoksentelemasta ruoanlaittoon.
Ota sopivan kokoinen lieden ja uuninkestävä kannellinen vuoka. Kuumenna padassa tryffelivoita. Ruskista lavat kaikin puolin.
Kaada joukkoon valkoviini. Viinin ei tarvitse peittää lihoja kokonaan, vajaa puoliväliin riittää hyvin. Anna alkon kiehahtaa pois.
Kypsennä kannen alla 2-3 tuntia. Vasan liha kypsyi reilussa 2,5 tunnissa. Vanhan hirvaan lapaa saa haudutella 3-4 tuntia. Mausteitakin voi laittaa reippaammin.
30.10.2017 21:39
Mä muuten oon ehdottomasti sitä mieltä, että valkoviini tekee parempaa hirvelle kuin punaviini!
31.10.2017 20:35
Ainakin vasan lihan kanssa olen aivan samoilla linjoilla! Vanha hirvas voi kaivata punaista kaveriksi pataan :).
30.10.2017 21:40
…ja tryffelivoista voin vain unelmoida….
31.10.2017 20:36
Tässähän blogin 5 vee synttärit lähestyy, pitää laittaa taas jokin ryhveliarvonta pystyyn. Joskus ne unelmat voi toteutua :).
2.11.2017 06:33
laita, laita!